070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Niet kiezen is ook een keuze!

Ik probeer er niet aan te denken. Aan het voorstel dat ik moet schrijven. Aan het reageren op de e-mails. Aan het opbergen van de oude documenten om ruimte te maken voor de nieuwe. Mijn twijfels of ik dit project wel door moet zetten, laten me niet los. Wat wil ik nu echt? Wil ik dat tweede boek schrijven of toch niet? De tijd loopt door.

Inzicht
‘Misschien had ik eerder iets aan mijn loopbaan moeten doen.’ Joke schrikt van haar eigen analyse. Ze is bij me voor een coachtraject. Al meer dan twintig jaar deed ze hetzelfde werk bij dezelfde werkgever. Totdat haar functie werd opgeheven en ze als 50+’er gedwongen werd om de arbeidsmarkt op te gaan. Een hele nieuwe stap voor haar, die boosheid en angst met zich brengt.

Regie over je loopbaan?
Het werk ging altijd goed, ze had er plezier in, fijne collega’s, goede beoordelingen. Waarom zou ze zich druk maken over haar loopbaan? Zonder erbij stil te staan, gingen de werkjaren voorbij. Haar werk veranderde een beetje in de loop van de tijd, leidinggevenden kwamen en gingen, werken was een vanzelfsprekendheid. Hoezo, regie over je loopbaan?

Stilstand
Wat ze zich niet realiseerde, is dat alleen al het tijdsverloop in haar nadeel is. Zo lang blijven ‘hangen’ in één functie, bij één werkgever, maakt je ervaring heel eenzijdig. Door niet te kiezen, kies je wel degelijk. Voor stilstand, verstarring, het uitblijven van ontwikkeling. Nu krijgt Joke daarvan de rekening. Ze zucht.

Het kwartje
Ook ik zit te zuchten achter mijn bureau. Niet aan het nieuwe boek denken, knaagt toch aan me. Door niets te doen, maak ook ik een keuze, zonder het te beseffen. Totdat ik met een andere ondernemer aan de praat raak over mijn boekplan. Ze is erg enthousiast: ‘O, dan kan ik je boek mooi cadeau geven aan het eind van het jaar!’ Dan valt bij mij het kwartje. Ho, denk ik, als ik het dit jaar nog wil, moet er wel iets gebeuren.

Niet kiezen
Waarom kies ik niet? Waarom neem ik niet het besluit: doe ik het wel of doe ik het niet? Allerlei gedachten vliegen door mijn hoofd, allerlei gevoelens dienen zich aan. Door niet te kiezen, hoef ik geen duidelijkheid voor mezelf te scheppen. Ik hoef niet na te denken over prioriteiten stellen of planningen maken. Het gewone leven kan gewoon doorgaan en dat voelt zo lekker makkelijk. Hoe vaag of wiebelig mijn plan ook blijft, zolang ik niet kies, zweeft het ergens in mijn achterhoofd.

Practice what you preach
Maar wacht eens even. Door alleen maar lekker door te hobbelen, zeg ik ‘ja’ tegen zoals het nu gaat. Als ik predik dat mensen de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven moeten pakken, moet ik zelf natuurlijk wel het voorbeeld geven. Vanaf dat moment weet ik wat me te doen staat: ik kies!

Achterstallig onderhoud
Joke realiseert zich dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Ze wil onderzoeken waar ze goed in is en waaraan ze het meeste plezier beleeft. Als dat duidelijk is, bespreken we waar zij die kwaliteiten kan inzetten. Een nieuwe toekomst dient zich aan. Die toekomst begint vandaag!

Voor kiezen is het nooit te laat!
Zet de eerste stap

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.