070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Vijf heerlijk zonnige boekentips

Wat is er heerlijker dan in de vakantie een goed boek lezen. Of je nu voor het eerst weer naar het buitenland gaat of rund ums Haus blijft, de zomer is vaak de ideale tijd om lekker een boek te pakken. Even geen scherm, maar letters op papier.
Wat gaat er mee in je koffer, rugzak of weekendtas? Vijf zonnige boekentips, met een bonustip.


#1 Dr. Aart Bontekoning: Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties – over evolutie van ons gedrag
Je zult er vast wel eens over gehoord hebben: de vijf generaties die voor de eerste keer in de geschiedenis samen op de werkvloer zijn. Maar wist je dat nieuwe generaties de hoofdrol spelen in de evolutie van ons gedrag?
Organisaties hebben de verfrissende invloed van nieuwe generaties nodig om gezond te blijven. Dan heb ik het over sociaal, economisch en ecologisch. Denk nou niet: leuk, ze doen maar, die jongeren. Nee, alle generaties, ook de oudere, zijn daarbij nodig.
Aart Bontekoning is dé generatie-expert van Nederland. Hij beschrijft helder en praktisch wat meer dan twintig jaar onderzoek naar de invloed van generaties op de ontwikkeling van organisaties heeft opgeleverd. Ontdek de werkvloer vanuit een generatieperspectief.

Tips:
* als je het boek koopt, let er dan op dat het de herziene versie van 2020 is;
* een sneak preview van de verschillende generaties plus tips voor het gebruik van de speciale kracht van elke generatie vind je in het generatieblog.

#2 Matthijs Steeneveld: Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen
Druk, druk, druk. “Er komt een reorganisatie aan met veel onzekerheid. Als ik thuis kom, ben ik te moe om iets te doen. Toch wil ik tijd besteden aan mijn vrienden en hobby’s. Waar vind ik de ruimte om alles goed te doen? STRESS! Ik krijg dat allemaal niet voor elkaar!’
Herken je dat? Soms lijkt het alsof we in twintig problemen tegelijk leven. Als er eentje is opgelost, zijn er alweer tien nieuwe. Maar hoe zorg je nou dat je beter omgaat met tegenslagen, zonder brandjes te blijven blussen?

Het goede nieuws: je kunt jezelf trainen om een veerkrachtige houding te ontwikkelen. Daarover gaat dit boek. Het helpt je om effectiever om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen. Een toegankelijk en praktisch boek dat stevig verankerd is in de wetenschap van de positieve psychologie. Dat is een benadering die ik vaak gebruik in mijn praktijk en die mensen verrast met nieuwe inzichten.

Matthijs Steeneveld (psycholoog) beschrijft wat psychologisch kapitaal is. Dat heeft iedereen en bestaat uit vier pijlers: optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Ze komen allemaal aan bod met herkenbare voorbeelden en korte theorie. Plus oefeningen om de vier pijlers te verstevigen.
Heerlijk om zo’n positief boek te lezen!

#3 Jacky van de Goor: Je leven in één herinnering – een verrassende zoektocht naar zin
Stel: er is een hiernamaals waar al je herinneringen worden gewist, op één na. Welke herinnering zou jij kiezen om mee te nemen? Deze vraag stelde onderzoeker Jacky van de Goor aan honderden mensen: aan bejaarden en studenten, directeuren en daklozen, christenen, moslims en atheïsten. Hun antwoorden vertellen ons over de zin van het leven.

Dit boek doet verslag van de belangrijkste ontdekkingen van het onderzoek. De uitkomst is niet wat je verwacht. Veel dingen waar we ons meestal druk over maken, blijken niet de dingen te zijn waar het echt om gaat. Al die herinneringen zijn een spiegel van onze samenleving. Ze roepen vragen op over geluk en ongeluk, over welvaart en welzijn. Het boek laat zien dat we, hoe verschillend ook, allemaal verbonden zijn met dezelfde thema’s.
Een verrassende inhoud die je laat stilstaan bij wat er echt toe doet in het leven. Ook van harte aanbevolen buiten de vakantietijd!

 

#4 Susan Nolen-Hoeksema: Piekerprinsessen – doorbreek je negatieve gedachten
Vooral vrouwen hebben er last van: tobben en piekeren over van alles en nog wat. Toch eens vragen waarom mijn dochter zo stil is de laatste tijd. Die rare opmerking van mijn leidinggevende, als daar maar niets achter steekt! Of: Ik heb al lang niets van X gehoord, ze is vast boos op me.
Als je piekeren geen halt toeroept, kan het een gevaar vormen voor je emotionele gezondheid en zelfs leiden tot depressiviteit.

Psycholoog Susan Nolen-Hoeksema laat zien hoe die negatieve en irrationele gedachten ontstaan. Met aansprekende casussen bespreekt ze alle ins en outs van piekergedrag. Ook vertelt ze via onderzoeken, praktijkvoorbeelden en zelftests hoe je uit de piekerspiraal kunt stappen.

De titel doet een beetje commercieel aan, maar het is een goed wetenschappelijk en psychologisch onderbouwd boek. Fijn om te lezen met veel nuttige tips. Het geeft inzicht in je negatieve gedachten en hoe die je leven kunnen beheersen. Ben je zelf geen grote piekeraar? Het boek is ook interessant als je wilt weten hoe dit de mensen om je heen bezig kan houden.

Opmerking: het boek is niet meer nieuw te bestellen, maar via het tweedehands circuit prima verkrijgbaar.

#5 Frank Schurink: Gedoemanagement – gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt
Gedoe is er altijd en overal – je kunt er niet aan ontkomen. Heel lastig, want het verpest vaak je werkplezier, je creativiteit en je effectiviteit. Gelukkig is er een manier om veel minder last te hebben van al dat gedoe.
In dit boek krijg je van ‘gedoe-goeroe‘ Frank Schurink handige tips en verrassende inzichten om je gedoe te managen. Zo kun je er voortaan opgelucht om lachen. Ontdek hoe en waarom je brein op gedoe reageert en hoe je het gedoe weer uit kunt zetten: met je eigen aan-/uitknop. Lees hoe je van je rode in je groene brein kunt komen om het beste uit jezelf te halen. Wie wil dat nou niet?

Het boek is een reis door je brein, heel duidelijk in taal en beeld. Dat is ook fijn voor de beelddenkers!

Tip: ik ontmoette Frank tijdens een training en had de kans om een mooi gesprek met hem te hebben. Ontdek het in het blog ‘Mensen hebben het recht om hun leven te verkloten’.

 

Bonustip: mijn boek 'De V-factor – loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar'
Als je ‘iets’ aan je loopbaan wilt doen en mij niet wilt inschakelen, is dit het perfecte zelfhulpboek. Ik schreef het speciaal voor 40+ ambtenaren.
De V-factor staat voor alle levens- en werkervaring die je hebt zodra je de veertig bent gepasseerd. Geleerde lessen, natuurlijk overwicht, zelfstandigheid, relativeringsvermogen – prachtige kwaliteiten die je kunt inzetten voor je tweede loopbaanhelft. Dit boek helpt je om een effectief plan te maken voor het vervolg van je loopbaan aan de hand van jouw V-factor.

Het is een roman met als hoofdpersonen Sandra en Frank. Die worden tijdens hun vakantie onverwacht aan het denken gezet over hun loopbaan. Sandra realiseert zich tijdens een pelgrimstocht dat ze overal vanzelf ingerold is. Een vriendin op de camping van Frank zet zijn loopbaan en leven behoorlijk op z’n kop.
In deze unieke loopbaanroman krijg je als lezer tussendoor vragen en oefeningen om zelf aan de slag te gaan. Je ontdekt wat je werkelijk belangrijk vindt, waar je talenten liggen en wat je wilt bereiken. Plus veel meer. Als je het boek uit hebt, ben je veel persoonlijke kennis en inzichten rijker. Bovendien heb je je eigen actieplan zodat het niet bij mooie inzichten blijft en je jouw loopbaan een passend vervolg gaat geven.

Tip: ontdek er meer over bij de boektrailer of vraag het boekfragment aan.

Ik wens je veel leesplezier!

Fotocredit
Bovenrand: eigen foto

 

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!
Geef jezelf en je werkgeluk een zonnige toekomst

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.