070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wat maakt werken voor jou zinvol?

Werk vormt steeds meer onze identiteit. Als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, volgt vaak al snel de vraag: ‘Wat doe je?’ Maar is het wel verstandig om werk zo bepalend te laten zijn voor het vormen van je identiteit? Ik denk aan een uitspraak van een Amerikaanse managementauteur, aan wiens wijze lessen ik veel had (en nog steeds heb) voor mijn eigen zelfmanagement: Stephen Covey. Hij zei ooit: ‘Niemand wenst op zijn sterfbed dat hij meer tijd op kantoor had doorgebracht.’

Een ander perspectief
Wat wens je dan wél op het eind van je leven? Een belangrijke, maar best lastige vraag. We zijn niet zo goed in het voorspellen van toekomstige emoties, laat staan in het inschatten van hoe we straks terugblikken op ons leven. En toch nodig ik je uit om dat te doen, in het perspectief van het einde van je werkend leven. Een oefening helpt je hierbij.

Oefening
Stel je voor dat je met pensioen gaat. Na zoveel jaar neem je afscheid van je werk. Je dierbaarste collega, iemand die jij beschouwt als een goede vriend of vriendin, houdt bij die gelegenheid een afscheidsspeech voor je. Wat zou je willen dat hij of zij dan over jou zegt? < Ik gebruik hierna het woord ‘hij’ om die collega te omschrijven >
Hij kent jou heel erg goed. In de speech benadrukt hij je successen, jouw talenten en je waarde voor je collega’s en de organisatie. Feilloos weet hij te typeren waar jij echt voor staat.

Doe alsof je die collega bent. Schrijf de speech die je goed bevriende collega voor je zou houden. Doe het letterlijk en werk de verschillende punten goed uit. Maak er een tekst van die je zo voor zou kunnen lezen. Neem er de tijd voor. Reserveer drie kwartier om de speech te schrijven.Vergeet de anekdotes niet!

Wat levert het je op?
Je zult merken dat deze oefening je helpt om te ontdekken waar je voor staat. Wees niet verbaasd als er onbewuste wensen naar boven komen, persoonlijke waarden die voor jou belangrijk zijn, ambities die je blijkt te hebben.

Speech geschreven?
Lees hem dan hardop voor, aan jezelf voor de spiegel of iemand anders. Ga met jezelf of met de ander in gesprek. Sta stil bij vragen als:
• Wat vind je het belangrijkste in de speech van je collega?
• Waar sta jij voor in je werk?
• Wat is typisch jij?
• Wat gaat je collega missen als je er morgen niet meer bent?
• Wat wil je vasthouden als richting voor je toekomstplannen?

Gebruik de antwoorden op deze vragen voor een toekomst met meer zingeving.


Fotocredit
Bovenrand: foto van Dez Pain via Rgbstock
In blog: foto via Pixabay

 

Geef aandacht aan wat voor jou zingevend is
Meld je aan voor de bijzondere coaching van twee zingevende gesprekken

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Marieke. Inderdaad kan werk dat bij je past heel zingevend zijn. Dat wens ik je van harte toe!


Marieke Gels

Wat een mooie blog en oefening. Je werk is niet je identiteit maar kan zeker veel betekenen voor de zin in je leven & zin die je aan je leven geeft.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.