070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Oud talent roest niet

Voor hem is het normaal, voor mij niet. Ik kan bijna net zo goed hoofdrekenen als hij, maar al het andere dat met cijfers en getallen te maken heeft, boeit me niet. Ik besteed er geen enkele aandacht aan en doe zo snel mogelijk iets anders.

Cijfers en getallen
Nee, voor getallen moet je echt bij hem zijn. Hij kan verrukt raken van een bijzonder patroon in een cijferreeks. Enthousiast wijst hij me op een in zijn ogen prachtige herhaling of omkering. Ik doe dan echt mijn uiterste best om zijn fascinatie te begrijpen, maar het lukt niet.
In het begin van onze relatie dacht ik dat hij gek aan het worden was. Na twintig jaar weet ik beter, maar hij blijft me verbazen.

Twee kanten
Soms is het handig. Zo onthoudt hij moeiteloos telefoonnummers, zelfs nu nog met al die beschikbare geheugens. De andere kant van het verhaal is dat hij geen rust heeft als er tijdens onze afwezigheid iemand heeft gebeld en hij het nummer niet herkent. Alle internetbronnen worden dan meteen aangeboord en het lijkt bijna een nederlaag als hij toch niet kan vinden wie het was.

Getallenliefde
Als je je afvraagt wie die bijzondere man is: ik ben getrouwd met deze voormalige wiskundige. Een aantal jaren werkte hij als docent, maar de onverschillige houding van de gemiddelde puberleerling deed hem het onderwijs verlaten. Wat bleef, was zijn getallenliefde. Die staat altijd aan, ook al lijkt hij er geen gebruik van te maken. De liefde krijgt een nieuwe impuls als hij wordt gevraagd wiskundebijles te geven aan de tienerdochter van een goede bekende van ons.

Vroeger
Hij duikt opnieuw de boeken in – dat blijken dezelfde te zijn als die hij vroeger gebruikte. Ze zien er heel anders uit, met mooie opmaak en veel plaatjes. Wat hetzelfde bleef, zijn de formules en de berekeningen. Tot zijn grote verbazing rollen die soepel zijn mond uit, alsof er ondertussen geen vijfenveertig jaar voorbij zijn gegaan. Ze poppen weer gewoon op, net als zijn enthousiasme voor het vak.

Nu
Wat wel wennen is, zijn de grafische rekenmachines. Die waren er toen nog niet en laten hem kennismaken met een nieuwe wereld. Uren besteedt hij aan het doorgronden van de vele knopjes, de instellingen en de eindeloze mogelijkheden. Hij vindt het helemaal niet erg en vermaakt zich opperbest. Weer compleet verliefd op de getallen laat hij mij de gekleurde grafieken op het kleine beeldscherm zien. Een beetje jaloers vertelt hij over de snelheid waarmee de machine werkt, terwijl hij daar in zijn tijd vellen vol voor moest schrijven. Toch is hij gefascineerd door alle nieuwe ontwikkelingen.

Sterke kanten
Die verbondenheid met wiskunde zit nog steeds in hem. Hij is gevormd door zijn opleiding en het werken als docent. Niet alleen getallen zijn hem dierbaar en vertrouwd. Analytisch en logisch denken zijn zeker zijn sterke kant. Net als gestructureerd iets benaderen en overzicht behouden in complexe situaties.

Hij en ik
Cijfers en getallen zijn dingen die automatisch zijn aandacht trekken. Hij begrijpt niet altijd dat dat bij mij niet zo is en dat ik er soms een hekel aan heb. Omgekeerd begrijp ik niet waarom hij dat populaire popliedje uit de sixties niet herkent als de intro klinkt. Dat is toch duidelijk dat ene nummer van The Beatles! Mijn muzikale oren horen overal geluid en zijn meteen afgeleid.

Talenten
Elk mens heeft talenten die vanzelf gaan – dat vind je niks bijzonders. Lang ga je ervan uit dat iedereen het kan, totdat je iemand ontmoet die worstelt met iets dat jou moeiteloos afgaat. Pas dan realiseer je je dat het blijkbaar een talent van je is. Tijdens mijn opleiding Verdieping Positieve Psychologie ontdek ik dat er aan die talenten veel meer mooie kanten zitten dan ik dacht.

Energiegevend
Als je ze gebruikt, geven ze je energie. Je wilt er nog meer mee doen, er beter in worden en ermee oefenen. Dat voelt niet als een grote inspanning, want je wilt graag leren. Als je je talenten regelmatig gebruikt, zorgen ze er zelfs voor dat je beter kunt omgaan met teleurstellingen en tegenslagen. Plus: je ervaart minder stress en kunt je sneller aanpassen aan veranderingen. Prachtige effecten van werken met je talenten.

Dus: wees eens alert op wat jij moeiteloos doet en wat je energie geeft. Daar zitten vast talenten onder die nog groter kunnen groeien en je veel voordelen opleveren. Aarzel niet om in de tijd terug te reizen en te denken aan waar je eerder in je leven plezier aan beleefde. Je kent het wel: oude liefde …

PS Ontdek hoe mijn man mij wiskundig verraste op mijn 57ste verjaardag.


Fotocredit
Bovenrand: foto van StockSnap via Pixabay
In blog: foto van christong via Pixabay

 

Als jij niet weet wat je energie geeft, is het moeilijk om werkgelukkig te zijn
Ontdek snel waar jouw energie verdwijnt en juist opbloeit: met het Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.