070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Referenties coaching


In de afgelopen jaren maakten al veel overheidsorganisaties en ambtenaren kennis met de coaching van Ervaren Ambtenaren. Bekijk en lees wat hun ervaringen zijn.
 

Josien heeft mij zeer zeker goed op weg geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Door haar professionele en tevens warme persoonlijke aanpak heeft zij mij de juiste tools aangereikt en geleerd deze tools maximaal te benutten.
Door tal van redenen was ik het overzicht en daarbij, na het verlies van mijn baan, mijn zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Mede door haar begeleiding heb ik dit weer terug en heb ik, op 58 jarige leeftijd, inmiddels een nieuwe baan gevonden.
Josien, dank je wel voor alle moeite die je hebt genomen om mij daar te krijgen waar ik nu weer ben. Mensen zoals jij maken de maatschappij weer menselijk!
Nancy Koymans, gemeenteambtenaar (zie video hieronder)De tijd vliegt: ik ben ongeveer op de helft van mijn werkende leven. Ik heb verschillende banen en rollen gehad, en ik ben ook daardoor vele ervaringen rijker. Het voelde als een goed moment voor een herbezinning op mijn loopbaan. En Josien heeft me daar heel fijn bij begeleid. In een combinatie van online contacten en live gesprekken toonde Josien zich warm en betrokken, scherp en onderzoekend. Ze was creatief in het aanreiken van oefeningen om mijn gedachten verder te helpen. Ze voelde goed aan als mijn gedachten meer of minder tijd nodig hadden om zich te ontvouwen. In drie grote blokken met een veelvoud aan verschillende oefeningen (schrijven, dichten, tekenen, etc.) heb ik mijn persoonlijke en professionele profiel herontdekt en waar nodig opnieuw vormgegeven. Josien gaf veel ruimte voor onderzoek en reflectie, en ze gaf vertrouwen op een goede uitkomst als ik soms aarzelde over alle wirwar aan mogelijkheden. Door dit traject heb ik zin en vertrouwen gekregen om de tweede helft van mijn loopbaan verder in te vullen. Veel dank Josien!
Marije van der Vliet, coördinator digitalisering en grondrechten, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Een paar jaar geleden kwam ik in contact met Josien, omdat ik twijfels had of ik verder wilde met de functie die ik uitoefende. Wat mij toen direct opviel, is dat ze een echt mensen-mens is. Ze luistert heel goed naar je en haar vragen zorgen voor reflectie op jezelf. Door gesprekken en het uitwerken van verschillende opdrachten ben ik me bewust geworden van mijn kwaliteiten en hoe ik deze kan benutten in mijn werk.
Ik ontdekte wat mij heeft gevormd om op een bepaalde manier te handelen. Dit was echt een eyeopener voor me. Het was soms confronterend, maar ontzettend zinvol en leerzaam.
De coaching liet me ontdekken welke werkzaamheden goed bij mij passen en waar ik gelukkig van word. Het zorgde ervoor dat ik ging studeren om de baan te vinden waarin ik al mijn (hervonden) kwaliteiten kan gebruiken.
Een vervolg op het eerste coachtraject bij Josien lag voor de hand toen ik hulp nodig had om mij na mijn studie goed te profileren op de arbeidsmarkt. Door gesprekken via video of in de praktijkruimte van Josien en door de schriftelijke coaching in de online leeromgeving leerde ik hoe ik mij op de arbeidsmarkt effectief kan bewegen. Ook daarin is Josien een uitstekende coach. Zij leerde me hoe ik mijzelf optimaal kan presenteren op papier, via internet en live.
Het waren twee intensieve en heel waardevolle coachtrajecten. Het was soms pittig, maar ik herontdekte mijzelf en ga vol vertrouwen mijn nieuwe toekomst in!
Henry Blankenspoor, mens- en resultaatgerichte budgetcoach in wording
 

Ik kan Josien aanbevelen als een luisterend oor. Zij heeft mij een aantal keer een goed en gericht advies gegeven in enkele netelige situaties. Haar lange staat van dienst maakt dat zij aan een paar woorden van een klant voldoende heeft. Zij geeft je echt het gevoel dat 'je aanwezigheid ertoe doet'. Ik ervaar haar als een grote steun in de rug. Als je advies wilt hebben welke kant je als 40-plusser op moet gaan, dan kan ik Josien van harte aanbevelen. Ze leert je te ontdekken wie je bent en wat je kunt. In elk mens schuilt een positieve kracht. Dat is wat zij mij steeds voorhield en daar prijs ik haar zeer voor. Josien laat je - kortom - weer stralen.
Roeland de Korte, overheidsjurist


Ik kwam bij Josien terecht voor coaching vanwege mijn behoefte aan reflectie en begeleiding voor keuzes ten aanzien van het vervolg van mijn loopbaan. Door de (deels online) gevoerde gesprekken, oefeningen en opdrachten heb ik meer zelfkennis gekregen: inzicht in mijn kwaliteiten en hoe ik die in mijn werk beter kan inzetten, en ook inzicht in mijn valkuilen. Josien wist de goede vragen te stellen en ze heeft mij waardevolle tips gegeven. Ik heb haar inzet, flexibiliteit, professionele houding en de geboden ondersteuning erg gewaardeerd.
Françoise Divanach, beleidsmedewerker Agro kennis, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Toen ik serieus wou nadenken over het vervolg van mijn loopbaan heeft Josien als loopbaancoach veel voor mij betekend. Door mij een spiegel voor te houden, kritisch naar mijzelf te kijken en interessante opdrachten te maken. Het heeft mij geholpen om focus aan te brengen en vol overtuiging door te gaan op mijn gekozen loopbaanpad.
Merlijn van der Mark, financieel managementadviseur (controller) bij het Ministerie van Financiën


Voor een nieuwe cliënt van mij heb ik de Werkenergieanalyse door Josien laten begeleiden. Het ging om het onderzoeken van de inzetbaarheid in relatie tot een te verwachten WGA-uitkering. Dit resulteerde in een kernachtig, overzichtelijk rapport. Door de daadkrachtige manier van begeleiden van Josien in het coachgesprek, kon ik op basis hiervan met de medewerker een analyse maken voor de werkgever. Op basis daarvan heeft de cliënt een aangepaste en wenselijke functie aangeboden gekregen.
Jennifer Elders, bedrijfscounselor ABvC®| CSR®-stresscoach | psychosociaal therapeut | Behandeling-training-workshops burn-out(preventie)


Josien Sneek is een coach die doorvraagt en geen genoegen neemt met gemakkelijke antwoorden. Ze zet je aan het werk. Maar goed ook, want je loopbaan vorm geven moet je zelf doen. Josien heeft mij daarbij goed geholpen, zodat ik nu veel beter weet waar ik wel (en niet) moet zoeken, en hoe je dat aanpakt.
Steven Bank, senior adviseur, Nederlandse Emissieautoriteit

In verband met een reorganisatie kon ik gebruik maken van een vrijwillig Van Werk Naar Werk-traject. Via mijn werkgever ben ik terechtgekomen bij Josien Sneek. Dit was een schot in de roos en zij heeft mij veel gebracht. Haar expertise, mensenkennis, inlevingsvermogen en positieve mindset hebben mij geholpen om inzicht te krijgen, zowel op werkgebied als over mijzelf. Door middel van opdrachten is veel duidelijk geworden waar mijn krachten en kwaliteiten liggen.
Heel waardevol om, samen met Josien, met jezelf aan de slag te gaan en soms heel verrassend wat je leert over jezelf, je kan meer dan je denkt! Ik kan haar iedereen aanbevelen.
E. van Vliet, medewerker administratiekantoor

In een heel drukke baan bij het Rijk werd de werkdruk mij te groot. Ik kwam overspannen thuis te zitten. Mijn grens was bereikt en mijn lichaam trapte weliswaar laat, maar niet té laat op de rem. Wat een nare ervaring! Tegelijkertijd zie ik het achteraf als een cadeau. Dat cadeau was in prikkeldraad verpakt en toch heb ik het uitgepakt: ik ben naar Josien gegaan om haar te vragen mij te helpen.
Al bij het eerste gesprek merk ik de stevige én liefdevolle aanpak. Het wordt mij duidelijk dat niet zij, maar ik het moet doen. Maar wat dan? Wat moet ik doen? Ik ben er aanvankelijk vast van overtuigd dat ik weer terug wil gaan naar de functie waar het mis is gegaan. Ik heb alleen wat rust en tijd nodig en wat handreikingen om niet meer in de valkuilen te vallen. Denk ik dan nog.
Het is míj́n coachingstraject, dus Josien beweegt met mij mee. Zij helpt mij met veel opdrachten en oefeningen duidelijk krijgen hoe ik in elkaar zit en waardoor het zo mis heeft kunnen gaan. Na ieder gesprek schrijf ik een reflectieverslag. Zo kan ik nogmaals kauwen op nieuwe inzichten en op wat ik heb ervaren en geleerd. Heel langzaamaan wordt mij zo duidelijk dat mijn aanvankelijke streven niet meer wenselijk is. Ik wil een ander pad gaan volgen. Josien laat mij dat zelf ontdekken. Een ijzersterkte benadering! Als zij mij eerder die kant op had gestuurd, was dat niet goed gegaan.
Dankzij dit prachtige coachingstraject heb ik duidelijke keuzes kunnen maken voor een andere invulling van mijn werk. Ik voel me een stuk gelukkiger in mijn werk en sta een stuk steviger in het leven. Josien is een zeer deskundige coach met een groot hart.
Margreet Verhaar, beleidsmedewerker, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Ik werd op mijn 63ste boventallig verklaard. Josien motiveerde mij enorm en hield mij scherp. Ze gaf mij een andere kijk op de arbeidsmarkt en vooral op het nut van Linked-In. We analyseerden vacatures en bespraken de sollicitatiegesprekken, vooral wat mijn sterke en mindere kwaliteiten waren. Josien legde mij soms het vuur aan de schenen, gemakkelijk was het zeker niet, uitdagend wel!
Tegelijkertijd was in dit coachingstraject ook ruimte voor de emotionele kant, waarbij motivatie en doelgerichtheid voorop bleven staan.
Als ik tien jaar jonger was geweest, dan ben ik er voor 90 procent zeker van dat ik binnen zes maanden een passende, in ieder geval tijdelijke functie had gevonden.
Op zeker moment besloot ik eerder met pensioen te gaan en als nevenactiviteit een eigen praktijk nieuw leven in te blazen. Josien hamerde op een helder bedrijfsplan en op een planmatige aanpak. Ze heeft mij twee keer over een dood punt heen getrokken waardoor ik nu volledig achter mijn nieuwe besluit sta. Ik bruis weer van ideeën en plannen.
Hans Casteleijn, beleidsadviseur verkeersmobiliteit, gemeente Den Haag

Tijdens de ‘Week van de loopbaan’ heb ik een loopbaangesprek gevoerd met Josien. Dit gesprek heeft me net dat duwtje gegeven dat ik nodig had om in beweging te komen en echt stappen te zetten naar meer voldoening in mijn werk. Het was zeer inspirerend. Bedankt, Josien!
Liesbeth de Man, inkoopadviseur, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het loopbaangesprek vond ik prettig en verhelderend. Ik moest in een korte tijd echt diep over mezelf nadenken. Josien gaf veel adviezen en tips. Daarnaast heeft ze voor mij een netwerkgesprek geregeld. Ik ben Josien zeer dankbaar voor het loopbaanadvies.
Jennifer MacLean, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Soms is het goed om even de thermometer in je loopbaan te steken, en ik ben blij dat Josien daarin mijn pad heeft gekruist. Soms nemen gedachten over je loopbaan een loopje met je. Bij mij schoten ze alle kanten uit en ontstond er een spreekwoordelijk bos waardoor ik de bomen niet meer zag. Josien helpt daarbij prima ontrafelen en heeft me in een gesprek direct met beide benen op aarde gezet. Ik heb me soms rot gelachen om haar provocatieve coaching, waarbij de ander jouw gedachten uitspreekt in een vaak overtrokken manier. Feitelijk lachte ik dus om mijn eigen gedachtenkronkels, die als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit werkte bij mij goed, en ik vertrouw Josien erin dat ze haar methode aanpast aan wie ze voor zich heeft. Dikke dank!
Ariette Belgraver, gemeente Gouda

Vanuit een lastige situatie op mijn werk klopte ik bij Josien aan voor een e-coachtraject. E-coaching is mij heel goed bevallen. Met verschillende soorten opdrachten en via intensief contact ging ik op zoek naar de oplossing voor mijn vragen gedurende een zeer moeilijke periode. Ik heb opnieuw geleerd mijn intuïtie te vertrouwen en te handelen vanuit mijn eigen kracht.
Ik geef Josien als e-coach een 9! Ze is zeer bekwaam en heeft kennis van zaken. Haar persoonlijke verbondenheid liet ze blijken op een professionele manier. Ze staat open voor reacties, zonder een oordeel te hebben. En zij biedt je de nodige ruimte om op je eigen kracht(en) te staan.
Alexander Martijn

Mijn ervaring met een Loopbaanvitaliteitsgesprek bij Josien? Ik verzeker je, je gaat met meer inzichten en blijheid de deur uit. Zeker een aanrader ...
Catharina de Ruiter, afdelingshoofd, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Als 60+’er ontslagen worden, is niet niks. Met behoorlijk wat weerstand begon ik aan een coachtraject bij Josien. Die toonde veel inlevingsvermogen en bewoog soepel mee met wat ik nodig had.
Ik zie ons traject als een zoektocht, waarbij ik al snel op het goede spoor ben gezet. De gesprekken in combinatie met de oefeningen gaven me veel energie. Sommige oefeningen gebruik ik nog steeds, omdat ze me telkens weer helpen om beter verder te gaan.
Josien is iemand die zich helemaal inzet, haar afspraken nakomt en altijd en snel reageert op berichten. Ze is een geweldige coach!
Pierre Frissen

Met de laatste loopbaanjaren in zicht vroeg ik me af of ik wilde blijven werken en zo ja, hoe dan. Omdat ik niet gewend ben om over mezelf te praten of te reflecteren op mijn drijfveren en verlangens, had ik lef nodig om met een coachtraject te starten. Hoewel het soms best lastig was, ben ik toch blij dat ik het heb gedaan.
Josien was heel betrokken. Met maatwerkoefeningen, opdrachten en gesprekken werd mij duidelijk wat voor mij belangrijk is in mijn werk. Nu weet ik zeker dat ik nog een aantal jaren lekker wil werken en wat ik daarvoor nodig heb. Ik ben tevreden over de coaching en de inzichten die ik kreeg.
Senior financieel adviseur bij de rijksoverheid

Ik leerde in het e-coachtraject waar mijn grootste uitdagingen liggen en het verdiepen van mijn onderwerpen tot het werkelijke onderliggende thema. Het heeft mij veranderd in mijn gedrag. Het traject heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Ik heb mijn doelen bereikt en kan zelfstandig verder.
De betrokkenheid van Josien was geweldig. Ik had er direct vertrouwen in en merkte heel veel enthousiasme in de berichten. En er was goede feedback.
Marc van Beek, projectmanager
Lees over zijn ervaring in het blog 'Dit was super om mee te maken!'

Ik voelde me meteen thuis bij Josien. Ze is zeer betrokken en het voelde vaak alsof ik bij een goede vriendin op bezoek was die mij goede raad gaf en bij wie ik mijn hart kon uitstorten.
Sommige oefeningen waren echt een eyeopener en brachten mij tot andere inzichten. Doordat ik leerde de sterke kanten van mijn persoonlijkheid naar voren te halen, ben ik als persoon enorm gegroeid.
Het traject heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het lijkt alsof ik een metamorfose heb ondergaan.
Diana Goeman

De coach is open en eerlijk. Veel inzet.
Goed vond ik dat huiswerkoefeningen en -vragen ‘maatwerk’ waren. Er werd serieus gekeken naar en gereageerd op de uitwerking van de oefeningen.
Ik leerde dat ik nog een hele tijd te gaan heb in het arbeidsproces en dat ik me veel actiever zal moeten gaan oriënteren op wat ik werkelijk wil met voor mij belangrijke bouwstenen en waar ik dat eventueel zou willen. Dat geeft me kaders mee om gerichter keuzes te kunnen maken.
Ik heb voor mezelf een aantal zaken weer wat scherper op mijn netvlies staan. Dat helpt mij om het een en ander op een rij te zetten.
DB (54), leidinggevende

Ik volgde bij Josien een coachtraject van twee maanden, inclusief de Loopbaaninspiratiedag. Het traject overtrof mijn verwachtingen! Het coachingstraject was helemaal op maat gemaakt voor mij en passend bij mijn behoefte. De inspiratiemails waren met zorg opgesteld en het was een plezier om ze te lezen. Ze hebben hun doel bereikt, namelijk het aanzetten tot denken en in actie komen. De boekentips zorgen voor gerichte verdieping en hielpen mij om tot inzicht te komen.
Inhoudelijk was het traject een ontdekkingsreis naar mezelf. Het leerde me wie ik ben, wat ik kan en wil. Nu weet ik dat ik er mag zijn zoals ik ben, in plaats van altijd een masker op te zetten. Ik kan mijn gevoel beter onderkennen en er bewust mee omgaan. Jezelf zijn is veel fijner.
Josien is heel betrokken, oprecht en eerlijk. Ze is in staat om mij met beide benen op de grond te zetten en hield mij op een positieve en kritische manier een spiegel voor. Ik heb het nodig gehad om te komen waar ik nu sta.
Voor mij was het coachingstraject een cadeautje. Bedankt hiervoor!
Kredietbeoordelaar bij een bankinstelling

Josien is een prettige coach: ze bereidt de gesprekken goed voor en zorgt voor een rustige en open sfeer. Ze is geconcentreerd, luistert goed en stelt de juiste vragen.
Ze stelt zich flexibel op. Ze had een bepaalde opdracht in gedachte voor mij, maar paste die aan toen ze merkte dat ik op dat moment meer behoefte had aan een andere opdracht. Verder was er tijdens de gesprekken ook ruimte om op een onderwerp in te gaan dat geen directe relatie met de coachvraag had, maar waarover ik graag wilde praten.
Wetgevingsjurist bij de rijksoverheid

Een tijdje geleden zat ik professioneel niet lekker in mijn vel. Ik was in een baan beland waar ik niet happy in was. Het lag zeker aan het werk, maar ik had een vaag gevoel dat het misschien ook wel iets met mezelf te maken zou kunnen hebben dat ik daar mijn draai niet kon vinden. (…) Juist toen dat soort gedachten door mijn hoofd spookten, kwam Josien op mijn pad. (…)
Het duurde even voordat we de goede coachvraag te pakken hadden, maar hierna gingen de ontwikkelingen snel. Ik realiseerde me dat ik in de aanloop naar deze baan, en ook in de baan zelf, een paar dingen niet goed had gedaan. Josien heeft me geholpen me bewust te worden van de zwakke plek die daar debet aan was en om mezelf op dat punt beter te leren kennen en te ontwikkelen. De gesprekken met haar leverden meer dan eens eyeopeners op. Ze stelde de goede vragen, luisterde aandachtig en vroeg door waar dat nodig was.
We hebben ook een soort rollenspel met stemmen gespeeld, waardoor ik me beter bewust werd van mijn dilemma’s en twijfels en van de dingen die ik écht wilde. Want daar had ik moeite mee: erachter te komen wat ik nu écht wilde. (…)
Ik had niet verwacht dat ik in zo’n korte tijd nog wezenlijk nieuwe dingen over mezelf zou ontdekken. Dingen waar ik niet alleen in mijn baan, maar ook privé mijn voordeel mee kan doen. Ik heb ontdekt dat je zelfs als vijftiger nog een heleboel dingen over jezelf kan leren en ontwikkelen.
En toeval of niet, even later kreeg ik de mogelijkheid een overstap te maken naar een andere baan. Die was wel aantrekkelijk, maar (…) de coaching van Josien heeft me geholpen beter te onderhandelen over het takenpakket, zodat ik op een gegeven moment met volle overtuiging ‘ja’ kon zeggen tegen het aanbod.
MV (54)
 

Bent u nieuwsgierig wat u kunt bereiken met Ervaren Ambtenaren?
Bespreek de mogelijklheden