070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Mijn grote bloggeheim

‘Maar dat kan ik niet!’ Verschrikt kijk ik Ellen aan. Ik volg een businessprogramma en vandaag krijg ik te horen dat het heel belangrijk is om regelmatig nieuwsbrieven te verzenden. Het liefst elke week of elke twee weken. Bovendien is het de bedoeling dat een nieuwsbrief een blog heeft.
Elke week … Daar moet ik toch even niet aan denken. En dan ook nog telkens een nieuw blog. Poeh hé. Ik heb een nieuwsbrief per kwartaal en dat vind ik mooi zat.

Jezelf laten zien
Maar ja, als de juf het zegt, dan zal ze wel gelijk hebben. Dus luister ik met aandacht naar wat ze vertelt over het belang van contact hebben, over jezelf laten zien zodat mensen je beter leren kennen. Daarvoor blijkt een regelmatig blog een uitstekende manier te zijn. Ter geruststelling zegt ze dat we volgende maand een dag blogles krijgen en dat het reuze meevalt. Hm, denk ik bij mezelf, dat zullen we nog zien.

Blogles
Tijdens de blogles heb ik heel veel vragen. Een van de belangrijkste: waar moet ik in hemelsnaam over schrijven? Hoe vind ik onderwerpen? ‘Dat gaat vanzelf! Houd je oren en ogen open’, zo luidt haar enthousiaste antwoord. Ik kan het nauwelijks geloven, maar ben bereid haar het voordeel van de twijfel te geven.

Bijzonder proces
Enkele jaren later. ‘Waar ga je dit keer over schrijven?’, vraagt mijn man een paar dagen voordat de nieuwe nieuwsbrief verschijnt. ‘Ik heb nog geen idee.’ ‘Vertel eens iets over je blogs. Dat vind ik altijd zo’n bijzonder proces bij jou.’ Ik denk even na. Daar zit wat in.

Vanzelf!
Een blog begint met een globaal idee. Dat kan een ervaring zijn uit mijn privéleven of iets uit mijn beroepspraktijk. Soms is het niet meer dan een opmerking van iemand op een bankje in de bus of een aankondiging op de radio. Ik schreef ooit een blog over een lied dat ik hoorde tijdens fitness. Het is bijzonder om te merken dat, als ik me openstel, de ideeën voor een onderwerp aan komen vliegen. Ellen had gelijk: het gaat inderdaad vanzelf.

Petje
Ik blijk, onbewust, mijn blogpetje altijd op te hebben. De inspiratie ligt voor het oprapen, ik hoef alleen maar te luisteren en te kijken. Om die ideeën niet kwijt te raken, heb ik een speciaal blogschrift waarin ik korte aantekeningen maak. Dat schrift kent ondertussen vijfentwintig volgeschreven blaadjes. Het grappige is: ik kijk er bijna nooit in, want de onderwerpen dienen zich ‘gewoon’ aan.

Een verhaal met een moraal
Vanaf de woensdag vóór de nieuwsbrief ga ik mijmeren over het nieuwe blog. Meestal komt er al snel een idee. Dat vormt het uitgangspunt, maar ik weet dan nog niet wat het verhaal wordt. Bovendien: het gaat niet alleen om het vertellen van een aardig verhaal, het moet ook nog een moraal hebben. Jij, lezer, moet er iets aan hebben. Een tip, een handige oefening die je verder helpt, een ervaring die je aan het denken zet, herkenning, inspiratie – het maakt niet uit, als het verhaal maar nuttig is.

Verrassing
Het creatieve proces tijdens het schrijven verrast me regelmatig. Soms heb ik een lijn in gedachten, maar kiest het verhaal een andere weg. Of ben ik helemaal niet bezig met het nadenken over een passend lied, maar schiet er opeens een melodie door mijn hoofd. Ik heb in de loop van de tijd geleerd dat zo de mooiste dingen gebeuren, ongeregisseerd, spontaan. Mezelf openstellen en me eraan overgeven – dat zijn de onzichtbare, geheime ingrediënten van elk blog.

Jouw petje
Hoe kun jij dit toepassen in jouw loopbaan? Een paar voorbeelden.
Je wilt een andere baan, maar je hebt geen idee welke. Zet eens een paar dagen een vraagpetje op: wat wil ik doen? Waar beleef ik plezier aan?
Je hebt een probleem met je leidinggevende en dat knaagt. Mogelijke vragen zijn: wat is de bron van het probleem, of: wat moet er gebeuren om het op te lossen?
Kijk eens wat er in die dagen gebeurt. Stel je open voor de aanwijzingen die je krijgt. Wijs niets af, volg ze. Ik garandeer je dat de ervaringen je zullen verrassen!

Bonus
Een prachtig lied beschrijft inspiratie als ‘adem van de geest’.Veel plezier met het luisteren en kijken.

 

 

Kun je wel wat nieuwe inspiratie voor je loopbaan gebruiken?
Meld je aan voor de Loopbaaninspiratiedag

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Ellen! Fijn dat je de wijsheid (wat een groot woord!) herkent. Dankzij jouw blogles en het hele programma hieromheen heb ik heel veel businesswijsheid opgestoken.


Ellen de Lange-Ros

Haha, mooi artikel! Heel leuk hoe je de link legt van je openstellen voor inspiratie in je blog, naar je openstellen voor inspiratie in je werk. Helemaal waar wat je constateert! Vaak ben je zo druk met het 'hoe dan' (als je iets anders wilt in je werk), dat je jezelf niet de ruimte geeft om de vraag te stellen en het antwoord op de vraag te laten ontstaan. Hele mooie wijsheid van je in deze blog.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.