070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Tegenwind? Ga laveren!

Woensdagochtend vroeg. Het is een koude wind om tegenin te fietsen, maar de zon schijnt. ‘Hé, collega!’ Bart begroet me lachend als hij naast me komt fietsen. Dit is de tweede keer in korte tijd dat we elkaar ontmoeten. Ik ken hem uit mijn ‘vorige leven’ als jurist, toen we één werkgever dienden. We blijken die ochtend deels dezelfde kant op te fietsen.

Gedwarsboomd
De laatste keer dat we elkaar spraken, was hij niet erg gelukkig: pogingen om ergens anders aan het werk te komen, liepen telkens dood. ‘Hoe is het met je?’ vraag ik hem. Ik zie zijn gezicht betrekken. ‘Niet goed!’ Hij blijkt te worden gedwarsboomd door zijn directeur. Die heeft een externe detachering tegengehouden. ‘Hij wil me niet laten gaan. Ze vinden dat ze genoeg mogelijkheden hebben gegeven om me te ontwikkelen en houden me nu vast. Ik word er zo moedeloos van!’

Onmisbaar
Ik kom het vaker tegen. Ervaren werkers die van veel waarde zijn voor hun huidige werk en als onmisbaar worden gezien. Dat lijkt heel strelend voor het ego van de medewerker, maar de persoon zelf is daar lang niet altijd blij mee. Zeker niet als hij iets anders wil gaan doen. Of een wending aan zijn loopbaan wil geven en daarvoor een opleiding op het oog heeft.

Tegengestelde belangen
Soms lopen de belangen van medewerker en organisatie niet gelijk op of lijken ze zelfs tegengesteld. Een medewerker wil iets, de directie zegt nee, de medewerker voelt zich niet gezien. Wat te doen in dit soort situaties? Ik geef je graag 6 tips om op een goede manier met deze tegenwind om te gaan.

1. Haal meer uit een gesprek
Zoek het gesprek op. Gebruik dit om een van de volgende acties te ondernemen.
Benoem dat je weerstand voelt. Dat geeft de ander de gelegenheid om te reageren en aan te geven wat zijn bezwaren zijn.
Je kunt ook rechtstreeks vragen naar de bezwaren zodat je daarop in kunt gaan.
Hoe moeilijk ook: toon begrip voor de weerstand van je gesprekspartner. Dat maakt dat die persoon zich gehoord voelt en vaak neemt dat al een deel van de weerstand weg.

2. Kijk naar wat er wél kan
Zoek een mogelijkheid om toch tegemoet te komen aan je persoonlijke ontwikkelbehoefte. Misschien kunnen ze je wel voor een bepaald deel van je werktijd missen of voor een beperkte periode. Ga op zoek naar een klein project waaraan je graag wilt deelnemen, maar dat geen fulltime betrokkenheid van je vraagt. Of een tijdelijk project, met een overzienbare termijn. Zo toon je betrokkenheid bij je huidige werk en doe je toch die nieuwe ervaring op. Ook laat je zien dat je oog hebt voor de belangen van de ander.

3. Zoek een bondgenoot
Bespreek je ideeën met een medewerker van de personeelsafdeling. Vaak vind je hier mensen voor wie persoonlijke ontwikkeling vanzelfsprekend is. Bespreek hoe je het gesprek met je directeur of leidinggevende nog beter kunt voeren. Kijk of je een bondgenoot kunt meenemen naar dat gesprek. Door actie te ondernemen, geef je het signaal af dat je jezelf serieus neemt en echt werk wilt maken van je loopbaanwensen. Je toont doorzettingsvermogen.

4. Boetseer je baan
Doe aan job crafting, ook wel ‘baan boetseren’ genoemd. Breng kleine verschuivingen aan in je takenpakket, in de soort of het aantal taken. Voorbeeld: spreek met een collega af dat je belastende taken deelt. Voeg versnipperde taken samen of kies voor andere, meer uitdagende taken. Kijk voor andere vormen van job crafting in het blog Baan boetseren?.

5. Zorg voor ontspanning
Spanning geeft stress. Stress vreet energie; je kunt er onder andere burn-out van raken. In deze woelige tijden zul je je eerder vermoeid voelen. Misschien wel het allerbelangrijkste: geef er niet aan toe door de fout te maken naast je werk niets anders meer te doen. Zorg goed voor jezelf en maak tijd voor ontspanning. Zeker fysieke activiteiten zullen je nieuwe energie geven. Doe leuke dingen waaraan je plezier beleeft. Dit alles zorgt bovendien voor afleiding van je dagelijkse zorgen.

6. Grootste gemene deler?
Ga niet dwars tegen de wind in, dan verlies je alleen maar energie. Gedraag je als een zeilboot: ga laveren en gebruik de tegenwind. Soms kom je met een bocht sneller bij je doel dan je denkt!

En als niets helpt?
Dan zul je je heil buiten de deur moeten zoeken. Ga netwerken. Zorg dat je goed weet wat je wilt, zodat je een krachtig verhaal kunt vertellen. Update je LinkedIn-profiel. Laat iedereen weten wat voor werk je zoekt. Bij een externe sollicitatie kan je werkgever je niet tegenhouden.

Weet je niet welke kant je op wilt?
Je vindt je weg tijdens de Loopbaaninspiratiedag

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.