070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Uitslag 10:0 - ervaring wint van diploma

“Excuse me sir?”
“Yes Josien?”
“In American English the word is pronounced as ‘loetènunt’, but in British English as ‘leftènunt’.”
“O really? Thank you!”
Na 37 jaar brengt de reünie van mijn middelbare school me een herinnering terug. Dit was niet de enige keer dat ik de leraar Engels corrigeerde.

Buitenland
Ik heb bijna vier jaar onderwijs in het buitenland achter de rug. Daar, in Yokohama (Japan), kon ik niets lezen. Contact maken was moeilijk. Op de internationale school ging dat stukken soepeler. Het wemelde er van de nationaliteiten, maar Engels was de voertaal. Ik voelde me al snel thuis in de mix van knauwerig Amerikaans, high class English en een snufje Australisch accent. Met die ervaring kom ik terug in Nederland.

Hé, dat klopt niet!
We moeten erg aan elkaar wennen. Hij: hippie, lang haar, grote bril, lerarenopleiding Engels net achter de rug. Ik: een wat schuchtere jonge vrouw, gevormd in de praktijk. In het begin durf ik niets te zeggen. Snuffel stilletjes tijdens de les in het woordenboek om mijn eigen vermoeden bevestigd te krijgen. Nee, het klopt inderdaad niet wat hij zegt. En dus begin ik, heel voorzichtig, een opmerking te maken over de foute uitspraak die hij mijn klasgenoten leert. En daarna nog één. En nog één.

Please help me!
Na enig getouwtrek worden we een goed koppel. Als hij aarzelt, kijkt hij mijn kant op. Vaak hoef ik alleen maar te knikken. Af en toe glimlach ik en dan weet hij dat het niet juist is wat hij zegt. “Josien, help me!” Natuurlijk doe ik dat. Ons contact eindigt in een ontspannen en feestelijk eindexamengesprek. Wat jammer dat ik hem bij die reünie niet ontmoet.

Goudmijn
Engels is een lastige taal om te leren spreken, met een grillige onvoorspelbaarheid. Waarom zeg je ‘a bread’ met een è, maar ‘to read’ met een ie? Wat bij mij vanzelf gaat, daar moeten anderen heel hard voor ploeteren. Zelfs een gediplomeerde leraar kan niet tippen aan mijn taalervaring. Zonder het te beseffen heb ik een goudmijn in handen.

De tien voordelen van ervaren werkers
Vaak ben je je als ervaren werker niet bewust van de rijkdom die je in je draagt. Wat de jaren je leerden, is niet zichtbaar in diploma’s, maar o zo kostbaar. Sta eens stil bij de vele voordelen die (hele) ruime werkervaring met zich brengt. Ik reik je er maar liefst tien aan.

1 Weten hoe de hazen lopen
Door jarenlange kennis en ervaring hoef je niet telkens het wiel uit te vinden. Je weet goed tot de kern van de zaak door te dringen, ook bij complexe zaken, en bent snel ingewerkt.

2 Mensenkennis
Door vallen en opstaan leerde je hoe mensen in elkaar zitten. Je weet waar luchtige humor meer effect heeft dan een scherpe opmerking en kent ‘je pappenheimers’.

3 Brede inzetbaarheid
Waarschijnlijk heb je zo’n vijf tot tien verschillende functies achter je. Dat maakt je tot iemand met een brede werkervaring en geeft je veelzijdigheid.

4 Veilig werken
Onverantwoorde risico’s nemen? Dat doe je niet zo snel. Je denkt na voordat je iets doet en reageert minder impulsief dan jongere werknemers.

5 Meer zelfkennis
In je leven maakte je waarschijnlijk het nodige mee. Kinderen opvoeden, ouders die meer hulp vragen, vrienden die ziek worden en overlijden: bijna altijd leiden deze ervaringen tot meer inzicht in jezelf. Je kent je zwakke punten en kunt hierdoor meer van waarde zijn voor je omgeving.

6 Stabiliteit
Psychische problemen als depressie en burn-out komen meer voor bij jongeren dan bij ouderen. Je staat meestal stabieler in het leven dan je jongere collega’s. Ook ben je minder snel uit balans als er tegenslagen zijn of stress.

7 Goede coach
Je bent goed in het overdragen van kennis en informatie en sociaal vaardig. Hierdoor kun je uitstekend als leermeester voor jongere collega’s optreden.

8 Hoge loyaliteit
Vaak bouwde je een band op met de organisatie waar je al een tijd werkt. Je voelt je hieraan loyaal en vindt een goede werkrelatie belangrijkrijker dan constant jobhoppen voor een nieuwe uitdaging.

9 Omgevingsgerichtheid
Ervaren werkers zijn vaak meer gewend om rekening te houden met de belangen van anderen. Je bent toleranter tegenover andersdenkenden en weet dat het de moeite loont om niet altijd je eigen mening te volgen.

10 Betrouwbaar en geloofwaardig
Leidinggevenden, collega’s, externe partners weten wat ze aan je hebben. Ze merken dat je over kennis en ervaring beschikt en waarderen je soepele omgang.

Gebruik je marktwaarde!
Wees je bewust van de voordelen die ervaring met zich brengt. Vertaal ze naar jezelf. Zoek er voorbeelden bij uit je eigen praktijk, zodat je goede ‘bewijzen’ kunt aandragen. Dan ben je een waardevolle speler op de arbeidsmarkt die vele wedstrijden moeiteloos wint!


Fotocredit
Bovenrand: foto van PublicDomainPictures via Pixabay
In blog: foto van jacqueline macou via Pixabay

 

Voel jij je onzeker over jouw marktwaarde?
Vind je persoonlijke kracht met coaching

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je compliment, Charine! Ik doe altijd mijn best om een blog die dubbele kwaliteit te geven: interessant qua inhoud én leuk om te lezen. Fijn om te weten dat dat deze keer goed gelukt is.


Charine Resink

Weer genoten van je interessante blog. Wat schrijf jij toch leuk!


Josien Sneek

Wat je schrijft, klopt, Catharina! Iets dat voor jezelf heel vanzelfsprekend is, zie je niet als een kwaliteit. Toch is het dat wel degelijk. Ik zet de vele talenten van ervaren mensen graag in het middelpunt, telkens weer!


Catharina de Ruiter

De 10 punten waar jij over schrijft, zijn weer even een eye-opener, maar wel echt waar. Je hebt echt af en toe een reminder nodig om dit allemaal weer te beseffen. Dank je Josien. Hartelijke groet van Catharina


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.