070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Is jouw loopbaan één groot ‘Ja, maar’?

Weet je wat het is met dat zwemmen? Het ruikt ontzettend in het gebouw; ik merk het al als ik er binnenkom. De lucht overvalt me en kruipt in al mijn poriën. Dan volgt dat gedoe met uitkleden, kleren ophangen op zo’n onhandige hanger en samen met de plastic tas met schoenen en handdoek in die veel te kleine locker proppen. Hopelijk heb ik niet vergeten om het passende muntstuk mee te nemen om de locker af te sluiten, want anders moet ik in mijn zwempak naar de kassa om te wisselen. En dan nog dat ouderwetse toegangskaartje dat ik bij de badmeester in een mandje moet doen, anders kom ik het bad niet in. Wat een gedoe allemaal …

Getut
De verplichte douche is me veel te warm, maar ik durf hem niet over te slaan. De badmeesters zijn behoorlijk streng. Op mijn slippers, die niet lekker lopen, strompel ik naar de rand van het diepe bad. Ondertussen zie ik dat het erg druk is. Veel kleurige badmutsen van oude tutten die weliswaar zwembewegingen maken, maar het zwemmen vooral lijken te gebruiken om te kletsen. Dat doen ze terwijl ze zich zij aan zij door het water voortbewegen. Het praten krijgt de meeste aandacht, ze kijken niet op of om. Abrupt stoppen ze met zwemmen zodra ze weer op de bodem kunnen staan en versperren dan de doorgang voor anderen.

Niks
Maar het allerergste is ná het zwemmen. Dat natte zwempak uittrekken. De chloorlucht die echt dágen blijft hangen. Het ontneemt me werkelijk alle moed om snel weer te gaan zwemmen. Nee hoor, zwemmen is echt helemaal niks voor mij!

Nadelen
Eerst zag ik alleen maar nadelen en problemen. Hoe meer ik erover dacht, hoe groter en belastender ze werden. Toen was het opeens over met dat gemopper. Bewust zette ik de knop om en kreeg oog voor alle voordelen die dit wekelijkse zwemuurtje me brengt. Wat ben ik blij dat ik over al die bezwaren heen ben gestapt, want het is zo goed voor een mens.

Want ...
Bij het zwemmen gebruik je al je spieren. Sinds ik een paar maanden bezig ben, merk ik het effect. Ik voel me fitter en energieker. De zestig baantjes gaan me steeds gemakkelijker af en het zwemmen geeft me veel plezier. In mijn agenda houd ik rekening met dit natte uitstapje in de eerste helft van de week. Nu ik vaker in het zwembad kom, weet ik wat de rustige uren zijn en heb ik geen last meer van ‘kletszwemmers’. Gelukkig blijkt de chloorlucht ook reuze mee te vallen en gebruikt het zwembad moderne zouttechnieken.

Russisch spreekwoord
‘Wie wil, zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil, zoekt een reden.’ Dit Russische gezegde omschrijft een prachtige waarheid die niet alleen op zwemmen, maar ook op loopbaangebied van toepassing is. Ik schreef ooit een blog waarin ik 45 hele geldige redenen geef om niet ‘iets’ aan je loopbaan te doen. Allemaal argumenten in de ‘ja, maar-sfeer’. Ik kan je één ding verklappen: ze zijn alle 45 waar, zolang je in ze gelooft!

Kiezen
Zodra je ervoor kiest om in actie te komen, laat je je niet meer tegenhouden. Natuurlijk, aan het werk gaan met je loopbaan verloopt niet altijd over rozen. Je zult tegenslagen ontmoeten, mislukkingen meemaken, af en toe denken: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen? En toch: het is het waard, jij bent het waard! De tweede helft van je loopbaan is te kostbaar om zomaar voorbij te laten gaan. Werken met plezier is van onschatbare waarde en veel belangrijker dan je denkt.

Voorkom dat je loopbaan één groot ‘Ja, maar’ wordt
Ontdek in een Loopbaanvitaliteitsgesprek wat jij nodig hebt voor werkplezier!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.