070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wat een prachtige rotweek!

Opeens is de sfeer om te snijden. De uiterst kritische opmerking van een dame van de personeelsafdeling zorgt ervoor dat de aanwezigen nog meer in hun schulp kruipen. Ik geef een presentatie om mensen die mogelijk hun baan verliezen, te stimuleren voor loopbaanbegeleiding te kiezen. Het kost me moeite om de opmerking te beantwoorden en de sfeer nog een beetje goed te houden. De dame vertrekt voortijdig en ik krijg niet meer de kans haar te spreken. Met een vervelend gevoel kom ik thuis.

Geërgerd
Eerder die week vraag ik me af waarom Hans niet reageert op mijn offerte voor coaching. Toen hij belde, was er haast bij en schreef ik de offerte nog diezelfde avond. Daar was hij erg blij mee, want nu kon hij het aanbod bespreken met zijn leidinggevende. We zijn ondertussen twee weken verder en ik heb nog niets gehoord. Heb ik daar nou zoveel moeite voor gedaan, is het geërgerde gevoel dat bij me opkomt.
En dan heb ik het nog maar niet over die andere domper. Hoewel de voorspreking heel soepel verliep, ziet mijn potentiële opdrachtgever de training toch niet zitten. Een set van drie trainingen gaat niet door. Dat kon ik er deze week nog net even bij hebben. Wat een rotweek was dit!

Dankbaar
Als ik in de mail het gespreksverslag van coachee Hanna lees, val ik stil. Ze schrijft dat ze heel blij is met de inzichten die ze opdeed en dat ze vol energie haar toekomst wil inrichten. ‘Ik ben je ongelofelijk dankbaar en kijk uit naar onze komende gesprekken!’
Het applaus na de workshop is spontaan en enthousiast. Met een grote glimlach rond ik die ochtend af. Bij het handenschudden laten een paar deelnemers me weten dat ze er erg veel aan hebben gehad en bedanken me voor de oefeningen en de tips.
Mijn nieuwste blog roept reacties op. Op LinkedIn en Facebook krijg ik veel lovende opmerkingen, bedankjes en likes. Wat een mooie week heb ik gehad!

Herkauwen
Weet je wat zo bijzonder is? Deze gebeurtenissen vonden plaats in dezelfde week. Het gebeurde allemaal naast elkaar. Ik betrap me erop dat de negatieve ervaringen veel meer bij me blijven hangen dan de positieve. Mijn hoofd herkauwt alle negativiteit en vergroot deze. Dat zorgt voor een neerwaartse spiraal die me bijna verdrietig maakt.

Positiviteitsratio
Ik denk terug aan de cursus die ik een tijdje geleden volgde, over Positieve psychologie. Daar hoorde ik dat wat er bij mij gebeurt na negatieve ervaringen, heel normaal is. Mensen zitten zo in elkaar dat negatieve spinsels in je hoofd veel meer impact hebben dan positieve gedachten. Ik leerde dat een Amerikaans psychologe, Barbara Frederickson, dit onderzocht en het begrip positiviteitsratio bedacht.

Drie tegen één
Iedereen onderkent het belang van positieve gevoelens. Als je je positief voelt, ziet je leven er heel anders uit en verdwijnt het doemdenken. Frederickson laat zien dat als je jezelf in een opwaartse spiraal wilt houden, elke negatieve opmerking die je denkt, moet worden gecompenseerd door maar liefst drie(!) oprechte positieve gedachten. Let vooral op het woord oprecht – dat is belangrijk.

Compenseren
Als je van nature een zwaar gemoed hebt of in een team zit dat slecht presteert, is die ratio altijd lager. Bij mensen in een opwaartse spiraal is deze ratio altijd hoger dan één op drie. Overigens: misschien is het handig om te weten dat in relaties, huwelijken e.d. de score zelfs één op vijf moet zijn. Dus: elke negatieve opmerking moet gecompenseerd worden door tenminste vijf oprechte positieve gedachten of opmerkingen. Pas dan kan er sprake zijn van een bloeiende relatie.

Context
Tijdens de cursus werd er met nadruk gezegd dat het niet de bedoeling is om alle negativiteit te verbannen. Dat is niet nodig en zelfs niet realistisch. Wel is het nuttig om te beseffen dat je negativiteit een andere context kunt geven door een aantal positieve gedachten of opmerkingen.

Positiviteitsratio verhogen
Er zijn allerlei manieren om jezelf in een opwaartse positieve beweging te brengen. Ik deel graag met je wat ik zelf toepas en me heel goed bevalt. Aan het einde van de dag, voordat ik ga slapen, sta ik even stil bij wat ik die dag heb gedaan. Ik denk dan aan al die (hele) kleine micromomentjes van geluk die ik mocht beleven. Bijvoorbeeld de dankbare glimlach van een oude meneer toen ik hem mijn plaats aanbood in de bus. Die grappige opmerking van mijn man nadat we samen naar een radioreportage hadden geluisterd.  De prachtige bloemen die ik zag toen ik naar huis liep.

Klein én gemakkelijk
Ik schrijf ze op in een boekje. Het zijn maar eenvoudige geluksmomentjes die ik even naar mijn bewustzijn haal. ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’ … wie zei dat ook al weer? Het mooie is dat je er ook nog eens heel gemakkelijk mee kunt beginnen.

Bonus
Ook kinderen zijn zich bewust van positieve en negatieve ervaringen en van het belang om positief te denken. Dat wordt duidelijk uit het filmpje. Het lied dat je hoort en ziet, is gebaseerd op ingestuurde ideeën van kinderen.
Wat een waarheid … in 1984!

 

Herken je de neiging om aandacht te geven aan negativiteit?
Met coaching versterk je jezelf

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Thérèse! Fijn dat je de tips uit het blog kunt gebruiken. Het valt niet altijd mee om positief te zijn, maar het brengt je veel als je in staat bent om met een positieve blik te kijken. Of het nou je loopbaan of je gebroken heup is ... :)


Thérèse Athmer

Hi Josien, Tjonge je heup gebroken, dat zal niet meevallen. Veel sterkte met je herstel. Leuke blog met goede tips. Kon ik net goed gebruiken. Dank je wel.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.