Joke is coördinator van een groot project. Ze heeft haar handen vol met het aansturen van de projectleden. Haar leidinggevende oefent veel druk uit. Die staat erop dat de resultaten op de afgesproken tijdstippen naar de directeur gaan. En dan ook nog al die andere klussen die op haar bordje liggen! De constante vragen van collega’s, de organisatie van het afdelingsuitje, het meedenken over de nieuwe organisatie – ze is altijd bezig.
Ze snapt er niets van
Thuis is er de afgelopen tijd het nodige veranderd, omdat de jongste zoon een paar maanden geleden op zichzelf ging wonen. Er kwam een ander ritme toen haar man en zij met z’n tweetjes overbleven. Ze dacht dat het werken daardoor gemakkelijker zou gaan, maar dat is niet zo. Een diepe zucht. De vermoeidheid is op haar gezicht te lezen.
Aardig zijn
Samen zoeken we uit hoe het komt dat ze het zo druk heeft. Ze blijkt iemand te zijn die overal ‘ja’ op zegt. Als je haar iets vraagt, ben je bij Joke nooit aan het verkeerde adres. Ze vindt het belangrijk dat ze flexibel en collegiaal is en wil graag aardig gevonden worden. Als ik haar vraag hoe aardig ze voor zichzelf is, valt het kwartje.
Drie letters
Het is maar een klein woordje: nee. Maar in de praktijk vindt niet alleen Joke het lastig om dit woord te gebruiken. Ik geef je graag vier tips om gemakkelijker ‘nee’ te zeggen.
1. Toon begrip
Vraagt iemand je om hulp omdat hij in de problemen zit? Zeg dan: ‘Wat vervelend voor je!’ of: ‘Ik begrijp je moeilijke situatie’. Je erkent hiermee het probleem van de ander, waardoor je gesprekspartner zich gehoord voelt.
2. Draai er niet omheen
Daarna laat je vriendelijk, maar ook duidelijk merken dat je iets niet doet. Dus: ‘Nee, ik kan dat werk niet van je overnemen’. Leg kort uit waarom je de klus niet wilt of kunt doen. Ga geen discussie aan. Voordat je het weet lijkt het op een verontschuldiging. Voorkom dat de ander je gaat overtuigen om hem toch te helpen.
3. Zorg voor een krachtige uitstraling
Maak je stem vriendelijk, maar beslist. Ga rechtop in je stoel zitten of zorg dat je stevig staat. Beweeg niet te veel, blijf rustig. Dan versterk je je boodschap.
4. Vraag uitstel aan
Vind je het nog steeds lastig om ‘nee’ te zeggen? Gebruik de gouden tip: neem jezelf voor om nooit meer direct ‘ja’ te zeggen. Zeg bijvoorbeeld dat je over de vraag nadenkt en dat je niet kunt inschatten of je er tijd voor hebt. Bied aan om er morgen op terug te komen. Dat geeft jou de tijd om de vraag te overzien. Wil je de klus niet doen, dan kun je bedenken hoe je je weigering (kort) toelicht.
Ja zeggen met nee
Misschien is het wennen in het begin. Maar na verloop van tijd weten de mensen om je heen dat je niet meer overal voor in te schakelen bent. Je zult zien dat je veel minder vragen krijgt. Realiseer je dat ‘nee’ zeggen tegen een ander tegelijkertijd ‘ja’ is tegen jezelf. Nee zeggen geeft rust en ruimte!
► Fotocredit
Bovenrand: kropekk_pl via Pixabay
In blog: Walter Knerr via Pixabay
Reacties
Josien Sneek
Dank je wel, Margreet, voor het delen van je ervaringen! Fantastisch dat het 'recept' voor jou zo goed werkt. Per situatie bekijken wat er mogelijk is, maakt je bij elke keuze bewust van het kiezen. Mooi!
Margreet
Josien, dit leerde jij mij ook. En ik kan je zeggen dat het inderdaad zo werkt. Een keer een duidelijke boodschap aan mijn leidinggevende heeft het blijvende gevolg dat we nu iedere keer samen kijken of het een ja of een nee wordt. Bij de vraag geeft zij dan ook steeds aan dat ‘nee’ ook een aanvaardbaar antwoord is. Dit geeft rust en ook de ruimte om er geen structureel nee van te maken.