070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Moet het echt, dat LinkedIn?

We hebben het eerste deel van het coachtraject achter de rug. Anja (51, beleidsmedewerker bij een grote overheidsorganisatie) weet wat haar kwaliteiten zijn, waar ze plezier uit haalt in haar werk en welk soort baan het beste bij haar past. De hoogste tijd voor het vervolg: hoe pak je het aan om die nieuwe baan te vinden? Zodra ik over netwerken en social media begin, slaakt ze een grote zucht: ‘Moet het echt, dat LinkedIn?’

Alleen maar show
Ze heeft helemaal niets met wat ze ‘dat overdreven gedoe’ noemt. Oppervlakkige opschepperij, één grote show – het zijn stevige woorden. Als ik vraag naar haar ervaringen met het netwerk, blijkt ze een profiel te hebben. Ooit eens met de hulp van iemand anders aangemaakt, nauwelijks ingevuld, geen foto. Nee, ze doet er niets mee.

Heavy user
Ik denk terug aan mijn eigen beelden over LinkedIn. Ook ik peinsde er niet over daar een profiel te hebben. Maar toen ik in 2012 mijn bedrijf startte, besefte ik dat ik eraan moest geloven. Ik volgde een workshop bij de Kamer van Koophandel. Drie dagen later werd mijn profiel geboren. Sindsdien ben ik een ‘heavy user’.

Kansen missen
Anja en ik praten over haar bezwaren tegen LinkedIn. Daarna leg ik uit dat je op de moderne arbeidsmarkt – of ze dat nu wel of niet leuk vindt – niet meer zonder dit medium kunt. Anders mis je heel veel kansen. Nieuwe banen worden voor ongeveer driekwart ingevuld via netwerken. En dat gebeurt steeds meer online.

Onmisbaar
Vooral LinkedIn is een veelgebruikt zakelijk online social network. Het is een onmisbare manier om jezelf te profileren, je netwerk op te bouwen en te onderhouden. Wil jij ook actief worden op LinkedIn? Ik geef je graag zeven handige tips, zodat je in korte tijd veel bereikt.

Tip 1: denk na voordat je een profiel aanmaakt
Een mager ingevuld profiel met slechts je naam en huidige functie maakt pijnlijk duidelijk dat je niet begrijpt hoe het werkt. LinkedIn is de vertaling van een modern cv, dus niet het ‘ouderwetse’ cv van 4 A4’tjes. Zit jouw cv nog in deze fase, doe dan het nodige denkwerk voor je je profiel schrijft. Kijk naar de volgende tips en pak LinkedIn erbij, zodat je kunt zien waarover ik het heb.

Tip 2: besteed aandacht aan je kopregel
Die paar woorden, direct onder je naam, zijn het belangrijkste onderdeel van je profiel! Ze bepalen of iemand jouw profiel opent. Automatisch wordt hier de titel van je huidige functie bij je huidige werkgever geplaatst, maar pas deze tekst aan. Gebruik de kopregel voor je profilering. Beschrijf in 120 tekens welk probleem jij oplost voor een werkgever. Neem termen die passen bij je doelgroep.

Tip 3: gebruik een professionele foto
LinkedIn is een zakelijk netwerk. Daar horen geen Facebookachtige vakantiekiekjes bij, bijvoorbeeld van jou aan een tropisch strand. Een professionele portretfoto in sollicitatiekleding is de eerste indruk die je afgeeft. Bovendien: profielen met een foto worden vaker bekeken.

Tip 4: kies je bedrijfstak zorgvuldig
Zoek de bedrijfstak die het beste past bij jouw expertise. Kijk eens bij vakgenoten wat zij kiezen.

Tip 5: vat je werkervaring bondig samen
Omschrijf je ervaring kort en krachtig. Maak scanbare lijstjes die in enkele seconden te lezen zijn. Focus op de resultaten die je hebt bereikt (als het kan in getallen). Gebruik de functietitels en zoekwoorden van je vakgebied.

Tip 6: beschrijf je expertise in de samenvatting
Wel eens van de term liftpraatje (ofwel elevator pitch) gehoord? Een beeldende tekst over welke oplossing jij bent op de arbeidsmarkt. Let op: slechts de eerste 200 tekens zijn direct zichtbaar (de rest pas na Meer weergeven/See more) en geef aan waarvoor mensen bij jou moeten zijn. Zet ook je contactgegevens (mobiel nummer, e-mailadres) hierin.

Tip 7: zorg voor een goede bereikbaarheid
Aan de rechterkant van je profiel staat een apart onderdeel met Contact- en persoonlijke gegevens. Noem ook hier in elk geval je 06-nummer en e-mailadres. Voeg één tot drie links toe, bijvoorbeeld van je huidige werkgever of opleiding.

Bonustip
Duizelt het je nu al? Wanhoop niet – LinkedIn is echt te leren. Er zijn boeken, websites en cursussen beschikbaar.
Mijn toptips:

  • Aaltje Vincent is dé expert op het gebied van loopbaan en LinkedIn. Op haar website vind je gratis superhandige checklists en verwijzingen naar haar vele boeken.
  • Corinne Keijzer, ook zo’n social media expert, biedt via haar website een gratis, uitgebreide handleiding.
  • Op LinkedIn kun je terecht bij het Helpcentrum. Zichtbaar als je je profiel aanklikt.
  • Kom je er dan nog niet uit? Google je vraag en verbaas je over het snelle antwoord.

 

Wil je weten hoe je je het beste presenteert op de arbeidsmarkt?
Meld je aan voor het coachtraject Succesvol op de moderne arbeidsmarkt

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.