070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Zomers boekblog met vijf tips

Gun jezelf deze zomer veel leesplezier. Door mijn boekentips ondersteun ik je graag met positiviteit, voldoening, kennis, inzichten en ervaringen.

#1 Fredrike Bannink: Positieve psychologie – de toepassingen
Ik werk al jaren vanuit de wetenschappelijke en sociale stroming van de positieve psychologie. Telkens weer ben ik bij coachklanten en deelnemers aan trainingen en workshops verrast door de kracht van deze benadering. Positieve psychologie gaat over de vraag hoe je het beste uit jezelf en anderen kunt halen, om zo optimaal te functioneren.
Fredrike Bannink is pionier van het eerste uur en weet hoe je theorie en praktijk combineert. In dit boek vind je maar liefst 200 toepassingen. Via vijf hoofdstukken laat ze je kennismaken met de pijlers van de positieve psychologie: het plezierige leven, het goede leven, positieve relaties, het zinvolle leven en iets bereiken in je leven. De oefeningen zijn duidelijk en helder beschreven en je kunt ze meteen toepassen in de praktijk. Een leuk en leerzaam boek!


#2 Klaske Veth: Werken met WOW – gids voor plezier en voldoening in de tweede helft van je loopbaan
Een leven lang werken en leren is tegenwoordig de norm. Maar hoe blijf je vitaal en enthousiast in je werk naarmate je ouder wordt? Het boek onderzoekt hoe je productief en gemotiveerd kunt blijven in de latere stadia van je loopbaan. Klaske werpt een kritische blik op de vooroordelen rondom werken op latere leeftijd. Ook biedt ze praktische inzichten en adviezen. Speciale aandacht is er voor ‘bridge workers’: mensen die gedeeltelijk blijven werken terwijl ze met pensioen zijn. Hoe kun je dit op een duurzame en plezierige manier doen?
De ene lezer zal de wetenschappelijke onderbouwing gretig tot zich nemen. Een andere zal meer hebben aan de praktische tips. Tussen de teksten door staan aanmoedigingen om zelf aan de slag te gaan, met praktische handvatten.
Een aanrader als je merkt dat je (te) vaak cynisch reageert op (wéér) een organisatieverandering. Of als je, gewoon, tot aan en ná je pensioen lekker wilt blijven werken.


#3 Marjon Bohré-den Harder: Emoties doe je maar thuis – waarom je gevoelens beter wél kunt meenemen naar je werk
Marjon was ooit een collega bij een van mijn overheidswerkgevers. Online hadden we af en toe contact nadat zij haar eigen bedrijf startte. Toen we elkaar vorig jaar ontmoetten bij een zingevingstraining, pakten we de draad snel weer op.
In haar net verschenen boek gaat ze in op een onderwerp dat veel mensen lastig vinden en een hoop gedoe: emoties op het werk. Oké, emoties en werk mogen best samengaan, totdat het ten koste gaat van de productiviteit. Totdat het moeilijk wordt. En dat gebeurt vaak.
Het boek benoemt de meest voorkomende emoties en de informatie die daarin verborgen ligt. Je leest waarom emoties zo ongemakkelijk zijn in ons werk en hoe we (inefficiënte) manieren hebben gevonden om ermee om te gaan. Maar ook welke informatie we daardoor laten liggen én hoe je deze ongebruikte informatiebron kunt ontsluiten.
Heel handig aan het boek vind ik het praktische stappenplan dat je helpt om te begrijpen wat je eigen emoties en die van anderen betekenen.


#4 Robert Waldinger en Marc Schulz: Het goede leven – lessen van het langstlopende wetenschappelijk onderzoek naar geluk
Meteen maar de spoiler (omdat ik vermoed dat je al weet wat er komt): nee, je wordt niet gelukkig van een goede carrière of veel geld. Je wordt gelukkig van goede relaties. Dat is zo’n beetje de belangrijkste les die je kunt trekken uit de Harvard Study of Adult Development: met een looptijd van 80 jaar het langstlopende onderzoek naar menselijk geluk.
De twee auteurs zijn allebei hoogleraar psychiatrie aan Harvard University. Het onderzoek begon in 1938 en loopt nog steeds. Een onderzoeksgroep ging mensen interviewen over hun geluksgevoel, niet één keer, niet tien keer, maar een leven lang. Telkens werd de onderzoeksgroep uitgebreid, iedere keer bleven de interviews doorgaan.
Feitelijk is het een gezondheidsstudie: een zoektocht naar datgene in het leven waarop we goed gedijen, in plaats van naar wat ons ziek maakt. Door grote groepen mensen vanaf hun kindertijd te volgen tot de dood erop volgt, kun je daar heel goed inzicht in krijgen.
Uit het onderzoek blijkt dat gelukkige mensen een leven leiden dat vreugdevol is, maar ook een flinke uitdaging. Vol liefde, maar ook met pijn. Het bestaat uit onrust, kalmte, lichtheid, lasten, worstelingen, successen, tegenslagen, sprongen voorwaarts en veel vallen en opstaan. En natuurlijk eindigt het goede leven altijd met de dood.
Een bijzonder boek, met wetenschap en tips.

Als je een indruk wilt krijgen, bekijk dan de video met de TED Talk door een van de auteurs.



#5 Kim Jansen: Het generatie-effect – hoe alle generaties samen meer bereiken: van boomer tot zoomer
Generaties op de werkvloer – dat is een van mijn expertises. Ik was benieuwd of ik mijn kennis kon aanvullen met het recente boek van Kim Jansen. Nou en of – wat een fantastisch boek! Niet alleen voor mij, als expert, maar voor iedereen die werkt. Waarom?
Omdat de werkvloer wordt bevolkt door soms maar liefst vijf generaties. Generatie Z rammelt aan de poort en de laatste babyboomers nemen afscheid. Die brede generatiemix zorgt voor uitdagingen. Jonge medewerkers lopen hard aan tegen zo-doen-we-het-hier-nou-eenmaal. Oudere generaties vinden hen verwende, veeleisende snotneuzen.
Jong en oud hebben een verschillende visie op werken. Ze hebben andere drijfveren en ideeën over hoe je dingen kunt aanpakken. De groeiende generatiekloof geeft problemen op de werkvloer: je krijgt frictie, eilandjes, verloop en verzuim. Ontzettend zonde, want generatiediversiteit is juist een prachtige kans om elkaar te versterken.
Als je die uiteenlopende perspectieven en talenten elkaar laat ‘kruisbestuiven’, blijven mensen niet alleen vitaal aan het werk, maar krijg je ook een creatieve, wendbare organisatie. Dan ontstaat een plek waar de vernieuwingsinjectie van jonge medewerkers samenkomt met de ervaring en slagkracht van de oudere garde.
Het boek staat vol met handvatten, inspiratie en tips om concreet mee aan de slag te gaan. Ik vond het af en toe ontroerend om te lezen, want Kim is niet bang om haar eigen ervaringen te delen. Ook was het soms confronterend om te ontdekkken dat ik als Generatie X’er vaak mijn eigen petje op heb. Een stevige aanrader voor iedereen die interesse heeft in de ander!


Bonustip: De V-factor. Loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar
Wil je ‘iets’ aan je loopbaan doen, in je eentje, zonder mij in te schakelen? Dan heb ik een perfect zelfhulpboek voor jou, speciaal als 40+ ambtenaar.
De V-factor uit de titel staat voor alle ervaring die je als 40+’er hebt, zowel in je werk als in je leven. Denk eens aan al die lessen die je leerde, de zelfstandigheid die je ontwikkelde in de loop van de tijd. Er zijn zoveel kwaliteiten die je kunt inzetten voor de tweede helft van je loopbaan.
Het boek leest als een roman met Sandra en Frank in de hoofdrol. In hun vakantie worden ze onverwacht aan het denken gezet over hun loopbaan. Sandra realiseert zich tijdens een pelgrimstocht dat ze eigenlijk automatisch van baan naar baan is gegaan. Frank weet niet wat hem overkomt als een vriendin op de camping alles in Frank zijn loopbaan en leven op z’n kop zet.
Bijzonder is dat het een loopbaanroman is. Tussen de verhaaldelen door krijg je vragen en oefeningen om zelf aan het werk te gaan. Zo ontdek je wat je echt belangrijk vindt, waar je talenten liggen en wat je wilt bereiken. Plus nog veel meer.
Als je het boek uit hebt, ben je verrijkt met persoonlijke kennis en inzichten. Bovendien maakte je je eigen actieplan – zo weet je zeker dat het niet bij mooie inzichten blijft en dat je je jouw loopbaan een passend vervolg gaat geven.

Tip: ontdek er meer over bij de boektrailer of vraag het boekfragment aan.
Ik wens je veel zomers leesplezier!

PS
Ben je op zoek naar nog meer boekentips? Ontdek ze in het zomerblog van 2023.

Fotocredit
Bovenrand: account 5574843 (gesloten) via Pixabay
Overzichtspagina van de blogs: Siggy Nowak via Pixabay
 

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.