070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Na je 30ste gaat het bergafwaarts!

De workshop begint onschuldig: leuke plaatjes, wat cijfertjes. Dan wordt het ingewikkelder, met woorden die hij gelukkig uitlegt. Als ik de conclusie hoor, schrik ik me te pletter: ‘Vanaf je 30ste ga je dus gemiddeld 1 procent per jaar achteruit’. Ik kijk hem ongelovig aan, maar hij kijkt er uiterst serieus bij.

Geheimen
Sinds een paar maanden volg ik elke week een intensieve krachttraining. Het fitnessbedrijf geeft na die maanden de mogelijkheid om meer te weten te komen over de wetenschap achter hun aanpak. Daarom worden we deze zaterdagochtend ingewijd in de geheimen van spieren. En het is echt waar: zodra je 30 bent, verlies je elk jaar spiermassa en spierkracht. Een 80-jarige heeft nog maar 50 procent van de spierkracht van toen hij 30 was.

Achteruitgang
Verschrompeling en aftakeling slaan nog harder toe als je niet actief bent: dan gaat de achteruitgang twee tot drie keer zo snel. Gelukkig is er ook goed nieuws: het mooie van ons lichaam is dat we tot op hele hoge leeftijd onze pezen, spieren, gewrichten en hart kunnen blijven trainen. Dat het vanaf een bepaalde leeftijd ‘geen zin meer heeft’ is onzin.

Arbeidsmarkt
Als loopbaanbegeleider denk ik direct aan de arbeidsmarkt. Daar ben je met je 30ste nog niet oud, enkele werkgebieden uitgezonderd. Op het grootste deel van de banenmarkt heb je nog 10 jaar de tijd. Op je 40ste is het echter menens en word je tot oudere werknemer bestempeld.
 

Van ouder naar oud
Zelf ervaar je een wat langere loopbaan als een bewijs voor levenservaring en werkvermogen. Je bent ervan overtuigd dat je als gerijpte werker aardig wat in huis hebt om een werkgever tevreden te maken en te houden. Het vervelende is dat de wereld om je heen er heel anders naar kijkt. Opeens denken ze dat je niets meer wilt en achterloopt in nieuwe ontwikkelingen. Als uit je cv dan ook nog blijkt dat je 10 jaar (of nog langer) dezelfde functie had bij dezelfde werkgever, kun je het wel schudden bij sollicitaties.

Leeftijd
Ik draai er niet omheen: alleen al je leeftijd maakt dat je een achterstand hebt als je als ‘40 jaar of oudere’ besluit op zoek te gaan naar ander werk. Dat geldt nog meer als je op het idee komt een nieuwe weg in te slaan. Ben jij die beginneling met een redelijk hoog salarisniveau en een niet meer bruikbare, vaak eenzijdige specialisatie op iets anders? Dan kan ik je garanderen dat je niet zomaar door de eerste ronde komt.

Van boos naar bozer
In mijn praktijk hoor ik deze verhalen regelmatig. Mensen worden er moedeloos en boos van. Dat begrijp ik, want vooroordelen doen pijn als ze over jou gaan. Misschien word je nog bozer als ik zeg dat ze soms toch terecht zijn. Het lijken leeftijdsafwijzingen, maar op de achtergrond spelen er andere zaken.

Drie op een rij
Op de huidige arbeidsmarkt worden er vaardigheden van je gevraagd die je waarschijnlijk nooit geleerd hebt. Of, dat durf ik hier te stellen, waarvan je je niet eens bewust bent dat ze gevraagd worden. Bijvoorbeeld: jezelf zien als een product dat het probleem van de werkgever oplost. Een krachtige presentatie van wie je bent, wat je kunt en wilt. Een modern cv, resultaatgericht, fris en overtuigend. Dat zijn de drie elementen die je moet beheersen wil je een kans maken op de huidige arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktvaardigheden
Wanhoop niet als je drie keer nee moest zeggen. Net als bij pezen en spieren is het mogelijk jezelf ook op ‘iets oudere’ leeftijd te trainen, dit keer in arbeidsmarktvaardigheden. Het is geen schande om hulp in te schakelen. Integendeel: het toont aan dat je jezelf en de tweede helft van je loopbaan serieus neemt!

Wil jij effectief je weg vinden naar een andere baan?
Meld je aan voor het coachtraject Succesvol op de moderne arbeidsmarkt

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.