070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Blijf zo lang mogelijk groen

Herman: ’Jij bent met zoveel nieuwe dingen bezig. En dan nog wel op jouw leeftijd, mag ik dat zeggen? Ik bewonder je daarvoor! Wat motiveert je om dat allemaal te doen?’ Ik bedank hem voor zijn mooie vraag en hoef niet lang na te denken in dit laatste gesprek van het coachtraject.

Leren
Ik vertel dat ik me graag ontwikkel en wil leren. Dat kan gaan om iets nieuws voor mijn bedrijf, bijvoorbeeld toen ik me aanmeldde voor een cursus om meer te weten over online trainen. Maar het kan ook privé zijn zoals toen ik een paar maanden geleden ervoor koos om hoboles te nemen.

Moeite
Via mijn coachklanten weet ik hoeveel moeite het kost om je open te stellen voor leren. In je tweede loopbaanhelft heb je veel kennis en ervaring. Wat je kent en kunt, voelt vertrouwd. Vaak ben je daar ook erg goed in. Iets nieuws of iets anders doen, maakt onzeker en is lastig.

Een groentje
Zelf ervaar ik het de laatste maanden telkens weer: op mijn 62ste ben ik opeens een groentje. Iemand die van niks weet en haar uiterste best moet doen om te snappen wat voor die trainer of begeleider vanzelfsprekend is. Soms weten ze niet eens wat je bedoelt als je er een vraag over stelt.
Zuchtend mopper ik over de zogenaamde systeemlogica die ik helemaal niet logisch vind. Dapper doe ik inspannende ademhalingsoefeningen om geluid uit dat hoborietje te krijgen. Zenuwachtig gebruik ik voor het eerst de nieuwe analysetool bij een coachgesprek.

Fris
Tijdens mijn introductietraject bij een organisatie zei ooit de directeur tegen me: ‘Blijf zo lang mogelijk groen!’ Hij waardeerde al mijn vragen en koesterde de frisse blik die nieuwelingen inbrengen. Zijn houding hielp me om niet bang te zijn voor het stellen van ‘domme’ vragen of het maken van fouten.

Leerproces
Nee, het valt niet mee om te zwoegen als je kennis of vaardigheden wilt opdoen. Maar het helpt als je je realiseert dat je met een leerproces bezig bent en met kleine stapjes vooruit gaat. Het alternatief lokt me helemaal niet: blijven zitten waar je zit en elke dag precies hetzelfde doen. Daar moet ik toch echt niet aan denken!

En jij?
Doe jij al 5, 10 of misschien 20 jaar hetzelfde? De wereld om je heen verandert sneller dan ooit. Als jij niets bijleert, loop je heel snel achter. Wil je dat?

Ben je bang voor nieuwe dingen?
Personal coaching ondersteunt je om bewuster naar jezelf te kijken en te ontdekken wat je kunt veranderen

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.