070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Blaas nieuw leven in je werk: wat job crafting met een hobosolo te maken heeft

Ze geeft me een raar advies. Maar omdat ik haar vertrouw, doe ik toch wat ze zegt. Tot mijn verbazing merk ik meteen effect. Hoe kan dat nou?

Meer vingers, meer noten, meer gedoe!
In mijn verlangen om een betere hobospeler te worden, volg ik al een tijdje lessen bij Esther. Bij het hobospelen doe je veel met je handen. Hoe verder ik kom, hoe meer noten ik leer spelen. Bij elke noot hoort een greep. Mijn vingers zijn dan in actie om een toets of klep te openen of te sluiten en dan ook nog in de juiste mix. Best veel gedoe.

De saaie weg naar meesterschap
Om nieuwe grepen te leren, moet ik oefenen. Heel vaak saaie toonladders spelen, van hoog naar laag en omgekeerd. Of drieklanken maken met verschillende noten in afwisselende combinaties. Zeker niet het leukste deel van het oefenen, maar de enige manier om mijn hoofd en lijf te laten wennen aan die nieuwe noot en greep.

Van saai naar subliem: Esthers tip veranderde alles
Ook deze week is het weer raak en oefen ik braaf toonladders. Het gaat een beetje stroef. Plotseling zegt Esther tijdens de les: ‘Zie het niet als een oefening. Stel je voor dat je in een orkest zit en dat je een prachtige solo gaat spelen. Ga je gang!’ Sceptisch volg ik haar aanwijzingen: het werkt! Ongelofelijk, wat een verschil.

Een eureka-moment: les in job crafting
In de bus naar huis kijk ik terug op deze bijzondere ervaring. Pas dan ontdek ik dat ze iets heel slims deed. Ze zorgde ervoor dat ik mijn gevoel en mijn gedrag bij een taak veranderde. Hé, dat ken ik uit een hele andere context. Daar noemen ze het cognitieve job crafting. Grappig om het nu zo te ervaren. Het is namelijk een manier om jezelf meer werkgeluk te geven.

Job crafting: je baan aanpassen voor meer werkplezier
Dat gaat als volgt. Job crafting is een proces waarbij je aan de slag gaat om je baan aan te passen aan je kennis, vaardigheden, talenten, interesses en behoefte. Het is een interessante optie als je door routine en dagelijkse sleur het plezier in je werk bent kwijtgeraakt. Of als je het gevoel hebt dat je jouw talenten niet genoeg kunt gebruiken. Eén van de vormen waarin je dit kunt doen, is cognitieve job crafting. Je verandert dan het beeld over je baan.

Het geheim van cognitieve job crafting
Dat doe je niet door met een toverstafje te zwaaien, maar door het doel of de betekenis van je functie te ‘herinterpreteren’. Je vormt op een nieuwe manier jouw gedrag en gevoelens bij je taken. Deze aanpassingen leiden ertoe dat je je taken anders beleeft.
Denk even terug aan mijn hoboles. Door een verplichte, saaie oefening te benaderen als een mooi muziekstuk dat anderen graag willen beluisteren, veranderden mijn denken en voelen. Ik deed mijn uiterste best om het prachtig te laten klinken.

Laat het goede groeien: de kracht van positieve focus
Er zijn allerlei mogelijkheden om deze aanpak te vertalen naar de werkvloer. Ik bespreek er drie.
Focus bijvoorbeeld je aandacht op onderdelen van het werk die je als positief ervaart of die voor jou het meest betekenen. Vind je het contact met anderen heel waardevol? Kijk naar manieren om meer contactmomenten te krijgen of om bestaande contacten te verdiepen. Je zult dan negatieve aspecten van het werk als minder erg ervaren.

Zie je werk als deel van iets groters
Een tweede vertaling is om je taken niet langer als afzonderlijke delen van de functie te zien, maar je werk als één geheel te benaderen. Kijk eens naar het doel van je werk. Wat is dat? Draag je eraan bij om bedrijven duurzamer te laten produceren? Ondersteun je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om sneller werk te vinden dat bij hen past?
Onderzoek waarom anderen er voordeel van hebben als jij je werk goed doet. Zo voel je je verbonden met een groter geheel en voer je je taken makkelijker uit.

Hoe jouw waarden je werk meer betekenis geven
Een andere vertaling is kijken waar het werk aansluit bij je persoonlijke waarden of interesses. Zie je je werk als een middel om bij te dragen aan een betere wereld? Waar zit het dan in? Ligt je drijfveer bij het verkleinen van de afstand van de burger naar de overheid? Onderzoek waar dat in jouw functie kan. Vind je het belangrijk om de energietransitie te versnellen? Kijk hoe jouw werk hieraan bijdraagt.

Cognitieve job crafting: de snelweg naar meer werkplezier
Cognitieve job crafting zorgt ervoor dat je beter de waarde en betekenis van je functie ziet. Dat leidt tot een positieve invloed op je motivatie en een groter gevoel van betrokkenheid. Eén keer raden wat het effect is op je werkgeluk!

Wat zijn jouw mogelijkheden voor cognitieve job crafting? Onderzoek het!

Tip
Er zijn nog andere vormen van job crafting. In het blog Baan boetseren? ontdek je welke dat zijn.

Fotocredit
Bovenrand: beasternchen via Pixabay
In blog: beasternchen via Pixabay

 

Wil je ontdekken hoe jij meer werkplezier ervaart?
Laat je effectief ondersteunen met individuele coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.