070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe maak jij fouten op het goede moment?

Ers was een tijd dat hij bijna heilig was. Hij zorgde ervoor dat het Nederlandse voetbalelftal groeide van ‘ze overleven niet eens de groepsfase’ naar een grote kans om wereldkampioen te worden. Daarna was hij coach bij een Engelse topclub. Daar gaat het in de eerste wedstrijden niet goed. In zijn onnavolgbare Engels analyseert Louis van Gaal dat ‘the team made errors on the wrong moment’.

Fouten
Het woord ‘fout’ heeft geen prettige klank. Fouten maken ervaren we niet als positief. Het wordt gezien als iets dat je moet vermijden. ‘Een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen.’ Het lijkt erop alsof het dom is om fouten te maken, laat staan om dit twee keer te doen.

Leren
Als ervaren werker heb je al behoorlijk wat jaren achter je. Zoals een kind met vallen en weer opstaan leert om te fietsen, zo leer je werken door het te doen. En natuurlijk maak je daarbij fouten.

Leren van je fouten?
Ook al doe je nog zo je best, dit betekent niet dat het altijd 100% perfect gaat. Soms ontwikkelen dingen zich anders dan je verwacht. Of ga je ’s ochtends met ruzie de deur uit en heb je je hoofd er niet bij. Of reageer je niet handig. Dan doe je nog steeds je best, maar is het resultaat toch niet goed. Hoe je kunt leren van je fouten? Ik geef je graag de drie belangrijkste tips.

Neem je verantwoordelijkheid
Het helpt je niet om de schuld bij anderen te leggen. Nee, van fouten kun je alleen maar leren door ze toe te geven. Neem dus die verantwoordelijkheid. Kijk naar de feiten en erken wat er fout ging. Hoe sneller je dat doet, hoe sneller de oplossing wordt gevonden.

Vergeet perfectie
Door fouten te maken kom je erachter dat je niet perfect ben. Is dat erg? Wel nee. Juist door fouten ontstaat ruimte om te verbeteren en te groeien. Misschien troost het je om te weten dat fouten je de grootste persoonlijke lessen laten leren.

Houd de grote lijn vast
Elke fout kan moed geven en vertrouwen. Dat er iets misging, betekent niet dat jij niets kunt of niets waard bent. Weten wat je wilt en doelgericht hieraan werken, helpt om je niet door fouten tegen te laten houden.

Kort en krachtig?
Er zijn geen verkeerde momenten om fouten te maken!
Blijf jezelf uitdagen.
Wees bereid om te blijven leren.

 

Fotocredit
Boven: Pixabay| Michael Gaida 2503155
In blog: Pixabay | Wokandapix 1725231

 

Heb je moeite om fouten te erkennen en wil je dit leren?
Individuele coaching ondersteunt je hierbij

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.