070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Een oud mannetje met verticale lippen

Hij: ’Stel je voor dat je een oud mannetje bent’.
Ik: ‘Hoe bedoel je?’
Hij doet het voor en dan snap ik het. Ah, een mond zonder tanden, naar binnen gedrukt. Dat lukt me, totdat hij er iets aan toevoegt.
Hij: ‘En dan met verticale lippen’.
Nu is hij me kwijt.

Lastig
Sinds negen maanden volg ik lessen bij hobomeester Matteo. Het blijft pittig om dit prachtige instrument te leren bespelen. Eerst dacht ik dat ik met jaren blokfluitervaring snel vooruit zou gaan, maar nee dus. Ik moet niet alleen nieuwe dingen leren, maar vooral veel oude afleren. Dat is lastig.

Amoureus
Het is de bedoeling dat ik dikke vriendjes word met dat o zo belangrijke, hele kleine rietje aan de bovenkant. Mijn meester noemt dit onderdeel plechtig ‘het riet’, maar het is niet meer dan zeven millimeter breed en één millimeter hoog. Ik krijg vreemde aanwijzingen om de relatie met dat rietje te verbeteren. ‘Niet bijten, maar kussen.’ ‘Liefdevol knuffelen.’ Soms verdenk ik Matteo ervan om als Italiaan de zaken iets te amoureus voor te stellen, maar we lachen heel wat af.

Rond
Na zijn laatste aanwijzing kijk ik hem echter hulpeloos aan. Hoe kan ik nou mijn lippen als een oud mannetje naar binnen doen en ze dan verticaal maken? Ik snap er niks van. Hij legt uit dat de adem zo rond mogelijk door het rietje moet gaan. Dan wordt de kern van een noot geraakt en krijg je een volle, warme klank. Als je verticaal denkt, neemt je mond dat over, is zijn verhaal.

Veroveren
Het klinkt simpel, maar ik heb niet veel vertrouwen in mijn verticale lippen. Ik adem in en probeer toe te passen wat hij zegt. Hé, het werkt! Ik ben verbaasd over het geluid dat uit mijn hobo komt. Enthousiast doe ik dit kunstje nog een keer, maar nu lukt het niet. Tja, mijn muziekpartner laat zich niet meteen veroveren, dat is duidelijk.

Opnieuw
De dagen daarna sta ik voor de spiegel en oefen. Het voelt tegennatuurlijk en is niet gemakkelijk om vol te houden. Ik denk aan het hoboconcert van Richard Strauss dat ik zo mooi vind en haal opnieuw adem.

PS
Dit is het derde blog over mijn avonturen bij het leren bespelen van de hobo. Ontdek wat ik eerder schreef over het geheim van het rietje en dat je moet kussen en niet bijten. Daarna volgden:
blog 4 Bij uit is het in en bij in is het uit
blog 5 Hij is 65 centimeter en laat je levenslessen ontdekken
blog 6 Van hobohobbels naar loopbaanlessen? Ja, dat kan!


Fotocredit
Bovenrand: Pixabay | zibik 2940580
In blog: Pixabay | Tama66 1609624

Welke aanwijzing heb jij nodig voor meer werkplezier?
Met individuele coaching ga je sneller dan in je eentje

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.