070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Mijn achttien lessen uit 2018

Je bent nooit te oud om te leren! In mijn beroep van trainer en coach, maar ook als ‘gewoon’ mens, probeer ik elke dag te leren. Voor de blogs put ik uit al die ervaringen. Mijn achttien lessen uit 2018, verdeeld over de categorieën veranderen, leren en loopbaan.

Veranderen
1. Elke verandering begint met willen. Pas als er een wil is voor iets anders, lukt het om de eerste stap te zetten. Zonder die wil is veranderen tot mislukken gedoemd.

2. Veranderen is lastig. Verwacht niet meteen groot succes. Zelfs als de wil er is, blijft het taai om je anders te gedragen of anders te voelen.

3. Het lastigste is de onzekerheid. Je weet wat je niet meer wilt, maar nog niet precies wat daarvoor in de plaats komt. Laat je niet ontmoedigen – houd vol, je bent onderweg.

4. Zie het als een proces. Met vallen en opstaan, veel oefenen, nog meer oefenen. Reken op onverwachte wendingen en tegenslagen.

5. Het is dus belangrijk om jezelf te belonen voor wat goed gaat. Vier de kleine successen, gun jezelf die schouderklopjes.

6. Zoek een buddy met wie je af en toe kunt praten over hoe het gaat. Die je niet weg laat komen met smoesjes, maar je ook met mildheid begeleidt.

Leren
7. Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe dingen, zeker als ervaren werker. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En dat is niet meer voldoende om mee te gaan in de supersnelle ontwikkelingen in werk en arbeidsmarkt.

8. Wees niet bang dat je niet meer kunt leren zoals vroeger. Je zult (misschien) meer moeite hebben om rijtjes uit je hoofd te leren, maar deze handicap compenseer je ruimschoots met werk- en levenservaring. Zo doorzie je dingen veel sneller, omdat je patronen herkent.

9. Blijf vertrouwen op je eigen kompas. De jaren op jouw kilometerteller zijn er niet voor niets. Doe iets niet omdat het moet (van jezelf of van een ander), maar omdat je het leuk vindt. Ga als konijn niet op zwemles, want dat heeft geen zin en is zonde van je tijd.

10. Iets dat je in eerste instantie trekt omdat het nieuw is, kan je op langere termijn gaan tegenstaan. Wees eerlijk tegen jezelf en stop er dan mee, ook al is dat lastig.

11. Geen idee wat je wilt leren? Denk eens terug aan toen je jong was. Wat sprak je aan? Wat wilde je ontdekken? Werkt dit niet voor je, kijk eens naar iemand die jij bewondert. Vaak ligt daar een verborgen verlangen om je op dat punt te ontwikkelen.

12. Als je een nieuwe weg inslaat, is het lastig om weer een groentje te zijn. Geniet van je beginnersstatus, lach om je gebreken en bewonder jezelf om je lef!

Loopbaan
13. In de tweede helft van je loopbaan is stilstand achteruitgang. Stel dat je werk niet meer bestaat, wat ga je dan doen? Denk hierover na, ook al lijkt jouw baan rustig vaarwater. Je zult niet de eerste ambtenaar zijn die plotseling geconfronteerd wordt met ingrijpende veranderingen.

14. Loopbaan is een werkwoord! Ga niet op je lauweren rusten als alles op je werk naar wens gaat. Geef juist dan aandacht aan je loopbaan. Dat heeft het voordeel dat er niets onder druk hoeft te gebeuren en je meer ontspanning voelt bij het ontdekken van je volgende loopbaanstap.

15. Weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om werk te maken van je loopbaan? Kom je om in de stress en ben je blij als je ’s avonds op de bank neerploft? Dan is het de hoogste tijd om in een versnelling lager te werken. Zorg voor ontspanning, ga iets actiefs doen en je zult zien dat je energie terugkomt.

16. Maak er in het nieuwe jaar een gewoonte van om een à twee keer per jaar stil te staan bij je werk. Waar gaat het goed? Wat moet er veranderen om meer werkgeluk te ervaren? Wat wil je vernieuwen?

17. Heb je geen idee wat je wilt met je loopbaan? Vraag het eens aan een ander. Vaak kent hij of zij je beter dan je jezelf kent. Tip: ga niet in discussie, maar voer een gesprek.

18. Bekijk jezelf vanuit de toekomst. Als je ‘straks’ stopt met werken, wat ga je dan missen? Geef daar extra aandacht aan, want dat is blijkbaar belangrijk voor je.

Vrij naar de column ‘Achttien lessen uit 2018’ van Ben Tiggelaar.

Wil je een goede start maken in het nieuwe jaar?
Kies voor een kort, effectief begeleidingstraject: electronic coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.