070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ik kies met volle overtuiging voor de volle kant!

Het is stil in de dorpskerk. Ik sta samen met de dirigent van het koor naast de kist van mijn overleden zwager. De dirigent geeft de toon aan en we neuriën het eerste couplet van het Scandinavische afscheidslied. Dan komen de woorden en ik klap dicht. De emoties overmannen me. Met gesloten ogen concentreer ik me en probeer de draad van het lied weer op te pakken.

Verdrietig
Het ging zo goed toen we gisteren repeteerden. Toonhoogte gekozen, samenzang geoefend, tweestemmigheid afgesproken, de hoogte en de laagte – het was er allemaal. En toch lukt het me niet als het erop aan komt. Ik voel me verdrietig.
Na afloop van de rouwdienst komen mensen naar me toe om te zeggen dat ik mooi heb gezongen. Ik kijk ze aan. ‘Maar het ging helemaal niet zo goed’, zeg ik vertwijfeld. Ze vertellen me dat ze het dapper vonden dat ik daar stond. Dat de intentie en de emoties duidelijk zichtbaar en hoorbaar waren. En dat mijn fragiele stem hun hart raakte.

Twee kanten
Het duurt een tijdje voordat ik de woorden tot me door laat dringen. Eerst ben ik nog helemaal in beslag genomen door mijn teleurstelling. Pas in tweede instantie kan ik beide kanten zien. Nee, het was niet de presentatie van een professionele zangeres. Maar dat ben ik ook niet! Ik ben een familielid dat treurt om het verlies van een dierbare en deze mens op een persoonlijke manier eer bewijst.

Negatief
Vooral stilstaan bij wat niet goed is – dat is niet iets unieks dat ik alleen bij mezelf herken. Het zit in onze cultuur. Altijd kritiek hebben op fouten en tekortkomingen, terwijl tegelijkertijd allerlei dingen goed gaan. Er is zoveel te vieren aan kleine successen, bereikte mijlpalen en gerealiseerde ontwikkeling. Vreemd dat die negatieve kant de boventoon voert. Ik ben ervan overtuigd dat we met een positieve insteek veel verder komen. Het geeft energie om goede dingen te benoemen, om blij te zijn met wat er is, dankbaarheid te voelen voor wat anders onopgemerkt voorbijgaat.
Hoe kun je in je werk profijt hebben van deze benadering? Ik reik je graag drie ideeën aan.

Tops en een tip
Tijdens mijn opleidingen voor trainer en coach oefenen we veel in de groep en met elkaar. Altijd sluiten we af met ‘tops en een tip’. Wat gaat er goed? Wat is echt top? Na een oefening vliegen de complimenten in het rond. Als ontvanger begin ik te stralen. Wow! Wat fijn om te horen. Het vergroot mijn zelfvertrouwen en geeft een heerlijk gevoel. Ik ben er daarna helemaal klaar voor om dingen nog beter te maken. Aandachtig luister ik naar de tip die wordt gegeven.
Als je op je werk om een reactie wordt gevraagd, begin dan eens met wat je aanspreekt en wat je positief vindt. Beschrijf daarna wat er naar jouw mening anders kan of nog beter te maken is.

Aandacht voor energie
Waar heb je het meeste plezier in op je werk? Wat geeft je energie? Kijk hoe je hier vaker mee bezig kunt zijn. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn om aan deze activiteit meer aandacht te geven. Je zult merken dat je er dan ook nog eens nog beter in wordt. En misschien ben je over niet al te lange tijd precies de persoon die ze zoeken om die ene klus te klaren waar je nu nog van droomt.

Traktatie
Sommige projecten duren lang en hebben tegenslagen. Maar er zijn ook overwinningen, tussentijdse successen of mooie momenten. Sta er bij stil, bijvoorbeeld door ze expliciet te benoemen. Trakteer bij de koffie of thee op de goede samenwerking, het akkoord van een leidinggevende of de afgeronde besluitvorming.

Vier!
Is het glas halfvol of halfleeg? Ik weet het zeker: allebei! Het is maar net hoe je het benoemt. Na deze zangervaring kijk ik anders tegen dingen aan. Ik kies, met volle overtuiging, voor de volle kant. Ik vier wat er te vieren valt. Ik ben dankbaar voor wat goed gaat.
En jij? Ik nodig je van harte uit: probeer het eens. Gun jezelf de energie die het oplevert om met een positieve blik te kijken. Als je zo kijkt, is er heel veel moois en goeds …


Fotocredit
Bovenrand: foto van niet meer actief account (ID 652234) via Pixabay
In blog: foto van Gerd Altman via Pixabay

 

Ben je op zoek naar meer positiviteit?
Gun jezelf tijd voor reflectie en actie

Reacties

Josien Sneek

Dat klopt, Marieke! Tijdens een training Positieve psychologie leerde ik dat als je jezelf in een opwaartse spiraal wilt houden, elke negatieve opmerking of gedachte kan worden 'geneutraliseerd' door 3 oprechte(!) positieve gedachten. In relaties, huwelijken e.d. geldt zelfs een score van 1 op 5. Pas dan kan er sprake zijn van een bloeiende relatie. Goed om te weten! Ik schreef er een blog over.


Marieke Gels

Heel belangrijk de focus op positiviteit. Blijkbaar hebben we 3 tot 5 keer een positieve ervaring/feedback nodig om 1(!) negatieve ervaring/feedback te neutraliseren ... iets van lang geleden uit de tijd van sabeltandtijgers ;)


Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Barbara. Ik wens je veel positiviteit toe.


Barbara van Bree

Mooie woorden ...


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.