070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wat moet jij als 50+’er nou met zwangerschap??

‘Wát ben je?’ De tafelgenoten kijken me verbaasd aan. Ze kennen mijn leeftijd en geloven hun oren niet. Ik herhaal: ‘Ik ben zwanger!’ Bij de koffie vertel ik er lang over te hebben nagedacht. Het is tenslotte niet niks, zo’n keuze. De eerste zwangerschap en bevalling gingen echter zo goed dat ik al enige tijd met de gedachte rondloop om dit prachtige proces een herhaling te laten krijgen. Dus het gaat er weer van komen.

Ja en nee
Met een brede glimlach bevrijd ik ze al snel uit hun verbazing en geef het graag toe. Nee, het is geen zwangerschap in de normale zin van het woord, maar voor mij voelt het wel zo. Ik vertel dat ik met mijn tweede boek bezig ben. En dan komen de vragen los.

Herkenning
Ik herken het van de eerste keer. Rondlopen met ideeën. Verzamelen van informatie. Onderzoeken of er concurrentie is. Praten met anderen en hun reacties horen. Nadenken over vorm en structuur. Het wordt pas echt menens als de uitgever en redacteur enthousiast zijn en me aanmoedigen om het idee nog meer uit te werken.

Plezier
Het geeft me vleugels! Mijn creativiteit viert hoogtij. Ik verlies alle tijd uit het oog en wil niets liever dan hiermee bezig zijn (wat natuurlijk niet kan, want het ‘gewone’ werk gaat door). De energie kent geen einde en blijft me voeden. Het plezier van het scheppen van iets nieuws is erg verslavend.

En toch ...
Oké, een tweede boek, maar het wordt heel anders dan het vorige. Waar haal ik de tijd vandaan? Hoe zorg ik dat ik voldoende kennis heb om dit boek te schrijven? Waar vind ik mensen die willen meewerken? Hoe krijg ik het geld bij elkaar? Wat als die sponsor het niet ziet zitten en afhaakt? En ook: kan ik dit wel? Wat staat me allemaal te wachten? Gaat het me lukken? Ik twijfel.

Onderweg zijn
Het blijft spannend om te doen, zo’n nieuw avontuur. Ik weet niet waar ik uitkom. Uit het verleden weet ik dat dit niet mijn sterkste kant is. Geef mij maar een concreet einddoel en ik ga er helemaal voor. Daar ben ik veel beter in dan dit ronddolen zonder zekerheid. Opeens realiseer ik me dat dit precies is wat die coachee een paar dagen geleden voelde. Haar functie wordt opgeheven. Ook zij weet niet wat haar doel is, nu ze bereid is om veel verder te kijken dan het werk dat ze al jarenlang doet.

Spannend
Iets nieuws doen, jezelf openstellen voor andere wegen, veranderen – het is voor veel mensen spannend. Je bent intens gehecht aan je zekerheden, vooral als ze al zo lang bij je zijn. Dan zijn ze een onderdeel van jezelf geworden. Maar zodra je maar een klein beetje zekerheid opzijschuift, gaat de wereld open. Jouw wereld! Je kijkt door een ander raampje en hé, de wereld ziet er heel anders uit. Veel groter dan je dacht, veel hoger dan je had gedroomd.

Aan twee kanten!
Het is een proces dat ik vaak meemaak bij mensen die ik mag begeleiden. Dit keer zit ik er zelf middenin. Het maakt dat ik degene die stappen durft te zetten, nog meer bewonder om de lef en daadkracht die dit vraagt. Die stimuleert mij om het goede voorbeeld te geven. Daarom deze keer geen tips of adviezen, maar een ‘dank je wel’ vanuit mijn hart aan al die dappere coachees, workshop- en trainingsdeelnemers! Zullen we elkaar blijven inspireren?

Bonus
Een prachtig lied over dit thema vind ik A piece of sky uit de film Yentl. Het beschrijft het inzicht dat Yentl (gespeeld door Barbra Streisand) krijgt nadat ze ervoor kiest om niet meer door dat ene raampje te kijken. Het geeft haar het vertrouwen om een nieuwe toekomst te ontdekken.

“What’s wrong with wanting more?
If you can fly - then soar!
With all there is - why settle for
just a piece of sky?”

Als je de tekst van het lied wilt zien: klik op YouTube en dan op Meer weergeven.


 

Ben je toe aan een nieuwe loopbaanstap?
Kies voor effectiviteit: met coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.