Na twee dagen in het ziekenhuis voor een gebroken heup (zie mijn blog) kom ik weer thuis. Het eerste wat ik doe, is het regelen van de fysiotherapeut. Een dag later is het zo ver. ‘We beginnen met een eenvoudige oefening’, zegt ze, ‘til je rechteronderbeen eens op.’ Ik doe wat ze zegt en kijk verbijsterd naar wat er gebeurt: niets! Ik probeer het nog een keer. Nu met uiterste concentratie en wilskracht. Mijn voet gaat één centimeter omhoog; ik houd dat maar een paar seconden vol. ‘Welkom in het land van de tijdelijke invaliden!’ zegt ze lachend.
Dat valt vies tegen
Ik dacht dat ik binnen een paar dagen wel weer aardig rond zou huppelen. Dat kan ik wel vergeten. Het herstel na de operatie duurt gemiddeld twee tot drie maanden. Een groot deel van die tijd moet ik me bij het lopen laten ondersteunen door een looprek, rollator of krukken. En beperkt oefenen en veel rusten.
Tranen
In de dagen die volgen, ontdek ik dat elke beweging pijn doet, ik bijna niets alleen kan en ik doodmoe word van dit alles. Zittend slapen is een ramp, met halverwege de nacht wakker worden van de rugpijn als dieptepunt. Als ik op een avond vroeg in mijn bed zit om te gaan slapen, wordt het me teveel en springen de tranen in mijn ogen. Ik weet niet hoe ik me moet schikken in mijn lot. Het gooit mijn leven compleet in de war!
Verzet
Ik mopper, protesteer, heb nergens zin in en ben helemaal geen leuk gezelschap voor mijn liefhebbende echtgenoot. En dat terwijl hij zijn uiterste best doet om mij te ‘faciliteren’ waar hij maar kan. Het duurt een tijd voor ik besef dat verzet mijn situatie alleen maar erger maakt. Een situatie die ik niet kan veranderen, dus is het zonde van de energie om me daar druk over te maken. Energie die ik hard nodig heb voor mijn herstel! Dat ik dat niet eerder snapte …
Negatieve gedachten
Misschien brak jij niet je heup, maar zit je door andere omstandigheden niet zo lekker in je vel. Een leidinggevende met wie het niet klikt. Deelnemen aan een project waar een enorme druk op staat, maar het loopt niet lekker. De nieuwe kantoorindeling waar je geen enkele rust in vindt. Jaloezie op een jongere collega die door iedereen op handen wordt gedragen voor zijn frisse ideeën. Het enthousiasme in je werk is ver weg aan het zakken, de stress bouwt zich op. De negatieve gedachten nemen je steeds meer in beslag.
Ho stop!
Daar zit de crux. Wees je ervan bewust dat die gedachten ervoor zorgen dat een hele trein in beweging komt. Gedachten, emoties, gedrag – het is een zichzelf versterkende spiraal. Hoe je deze doorbreekt?
Niet door de negativiteit te ontkennen. Nee, voel wat er aan de hand is en maak dan de keuze om de positieve kant op te gaan. Je zult merken dat dit een lichter gevoel geeft en meer rust. In deze rust geef ik je als ‘ervaringsdeskundige‘ graag vier tips om minder stress en negativiteit te ervaren.
(1) Train jezelf in een positieve instelling
Problemen en stress zullen er altijd zijn. De manier waarop je hiermee omgaat, bepaalt hoe je je voelt. Het credo is: ‘Fake it and your brain will make it!’ Als je positieve taal gebruikt, focust op kansen en mogelijkheden en een krachtige houding aanneemt, maakt je lichaam positieve hormonen aan.
(2) Doe elke dag iets (of meerdere dingen) waar je echt blij van wordt
Doe dit in je eentje of met anderen. Het maakt niet uit wat het is: een boek lezen, een lange wandeling maken, een heerlijke maaltijd verzorgen. Niet alleen aan denken, maar vooral DOEN!
(3) Vertraag regelmatig je tempo
Slow down! Ga bij jezelf na hoe het is met je energie, je balans, je bezieling. Ben je al toegekomen aan wat echt belangrijk voor je is? Nee? Stuur dan bewust hierop bij.
(4) Voel en denk voordat je beslist
Moet je een beslissing nemen? Ga dan eerst na wat je intuïtie en gevoel aangeven. Neem de tijd om de consequenties van je beslissing te overzien. Zie het als een scenario: als ik A kies, waar leidt dat me naartoe? Als ik voor B kies, waar kom ik dan uit? Je beslist zelf waar je op wilt focussen; zo bepaal je bewuster je toekomst.
PS Wil je nog meer lezen over positiviteit? Lees het blog Wat een prachtige rotweek!
Reacties