070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wie zie je als je in de spiegel kijkt?

Zo gaat het niet langer. Er moet nu echt iets gebeuren. Het advies van de expert doet me echter van mijn stoel vallen. ‘Wat zeg je???’

Verbazing
In de puberteit wist ik niet hoe vaak ik mijn haar moest wassen om maar een frisse indruk te maken. Niet dat het veel hielp. Binnen een uur na het wassen leek het weer vet te zijn. Ik maakte het zo plat mogelijk in de hoop dat het dan minder op zou vallen. Nu vertelt mijn kapper dat hij me een behandeling voor droog haar gaat geven. Met verbaasde ogen kijk ik hem aan. Glimlachend vraagt hij me of ik misschien met hormoonveranderingen bezig ben. Dan valt bij mij het kwartje.

De cirkel van het leven
Eigenlijk wist ik het wel. Het drong echter nog niet tot me door: natuurlijk, de overgang. Zo loop ik bijvoorbeeld niet meer voor langere tijd de deur uit zonder handcrème. Doe ik dat niet, dan weet ik dat ik schreeuwende handen krijg die smeken om een lekker smeerseltje. Maar ik las nog nergens dat ook je haar verandert. Na een paar maanden merk ik dat mijn haar zijn zwaarte verliest en veel meer krullen krijgt. Hé, dat is een aardige bijkomstigheid. Als ik er met mijn moeder over praat, vertelt ze dat ik die vroeger als klein kind ook al had. Het cirkeltje lijkt opeens heel rond.

Jong en fris
Ouder worden – niet iets dat in onze maatschappij als positief wordt gezien. Als je jong, fris en sexy bent, dan heb je het tij mee, zo lijkt het. Je hebt vernieuwende ideeën. Je wordt gevraagd voor je creatieve benadering, want je denkt toch out of the box? Tekenend is de verkiezing van de jonge ambtenaar van het jaar. Al vele jaren iets dat met veel promotie gepaard gaat. Ooit gehoord van de verkiezing van de ervaren ambtenaar van het jaar? Nee? Klopt, die verkiezing bestaat niet. Best wel vreemd, want de gemiddelde ambtenaar is qua leeftijd een 40+’er.

Jonkies
Er is niets mis met jongeren, begrijp me goed. En heel terecht dat overheidsorganisaties met alle macht proberen om jongeren binnen te krijgen én te houden. Want de overheid heeft er veel te weinig van. Dat komt onder andere omdat er, demografisch gezien, weinig jonkies zijn. Er is namelijk niet alleen sprake van vergrijzing op de arbeidsmarkt, er is ook een ontgroening.

Ouder en …
Op de een of andere manier trekken jongeren positieve aandacht naar zich toe en zijn de beelden over ‘ouderen’ meestal negatief. Jammer en volkomen onterecht! Als ik naar mezelf kijk, weet ik dat ik in veel opzichten ouder én wijzer ben geworden. Ik ken mijn valkuilen en kan daardoor mijn kwaliteiten beter gebruiken. Door het werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling ben ik milder voor anderen geworden. Mijn levenservaringen geven me invoelend vermogen waardoor ik mijn vak als trainer en coach beter kan uitoefenen.

Jouw kilometerteller
Ook in jouw loopbaan kun je enorm profijt hebben van de kilometers die er op je teller staan. Breng eens in beeld hoe je bent gegroeid in je doen en laten. Wat leerde het leven je tot nu toe? Wat stak je op van die vele jaren werken? En nog belangrijker: hoe zet je die ervaringen in voor je loopbaan?


Fotocredit
Bovenrand: foto van S. Hermann & F. Richter via Pixabay
In blog: foto van Thomas B. via Pixabay

 

Bevalt de blik in de loopbaanspiegel je niet?
Doe er iets aan: kies voor individuele coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.