070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Baan boetseren?

Door de krapte op de arbeidsmarkt liggen de banen niet voor het oprapen. Als je niet van baan kunt veranderen en je wilt toch iets nieuws, hoe houd je dan plezier in je werk? ‘Baan boetseren’, meestal job crafting genoemd, kan een goed idee zijn.

Job crafting
Elke baan heeft delen in zich die je minder leuk vindt. Toch zijn er meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het werk dan je denkt. En dat is precies waar het bij job crafting om gaat: je functie beïnvloeden. Zodat je meer kunt doen wat je leuk vindt en bezig kunt zijn met waar je goed in bent. Want vaak gaan die twee dingen samen.

Hoe doe je dat, je werk beïnvloeden?
In grote lijnen zijn er vier wegen.
Bij taakcraften breng je kleine verschuivingen aan in je takenpakket, in de soort of het aantal taken. Voorbeeld: spreek met een collega af dat je belastende taken deelt. Voeg versnipperde taken samen of kies voor andere, meer uitdagende taken.
Bij relationeel craften pas je je relaties met anderen aan. Voorbeeld: organiseer je werk zo dat je meer samenwerkt met een collega die je goed ligt. Of juist minder met de collega met wie je slechte contacten hebt.
De derde manier: pas je kijk op de betekenis van taken, voor jezelf en voor anderen, aan. Dan ben je bezig met cognitief craften. Je benadrukt het doel van je werk (‘Ik werk aan de verbetering van de veiligheid in ons land’) of wat het resultaat hiervan voor anderen betekent (‘Door mijn werk kunnen automobilisten sneller van A naar B rijden’).
Bij contextueel craften verander je je werktijden, -omgeving of -plek. Voorbeeld: begin later met werken, zodat je niet meer in de file staat. Heb je een klus waaraan je geconcentreerd moet werken, verhuis dan naar een rustiger plek in het gebouw. Het Nieuwe Werken past hier goed bij.

Kan dat allemaal zomaar?
Niet altijd. Het is een vorm van zelfsturing en niet elke organisatie of leidinggevende zit daarop te wachten. Van de andere kant: als je kunt aantonen dat job craften niet alleen je eigen belang is, maar dat het ook de organisatie beter maakt, is er meestal geen probleem.
Mocht je niet het groene licht krijgen, begin dan met iets kleins. Anderen zullen niet eens merken waar je mee bezig bent. En ondertussen beïnvloed jij actief je eigen werk.

Meer lezen?
Een goed en praktisch handboek is Mooi werk. Naar een betere baan zonder weg te gaan van Mark van Vuren en Luc Dorenbosch. De auteurs (universitair docent organisatiecommunicatie en onderzoeker bij TNO) beloven geen droombanen. Maar ze bieden je wel inzichten om je baan zo te ‘renoveren’ dat deze beter bij je past.
 

Fotocredit
Pixabay | Angela 622708

 

Wil je onderzoeken hoe jij je werk kunt beïnvloeden?
Ervaar het in een Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.