070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Van boekenbeest naar werkgelukexpert

Vol verlangen keek ik uit naar wat ze me hadden beloofd - het gebeurde niet. Ik was hevig teleurgesteld en woedend. Het kostte mijn moeder al haar overtuigingskracht om me de dag daarna opnieuw ernaartoe te krijgen. Mijn verlangen was groot, maar het werd ingehaald door de werkelijkheid. Ik begreep er niks van en voelde me beduveld.

De grote school
Het zou zo mooi worden, dacht ik eerder. Ik kon nauwelijks wachten tot ik vier jaar was en eindelijk naar ‘de grote school’ mocht. Ik wilde zo graag leren lezen en schrijven. Hoewel ik er dol op was om voorgelezen te worden, wilde ik nog veel liever zelf de ’letterwereld’ ontdekken. Daar kwam niks van terecht op die eerste schooldag. We knutselden wat en we mochten spelen. ‘Dat kan ik thuis ook, ik ga niet meer naar school!’ liet ik mijn ouders weten.

De bibliotheek leeg lezen
Omdat ik dolgraag wilde leren, ging dat razendsnel. In korte tijd las ik alles wat er maar te lezen was. De kinderboeken uit de bibliotheek waren niet aan te slepen. Stapels verdwenen er in mijn gretige hoofd. Toen ik alle boeken had verorberd die de bibliotheek te bieden had, gingen we naar een nieuwe locatie. Daar moesten we veel verder voor lopen, maar dat had ik er voor over.

Boekenparadijs
Boeken waren een belangrijk deel van mijn leven. Zo belangrijk dat ik na de middelbare school naar de bibliotheekacademie wilde. Het leek me heerlijk om elke dag in een boekenparadijs te werken. Bij een open dag had ik een gesprek met de directeur die me aankeek en zei: ‘Jij hebt veel meer in je mars. Waarom ga je niet naar de universiteit?’ Na wat praten keek ik heel anders naar mijn bibliotheekdroom, al ging de boekenliefde niet over.

Mijn eigen boek!
Die liefde kreeg veertig jaar later een bijzondere vorm. Een van de eerste dingen die ik deed toen ik mijn bedrijf begon, was het schrijven van een boek – ook een jeugddroom. Met veel plezier ging ik door het schrijfproces en ontdekte de creativiteit in mijn denken en doen. Wat was ik blij en trots tijdens de boekpresentatie van De V-factor – loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar. Ik maak er nog steeds gebruik van in mijn coaching en training.
 

Verborgen
Nu, nog een flink aantal jaren later, doorzie ik pas wat er onder die liefde zit. De aantrekkingskracht is niet zozeer het vasthouden en lezen van een boek, hoewel ik daar nog steeds heel gelukkig van word. Onder die vorm vind je het echte geheim van mijn fascinatie verborgen. Die is het ontmoeten van nieuwe dingen, nieuwe ideeën en gedachten. Gevoed worden door een rijkdom aan ervaringen, inzichten en gebeurtenissen. Me gelukkig voelen door woorden die tot nadenken stemmen. Verrijkt door iets wat ik nog niet wist, maar wel ten diepste herken.

Thuiskomen
Niet zo verwonderlijk dus dat toen ik dit jaar een talententest deed, nieuwsgierigheid in mijn top vijf bleek te staan. De omschrijving gaf me een gevoel van thuiskomen: ‘Je bent nieuwsgierig naar alles. Je stelt altijd vragen en vindt alle onderwerpen en thema’s fascinerend. Je geniet van exploratie en ontdekking.’ Ja, dacht ik meteen, dat klopt, dat ben ik. Het was voor het eerst dat ik mezelf op die manier zag.

Alles valt op z’n plek
Het werd nog mooier toen ik de toelichting las. Nieuwsgierigheid blijkt een belangrijke motor voor geluk te zijn. Die geeft mensen de ruimte om open te staan voor nieuwe ervaringen. Ook staat er dat de kans groot is dat ik me aangetrokken voel tot activiteiten die te maken hebben met persoonlijke groei en meesterschap. Hé, bingo! Vandaar op mijn 53ste een loopbaanswitch van jurist naar trainer en coach. En daarom doe ik dus graag al die nascholingsactiviteiten waartoe mijn drie beroepsverenigingen me verplichten. Zelfs(?) nu, op mijn bijna 65ste, begon ik vrijwillig en gretig aan een jaaropleiding Verdieping Positieve Psychologie.

Oogsten
Van bibliotheekacademie naar werkgelukexpert – het was een lange weg. Het wordt me steeds duidelijker hoe ik in elkaar zit en wat bij mij past. Ik oogst dankbaar de inzichten van m’n oudere leeftijd en voel me steeds beter in mijn vel zitten. Dat geeft zelfvertrouwen, ook als de wereld om me heen me in verwarring brengt en me soms laat wankelen.

Hoe zit dat bij jou?
Sta eens stil bij wat je graag deed als kind. Wat komt daarvan terug in de levensfase waarin je nu bent? Hoe geef je vorm en inhoud aan het verlangen dat onder die tijd van toen zit? Ga op ontdekkingsreis – je bent het waard om vanuit je eigen kern te werken en te leven. Plus: door vanuit die kracht er te zijn, te handelen en voelen, maak je de wereld ook nog eens een stukje mooier. Dat is maar één van de vele dingen die ik leer tijdens mijn huidige opleiding. Doe het!


Fotocredit
Bovenrand: foto van Lubos Houska via Pixabay
In blog: foto van Victoria Model via Pixabay

 

Werken vanuit je kern geeft je meer plezier en werkgeluk
Leer jezelf beter kennen: meld je aan voor persoonlijke coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.