070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe doe jij aan groendenken?

‘Wat ik leuk vind, is uitbesteed.’
‘Ze hebben mijn specialisme opgeheven.’
De 40+ ambtenaren die me dit vertellen, hebben een moedeloze blik in de ogen. Het plezier in het werk is weg. Hun gedrevenheid en expertise is overbodig geworden. Overrompeld en nutteloos, zo voelen ze zich.

Kniezen of kiezen
Nieuwe beleidsgolven. Organisatorische aanpassingen. Taken die worden overgeheveld. Ook bij de overheid is verandering de regel. En ja, dat was ‘vroeger’ veel minder het geval. Daar kun je ontzettend over mopperen, maar dat verandert de situatie niet. Gelukkig is er niet veel voor nodig om als 40+ ambtenaar met nieuwe moed verder te gaan. Alleen maar een paar minuten om dit blog te lezen! Maak kennis met de vier belangrijkste tips voor een inspirerend vervolg van je loopbaan.

De essentie
Voel je je slachtoffer van wat er gebeurt? Vaak heb je er geen enkele invloed op en dat kan je machteloos maken. Maar toch is er wel degelijk iets dat je kunt beïnvloeden: de manier waarop je ermee omgaat, je mindset. Hoe je naar de wereld kijkt en vooral hoe je over dingen denkt, maakt een enorm verschil. Blijf niet in een hoekje zitten kniezen. Accepteer de nieuwe werkelijkheid en maak er het beste van.
Heb je moeite om die stap te zetten? Neem dan afscheid van wat er niet meer is. Lees het blog dat ik eerder schreef over rouwprocessen.

Van oud naar nieuw
Wat vond je zo leuk aan het werk dat je deed? Waren dat de vele praktische kanten? Haalde je inspiratie uit de mensen die je ontmoette? Kreeg je altijd complimenten over de vergaderingen die je perfect organiseerde? Onderzoek waar je het meeste plezier aan beleefde. Vaak is dat verbonden met je talenten. Breng die kwaliteiten in beeld en kijk hoe je ze op een andere manier kunt inzetten.
Vind je dat moeilijk? Vraag een goede bekende van je om je te helpen en jouw grootste talent te benoemen. Zet je schroom overboord. Ga er maar vanuit dat mensen het fijn vinden om jou een dienst te bewijzen.

Elke verandering biedt duizenden mogelijkheden
Zie de verandering als een kans om je loopbaan een nieuwe impuls te geven. Ga in gesprek met je leidinggevende. Leg daarbij niet het accent op wat er niet meer is, maar denk vanuit een positieve grondhouding. Zeg dat je wilt onderzoeken hoe je verder gaat en dat je je daarvoor graag inzet. Dat je dit effectief wilt doen en hierbij ondersteuning zoekt. Training of coaching kan je verder helpen.

Leve de groentjeskracht!
Als je eenmaal in je nieuwe werk zit, maak dan gebruik van je andere positie. Je bent niet meer die topexpert die alles weet van bijvoorbeeld natuurbeheer. En dat is misschien even wennen. Maar vergis je niet in de kracht van de frisse blik. Domme vragen bestaan niet. Je zult niet de eerste buitenstaander zijn die met verrassende ideeën komt in een omgeving waar ‘we het nu eenmaal altijd zo doen’. Houd die groene blik zo lang mogelijk vast. Je nieuwe werkomgeving zal je er dankbaar voor zijn.

Opfrisbeurt
Gemotiveerd blijven in de tweede helft van je loopbaan ondanks alle veranderingen om je heen? Dat kun jij ook. Gebruik mijn tips om je loopbaan (en jezelf!) een opfrisbeurt te geven. Veel plezier!


Fotocredit
Adina Voicu via Pixabay

Ben je toe aan een opfrisbeurt van je loopbaan?
Persoonlijke coaching is hiervoor de meest effectieve manier

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.