‘Denk aan een felle zonnestraal die plotseling door de regenwolken schijnt.’ Dat klinkt niet als een magische formule, maar ik vertrouw degene die dit zegt en dus probeer ik het. Ik val bijna van mijn krukje van verbazing: het werkt!
Keihard
Een paar maanden geleden begon ik met iets nieuws. Op mijn 62ste startte ik met het leren spelen op de hobo (als je er meer over wilt weten: lees het blog 'Het geheim zit in het rietje'). Het begon vrij makkelijk: keihard blazen en zorgen dat er geluid uit komt. Niet dat het een mooi geluid was, maar dat telde niet. Het was al een prestatie dat er iets te horen viel.
Snel
Toen moest ik leren met snelheid te blazen. Daar kwamen mijn eerste vraagtekens. Hoe dan? Maestro Matteo heeft het over een snelstromende rivier en ik stel me dat voor. Niet met direct resultaat, maar zo af en toe lukt het.
Focus
De volgende stap is focus: mijn adem geconcentreerd door dat hele smalle rietje van zeven millimeter breed leiden. Al mijn pogingen zijn hopeloos. Hoe krijg ik dat in hemelsnaam voor elkaar? Matteo moedigt me aan thuis te oefenen, met het beeld van die zonnestraal. En dat helpt. Na een paar dagen klinkt het stukken mooier.
Piepen
Dolenthousiast verschijn ik op de volgende les. De maestro is ook blij en bevestigt de vooruitgang. Toch ben ik niet helemaal tevreden, want vaak slaan mijn tonen over en piept de hobo afschuwelijk. Hij reageert op mijn klacht en zegt met zijn charmante Italiaanse accent: ‘Ik denk dat je te krampachtig bent. Je lijkt op het rietje te bijten. Ga niet bijten, maar kussen!’
Smachten
In een romantische film zou de mannelijke hoofdpersoon de vrouw nu smachtend aankijken en de violen zouden aanzwellen. Maar: hij is de helft van mijn leeftijd, staat er losjes bij op zijn lichtblauw met wit geblokte sokken en doet heel serieus. ‘Met volle aandacht ontspannen kussen, dat is wat je hobo het liefste heeft.’
Heerlijk
Ik begin hard te lachen en moet even bijkomen. Daarna speel ik opnieuw, maximaal voelend en denkend aan een heerlijke kus. En ze leefden nog lang en gelukkig!
Effectief communiceren
Soms maakt een enkel zinnetje een wereld van verschil. Tijdens mijn opleidingen tot online coach via e-mails leerde ik anders naar taal te kijken. Bij deze manier van coachen zijn woorden het enige instrument dat er is. Ik ontdekte de kracht van woorden en hoe effectief schriftelijke communicatie kan zijn. Zeker in deze tijd is online coaching een prachtige manier om ervoor te zorgen dat jouw tweede loopbaanhelft veel leuker en plezieriger wordt.
PS
Wil je het vervolg ontdekken van dit muzikale avontuur? Ik schrijf er regelmatig over.
Blog 3: Een oud mannetje met verticale lippen
Blog 4: Bij uit is het in en bij in is het uit
Blog 5: Hij is 65 centimeter en laat je levenslessen ontdekken
Blog 6: Van hobohobbels naar loopbaanlessen? Ja, dat kan!
► Fotocredit
Bovenrand: Public Domain Pictures via Pixabay
In blog: Suzan Frazier via Pixabay
Reacties
Josien Sneek
Dag Leen, Als je klarinetervaring hebt, ga ik ervan uit dat je muziek kunt lezen en muzikaal gevoel en gehoor hebt ontwikkeld. Dat scheelt zeker als je met de hobo wilt starten. Ben je ooit te oud om iets nieuws te leren? Tja, dat vind ik moeilijk om te beantwoorden. Mijn hobomeester vertelde me diverse keren dat hobo het moeilijkste instrument is, vanwege de speciale blaastechniek. Hobo is dubbelriet, anders dan de klarinet. Zelf speelde ik jarenlang verschillende soorten blokfluit en dacht daarom snel vooruit te komen. Maar vaak heb ik meer last dan gemak van die blokfluitervaring. Neem jezelf als uitgangspunt: je hebt 'iets' met de hobo. Zolang jij er plezier in hebt om te blijven oefenen (elke dag, jarenlang als je een beetje verder wilt komen), houdt niemand je tegen, toch? Zoek een docent die je ondersteunt en ga het doen! Zie het verhaal van Gré hieronder: die begon op haar 69e met de hobo.
leen lemara
ik ben 63 en heb in een 3 tal jaar klarinet geleerd en gespeeld toen ik 25 was. Ik zou dat nu terug willen oppikken maar eigenlijk vind ik de klank van een hobo nog vele mooier..Men ontraadt mij evenwel een hobo omdat het té moeilijk zou zijn - vanaf een bepaalde leeftijd- maar daar zijn jullie het blijkbaar niet zo mee eens ...?
Josien Sneek
Dag Gré, Wat leuk dat je, net als ik, op 'iets' latere leeftijd je liefde aan de hobo verklaarde! Ik begon met lessen in juni 2020. Het is een prachtig, maar best lastig instrument. Mijn enthousiasme en het dagelijkse oefenen maken dat ik met kleine stapjes vooruit ga. Kun je uitleggen wat je met 'kicksen' bedoelt? Meer hoboblogs vind je bij https://www.ervarenambtenaren.nl/blog/een-oud-mannetje-met-verticale-lippen en https://www.ervarenambtenaren.nl/blog/van-stotteren-naar-blazen-is-een-goed-idee.
Gré
En nu…..hoe gaat het nu? Ik ben heel nieuwsgierig. Ik ben 69 en ook net begonnen met hobo spelen. Ik zocht op ‘kicksen’ (zo noemt mijn juffrouw dat-ik weet niet hoe je het schrijft) en kwam bij je blog (2 hoofdstukken?) terecht. Ben benieuwd hoe het nu gaat. Groeten van Gré