070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Je wilt het niet en toch doe je het

We ontkennen de werkelijkheid, met complimenten die over het tegenovergestelde gaan. Zo diep zit het in onze gedachten en ons gevoel. Hoe dit lastige probleem heet? Ouder worden!

Oud en jong
Zelfs ik, als leeftijdsexpert, maakte me schuldig aan verheerlijking van jong zijn. Lees mijn blog Betrapt! Ook ik deed aan ... leeftijdsdiscriminatie. Hierin beschreef ik ook hoe goed oud worden tegenwoordig synoniem is met zo lang mogelijk jong blijven. Ik dacht toen dat als 40+’ers zichzelf op de kaart zouden zetten, de beelden over ‘oudere werkers’ veranderen.

Sterke beelden
Nog steeds is mijn overtuiging dat het zeker helpt als je als ervaren werker je eigen kracht kent en die laat horen en zien. Maar ik besef steeds meer dat dat niet genoeg is. De negatieve beelden over ‘oud’ zijn zo ontzettend sterk, dat er pas iets verbetert als we benoemen wat die beelden zijn.

Benoemen
Dat benoemen valt nog niet mee. Mensen bedoelen het immers goed als ze je complimenteren door je ‘jong’ te noemen. Jong is altijd positief, fris en energiek. Als complimentontvanger weet je dit en wil je de ander niet kwetsen door er negatief op te reageren.

Leeftijdsnegativisme
Ook bij ‘ouderen’ zelf doet leeftijd pijn. We wantrouwen het woord oud en ontkennen leeftijd. Als ik in trainingen zeg dat je met 40 als een oudere werknemer wordt beschouwd, zie ik mensen boos kijken. We vieren onze verjaardag niet meer en zeggen dingen als ‘Ik ben 49, maar voel me 29, hoor!’ Als een departementaal 50+ netwerk zichzelf de naam Young@Heart geeft, lijkt dat onschuldig. Totdat je erbij stilstaat dat het, hoe goed bedoeld, leeftijdsnegatief is.
Laten we elkaar helpen door een ander standpunt in te nemen over leeftijd. Om te beginnen over die van onszelf. Ik heb een paar ideeën.

Leeftijdspositivisme
Neem uitspraken als ‘Wat zie je er nog goed uit voor je leeftijd!’ niet met een dankbare glimlach in ontvangst. In plaats daarvan blijf je even stil en stel je op lichte toon de vraag: ‘Hoe bedoel je?’
Mopper in het openbaar niet steeds over de ongemakken die vaak samengaan met ouder worden. Laat in plaats hiervan merken hoe blij je bent met het feit dat je ouder mag worden.
Als mensen ernaar vragen, vertel dan je leeftijd met een zekere trots. En als je nog verder wilt gaan, voeg er dan aan toe: ‘Leuk hè?’

Professioneel
Op het werk is het zaak ouder zijn explicieter én positiever te benaderen.
Bespreek met je leidinggevende dat je meer wilt dan je tijd uitzitten. Geef aan dat je graag je ervaring inzet. Het mooie effect is dat anderen de waarde hiervan zien. Of bied je aan voor dat nieuwe, lastige project en zeg dat je als ‘iets oudere’ geleerd hebt van je fouten en niet van plan bent die opnieuw te maken.

Het leven is kostbaar. Laten we geen verstoppertje meer spelen over oud. Zullen we samen deze ontwikkeling in gang zetten?
Hoe kijk jij aan tegen ‘oud’?
 

Wil je positief naar jezelf kijken?
Personal coaching ondersteunt je hierbij!

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Annelies! Ik weet niet of je dochter het als een compliment bedoelt :) (misschien een boeiend gespreksonderwerp?), maar zolang jij het als compliment ervaart, zou ik je gevoel zeker niet veranderen!


Annelies Tegel

Herkenbaar Josien! Mijn dochter betrapt mij wel eens op een uitspraak van een 'oudere' en zegt dan 'Nu klink je heel oud, mam!' En dat beschouw ik dan maar als een compliment ;-)


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.