070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wat is er mis met passie?

Op de fiets nader ik hem van achteren. Ik kom steeds dichterbij. Ja, het is er inderdaad eentje. Ik moet altijd om ze lachen. Dat lange, dunne lijf, een beetje wiebelend, heel laag bij de grond. Maar deze maakt me extra lacherig. Een dikke tak steekt aan beide kanten ongeveer een meter uit. Als de tak valt, raapt hij hem op. Ik fiets hem langzaam voorbij en kijk lachend om. ‘Tja’, roept zijn baas. ‘Niet zo handig, maar hij wil per se deze tak!’

Dol op takken
Ik heb geen speciale band met honden. Maar ruwharige teckels slagen er altijd in om me even stil te laten staan. Dit ‘exemplaar’ helemaal. Met die reusachtige tak in z’n bek stoot hij overal tegenaan. De tak is ook veel te groot en te zwaar. Maar ja, als je een hond bent, ben je dol op takken. En als je een eigenwijze ruwharige teckel bent, laat je je lievelingstak niet zomaar los.

Opgaan in je passie
Het doet me denken aan wat ik bij ervaren werkers regelmatig zie. Zeker bij enthousiaste, bevlogen mensen. Ze zijn een en al gedrevenheid. Expert geworden op hun gebied. Volop bezig met hun passie. Dol op grote zware klussen. Onvermoeibaar gaan ze door.
Het is een heerlijk gevoel om zo op te gaan in je werk. Ook de waardering van anderen geeft vleugels. Altijd maar doorgaan, ook in de pauzes, want het werk is gewoon leuk.

Dat gaat heel lang goed
Totdat je alleen nog maar aan het werk bent en geen aandacht meer geeft aan andere dingen. Totdat je het niet meer aankunt en met tegenzin je werk doet. En dan gaat het op den duur flink fout. Want iets met tegenzin doen, kost veel energie. Je raakt oververmoeid. Voordat je er erg in hebt, zit je met burn-outklachten thuis.

Hoe kan dat nou?
Je was toch met zoveel plezier aan het werk? Je was toch bezig met je passie? Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat dit geen energie kost. Ook al voel je het niet, je lichaam en je geest willen af en toe iets anders. Rust, variatie.

Het toverwoord is …
… begrenzing. Geniet van je enthousiasme, maar bouw grenzen in voor jezelf. Dat kan op verschillende manieren.
Er is niets mis met hard werken, als je af en toe voor ontspanning zorgt.
Doe niet alles zelf. Geef taken uit handen als dat kan. Ook al werkt iemand op een andere manier.
Werk niet elke dag over omdat het vanzelf lijkt te gaan. Ga tijdig naar huis.
Ook al is werken met passie heel erg leuk, je hebt relaties met anderen nodig om je gelukkig te voelen. Besteed tijd en aandacht aan je dierbaren.

Er is niets mis met passie
Passie is geweldig. Die maakt je gelukkig, gemotiveerd en geïnspireerd. Als je je passie hebt gevonden, werk je met hart en ziel. Zorg er echter wel voor, dat die passie je niet naar beneden trekt. Dus: stel je grenzen. Maar nog veel belangrijker: bewaak ze!
 

Ben je op zoek naar passie in je werk?
Dan is het coachtraject ‘Breng leven in je loopbaan’ vast iets voor jou

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.