Gelukkig weet je niet altijd waaraan je begint als je met iets begint. Zo sta ik er bij mijn stappen op het auteurspad niet bij stil dat het boek ooit verkocht moet worden. En dat verkoop niet vanzelf gaat. Nee. Dat gaat via promotie en marketing. Oh.
Bescheidenheid siert een mens?
‘Vind je het erg brutaal als ik bij de boekpresentatie flyers van mijn bedrijf neerleg?’ vraag ik mijn boekencoach. ‘Nee, natuurlijk niet’, is meteen zijn antwoord. ‘En is het gebruikelijk om je boek te verkopen tijdens de presentatie?’ is mijn volgende vraag. Hij barst in lachen uit. ‘Josien, wees eens wat minder bescheiden!’ Ik val even stil. Tja, touché. Hij heeft gelijk.
Contrast
Toen ik in loondienst werkte, was er een heel ander regiem. Alleen tijdens het jaarlijkse ritueel van de functioneringsgesprekken werd er stilgestaan bij wat ik deed. Met vooral veel aandacht voor ‘ontwikkelpunten’: dingen die verbeterd moesten worden. Vaak waren dat dingen waarvan ik totaal niet het nut zag om er beter in te worden. Maar als gehoorzame ambtenaar schikte ik mij in het onontkoombare ‘lot’.
Dapper
Nu moet ik mezelf in de markt zetten: mijn bedrijf, mijn diensten, mijn boek. Dat laatste voelt als het meest persoonlijke en misschien daarom ook als het moeilijkste. Ja, stil maar, ik weet het, het moet. Als ik anderen niet vertel dat mijn boek er is, hoe kunnen ze dat dan weten? Even slikken dus. Maar daarna schrijf ik heel dapper een (houd je vast!) promotieplan.
Oefening baart kunst
En dus zijn er tweets, updates op LinkedIn, boekblogs, gewone blogs. En laatst nog, op een familiefeestje, hoorde ik mezelf tot mijn verbazing zeggen: ‘Koop mijn boek!’ Het moet niet gekker worden, toch? Maar dat doet het wel!
Een paar weken geleden mailde ik naar een BN’er: ‘Wilt u het voorwoord van mijn boek schrijven?’ Nooit gedacht dat hij het zou doen, maar hij zei ja. En nu heb ik een prachtige tekst van Pieter Winsemius.
Nog een BN’er
Ik verklap je ook maar meteen mijn laatste pr-actie. Drie tweets waarin ik minister Ronald Plasterk noem (met zijn Twitternaam). Met de strekking: ik droomde vannacht dat hij het eerste exemplaar van mijn loopbaanboek voor 40+ ambtenaren in ontvangst neemt … Jammer genoeg geen reactie. Toen heb ik de vraag maar op een ‘gewone’, nette manier gesteld via het uitnodigingsformulier(!) op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De communicatieadviseur liet mij weten dat ik volgende week een reactie krijg.
Jezelf verkopen
Jezelf verkopen hoort er tegenwoordig helemaal bij. Niet alleen als zzp’er of beginnend auteur. Op de arbeidsmarkt is het 'vechten' om een baan, zeker als je een ervaren werker bent. Toch kom ik veel ervaren mensen tegen die beginnen te griezelen als ik het over LinkedIn heb. Nee, daar beginnen ze niet aan. Ze gaan toch niet in het openbaar vertellen waar ze goed in zijn en wat ze voor een ander kunnen betekenen? Nee? Nou, slaap lekker verder! Wil je meer weten over LinkedIn? Ontdek mijn tips om snel je profiel te maken.
Klein beginnen
Als je werk wilt maken van je loopbaan, ontkom je er niet aan. Jezelf profileren, jezelf op een goede en effectieve manier in het licht zetten. Zodat die ander denkt: hé, die man of vrouw wil ik beter leren kennen. Die kunnen we hier goed gebruiken.
Eng? Ja, zeker in het begin. Maar start met een kleine eerste stap. Die kan zijn dat je aan je partner (of je beste vriend of vriendin) vraagt: ‘Wat vind jij mijn grootste talent?’ Bereid je voor op verrassende antwoorden. Gebruik deze input om er je voordeel mee te doen, bijvoorbeeld in een netwerkgesprek of bij een sollicitatie. Veel succes en plezier hiermee!
PS
O ja, vergeet niet mijn boek te kopen! Dat kan via boekhandels en de gebruikelijke websites.
► Fotocredit
Bovenrand: Pixabay | Marcel Kessler 4237113
In blog: Pixabay | ArtTower 50199
Reacties
Josien Sneek
Dag Liesbeth, Als coach heb ik 'mijn handen vol' aan mensen die nog niet het 'licht' hebben gezien. Maar als het dan gebeurt en mensen geloven in zichzelf, is het inderdaad een hoerastemming. Mooi dat jij die ervaring al hebt opgedaan!
Liesbeth
Helemaal, roerend mee eens. Had het niet beter kunnen vertellen (*jaloers*). Ik heb er de afgelopen tijd mee geoefend en nu kan ik zonder blikken of blozen mijn tarieven verhogen en mezelf aanprijzen. Gewoon, omdat ik er in geloof. Zouden meer mensen moeten doen: geloven in hun eigen kwaliteiten. Dat geeft zoveel energie!
Josien Sneek
Dag Janneke, Dank voor je enthousiaste reactie. Er zitten inderdaad heel wat overeenkomsten tussen dingen die op het eerste gezicht zo verschillend lijken. Het is nog steeds spannend rond Ronald Plasterk, dus graag heel even doordromen!
Janneke Sinot
Leuk, die overeenkomsten tussen jezelf verkopen op de arbeidsmarkt en een boek promoten. En ik droom even gezellig met je mee over Ronald Plasterk.