070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Lekker lang lezen

De zomer is een tijd waarin mensen meer lezen. Ik geef je graag vijf mooie tips, met verschillende smaken, zodat er vast wel eentje voor je bij is. Plus nog een bonustip!

#1 Justyn Barnes: Ikigai. Ontdek de zin van je bestaan
Het is een eeuwenoude Japanse filosofie: ikigai. Vrij vertaald betekent het: ’de reden van je bestaan’. Ikigai gaat over een leven leiden dat voor jou persoonlijk van betekenis is en waarin jij jezelf kunt zijn. Uit elke dag het beste halen vanuit de gedachte dat heel veel grote én kleine dingen voldoening kunnen geven.
Dát is de sleutel tot een meer bevredigend bestaan – dus niet succesmaatstaven buiten jezelf, zoals welvaart of sociale status. De zingeving van ikigai maakt je veerkrachtiger, zodat je tegenslagen beter aankunt en positief tegen de toekomst aankijkt.
Dit boek verkent de nuances van ikigai. Het combineert herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven met inspirerende citaten en praktische tips voor een gezonder, bevredigender leven. Het is ook nog eens prachtig geïllustreerd.
Het helpt je bij de zoektocht naar je eigen ikigai, om het beste uit je leven te halen.
Tip: als dit onderwerp je aanspreekt en je zoekt een meer verhalend boek, kijk dan even bij mijn eerdere boekentip.

#2 Suzanna Jansen: De omwenteling of de eeuw van de vrouw
Als je mij een beetje kent, weet je dat ik een feminist ben. Al vanaf de tijd dat ik het woord leerde kennen. Ik dacht daarom dat dit boek mij niet veel nieuws kon vertellen. Nou, wel dus!
Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat vakbonden aan het begin van de vorige eeuw pleitten voor een verbod van vrouwen op kantoor. Waarom? Omdat vrouwen lagere lonen dan mannen accepteerden en zo oneerlijke concurrentie voor mannen vormden. Een redenering die ik met veel ongeloof tot me nam.
Net zoals het feit dat toen de rechter in 1969 de bezetters van het Maagdenhuis veroordeelde voor huisvredebreuk, vrouwelijke studenten een lagere boete kregen. Suzanna Jansen schrijft hierover: “Alsof je hun de wetsovertreding niet helemaal kunt aanrekenen, of zij zich willoos hadden laten meeslepen door andere oproerkrakers (m).”
Ze beschrijft de geschiedenis van de vrouw in Nederland. Uitgangspunt is het persoonlijke verhaal van haar moeder Betsy, geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Het boeiende verhaal van drie generaties wordt gemengd met historische informatie, eigen herinneringen van de auteur en die van anderen. Het leidt tot een onthutsend boek, waarbij Suzanna Jansen steeds krachtig de vinger op de zere plek drukt. Dit zou verplichte kost op scholen moeten zijn!
Tip: een Vlaams boek over de familiegeschiedenis vanuit het perspectief van vrouwen in de twintigste eeuw is De drie duifkes van Hilde Van Mieghem.

#3 Annemiek van Kessel: Beter laat dan nooit. Hoe word je een laatbloeier?
Dit boek beschrijft het soort mensen dat pas later de zin van hun leven ontdekt: laatboeiers. Die heb je op allerlei gebieden: werk, sport, kunst, wetenschap en seksualiteit. Annemiek van Kessel, zelf een laatbloeier, verdiepte zich in dit fenomeen. Ze deelt de verhalen van laatbloeiers op in vier delen. Eerst staat ze stil bij wat laatbloeien precies inhoudt. Ze is ervan overtuigd dat we allemaal ons voordeel kunnen doen met het ontplooien van onszelf in ons eigen tempo, op een manier die bij ons past. Hieraan koppelt ze meteen de behoefte aan zingeving.
Daarna definieert ze waaraan je een laatbloeier herkent. Die wijkt af van het gemiddelde en is eigenzinnig. Het is iemand met doorzettingsvermogen en een passie voor iets. Daarbij blijft die persoon leren vanuit nieuwsgierigheid, aangevuld met veerkracht, omdat er veel afwijzing is.
In het derde deel schrijft ze over wat mensen tegenhoudt om te gaan bloeien. Het laatste deel is een stimulans om een laatbloeier te worden: “Bij twijfel moet je het echt gaan doen!”
Ik vind het een informatief, onderhoudend boek. Aan mij, met een grote loopbaanswitch op m’n 53ste (in ‘mijn vorige leven’ was ik jurist bij de overheid), gaf het boek veel herkenning en eyeopeners. Ja, ik weet hoe bemoedigend het is om niet op te geven als je in je hart voelt dat je nog niet je bestemming leeft!

#4 Marijne van den Kieboom en Ellis Buijs: Kom tot de kern. Onderzoek je eigen coachvraag
Wist je dat een op de vijf Nederlanders een professional inschakelt bij het oplossen van een vraag of probleem? En net als in de sport geldt: als je het beste uit jezelf wilt halen, dan wil je een coach aan je zijde. Maar welke vraag heb je precies? Welke soort coach of welke begeleiding past het beste bij jouw vraag? En hoe vind je die?
Dit boek werkt als een krachtig zelf-assessment om tot een eerlijke, heldere analyse van je vraag te komen. Je krijgt inzicht in de vraag achter jouw vraag, in wat je echt nodig hebt.
Die kracht komt onder andere omdat het boek tegelijkertijd twee soorten vragen onderzoekt. Met de positieve vragen ontdek je waar je naar verlangt. De uitdagende vragen prikkelen je om in de schaduwkant van je persoonlijkheid te durven duiken. Wat is nog latent en onderbewust? Wat is het dat je werkelijk wilt onderzoeken? Want daar waar het knelt of schuurt, zit vaak de groei en de winst.
Kom tot de kern brengt juist dát naar de oppervlakte. Wat je niet onder ogen kunt zien, kun je ook niet veranderen. Het resultaat: een heldere blik op jouw vraagstuk en de handvatten voor de volgende stap in je ontwikkeling. Het is een toegankelijk, leesbaar boek met praktische oefeningen. De vormgeving is prachtig, met illustraties en het gebruik van kleuren en citaten.

#5 Toon Tellegen: Langs een helling
Wil je eens wat anders dan een kloek boek? Dan is dit mijn tip voor jou. Toon Tellegen (1941) is bij het grote publiek vooral bekend door zijn dierenverhalen. Ik ben een van de vele fans die zich telkens weer laat betoveren door nieuwe avonturen van bijvoorbeeld de eekhoorn en de mier. Altijd zit er verwondering in zijn verhalen, verbazing over heel gewone dingen die we als vanzelfsprekend aannemen. Hij gebruikt alledaagse woorden, geen trucjes of een dubbele bodem. Toch is er filosofische diepgang voelbaar en vaak laat hij me achter met meer vragen dan ik had.
In zijn gedichten is hij dezelfde auteur. Ook daar ‘gewone’ taal, zonder ingewikkelde beeldspraak of mooischrijverij. In de gedichtenbundel Langs een helling trekt een leven voorbij. Herinneringen aan vroeger wisselen elkaar af met overpeinzingen over het voorbijgaan van de tijd. Langzaam glijden we langs een helling en raakt onze tijd op.
De bundel is autobiografisch in de zin dat Toon Tellegen terugkijkt. Hij doet dat met de wijsheid van nu en met een fascinatie voor het verstrijken van de tijd. Het was niet allemaal even zonnig, maar er waren veel fijne dingen. Ik ken maar weinig dichters die erin slagen om op zo’n simpele manier in te gaan op de meest fundamentele zaken in het leven en de poëzie, twee dingen die bij Tellegen samenhangen.

Bonustip: De V-factor. Loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar
Als je ‘iets’ aan je loopbaan wilt doen en mij niet wilt inschakelen, is dit het perfecte zelfhulpboek. Speciaal voor 40+ ambtenaren.
De V-factor staat voor alle levens- en werkervaring die je hebt zodra je de veertig bent gepasseerd. Geleerde lessen, natuurlijk overwicht, zelfstandigheid, relativeringsvermogen – prachtige kwaliteiten die je kunt inzetten voor je tweede loopbaanhelft. Dit boek helpt je de bouwstenen te ontdekken om een effectief plan te maken voor het vervolg van je loopbaan.
Het is een roman met als hoofdpersonen Sandra en Frank. Die worden tijdens hun vakantie onverwacht aan het denken gezet over hun loopbaan. Sandra realiseert zich tijdens een pelgrimstocht dat ze overal vanzelf ingerold is. Een vriendin op de camping van Frank zet zijn loopbaan en leven behoorlijk op z’n kop.
In deze unieke loopbaanroman krijg je als lezer tussendoor vragen en oefeningen om zelf aan de slag te gaan. Je ontdekt wat je werkelijk belangrijk vindt, waar je talenten liggen en wat je wilt bereiken. Plus veel meer. Als je het boek uit hebt, ben je veel persoonlijke kennis en inzichten rijker. Bovendien heb je je eigen actieplan zodat het niet bij mooie inzichten blijft en je jouw loopbaan een passend vervolg gaat geven.
Tip: ontdek er meer over bij de boektrailer of vraag het boekfragment aan.

Ik wens je veel leesplezier!


Fotocredit
Bovenrand: katermikesch via Pixabay
Overzichtspagina van de blogs: Bequest via Pixabay

 

Soms heb je meer nodig dan tips uit een boek
Gun jezelf een professionele reisgenoot die samen met jou zorgt voor zonnig werkgeluk

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.