070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wiskunde. Wiskunde? Ja, wiskunde!

Met een grote glimlach kijkt hij me aan. ‘Ik heb iets bijzonders voor je!’ Nieuwsgierig open ik de envelop. Ik lees dat 57 een heel speciaal getal is. Het is niet alleen de uitkomst van het product 3 x 19, maar ook een zogeheten Leylandgetal: 57 = 25 + 52. Het is de ochtend van mijn 57ste verjaardag. Mijn man is psycholoog, maar was in zijn ‘vorig’ leven wiskundige.

Enthousiasme
Al vaker maakte ik mee dat hij me enthousiast vertelde over de schoonheid van getallen. Over hoe interessant het is dat er weer een nieuw bewijs is gevonden voor de stelling van Pythagoras. Of dat wiskundigen nog steeds op zoek zijn naar het grootste priemgetal. Aandachtig luister ik naar wat hij vertelt. Ik begrijp dat voor een wiskundige getallen echt iets magisch zijn.

Huwelijk
Ik verkeer zo ongeveer aan de andere kant van het wiskundig spectrum. Met moeite scoorde ik een vijf op mijn eindrapport van de middelbare school. Tussen de wiskunde en mij was het niet zo’n gelukkig huwelijk. Nu ben ik er letterlijk mee getrouwd. Wat is het aanstekelijk, dat enthousiasme van mijn echtgenoot. Prachtig om te zien hoe hij er helemaal door gegrepen is.

Mijn vorig leven
Het brengt me terug bij mijn vorig leven, als jurist. Toen werd ik geboeid door vragen als: stel dat een leidinggevende onbevoegd een schriftelijk besluit neemt (voor de juridische intimi: inderdaad, een beschikking). Er verstrijken zes weken en daarna is het besluit onherroepelijk. Hoe zit het dan met de rechtsgeldigheid van het besluit? Het lijkt een theoretische kwestie, maar ik kan je verzekeren dat ik als juridisch controller deze situatie vaak tegenkwam. Voor mij was zo’n vraag smullen van de bovenste plank.

Bezieling
En zo hebben we allemaal onze passie. Tegenwoordig een bijna versleten woord. Ik gebruik daarom liever het woord bezieling. Een term die verwijst naar het woord ziel en een verbinding legt met innerlijke bevlogenheid, inspiratie, toewijding. Bezieling raakt een diepe laag. Als je met bezieling werkt, voel je dat je bezig bent met dingen die er toe doen. Daarom is bezieling iets heel persoonlijks. Wat jou bezighoudt of inspireert, is voor een ander vaak niet te volgen. Maar het is wel te zien en te merken. Aan de lichtjes in de ogen als je erover praat. Aan het enthousiasme waarmee je iets doet.
 
Waar ligt jouw bezieling?
Een goede testvraag hiervoor is: wat doe je zelfs als je er niet voor wordt betaald? Als je die vraag weet te beantwoorden, heb je je bezieling in handen! Koester dit kostbare deel van jezelf en laat het tot leven komen in je werk. Gegarandeerd dat werken je dan veel energie geeft.

Bonus: Leylandgetallen
Paul Leyland is een Brits getallentheoreticus, gespecialiseerd in het factoriseren van grote getallen. Als je gefascineerd bent door Leylandgetallen, doe ik je vast een groot plezier met dit filmpje.
Overigens: 57 is ook het aantal vlakken van een diamant met briljant slijpsel. Een mooie start van een nieuw levensjaar dus!


Fotocredit
Pixabay | Alicja 4014181

Wil je weten waar jouw bezieling ligt?
Persoonlijke coaching ondersteunt je om dit te ontdekken

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.