070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hink-stap-springen en groter groeien


Nog geen tien minuten neemt het in beslag: een paar vragen beantwoorden en een handtekening zetten. Opeens heb ik een bedrijf. Pas veel later realiseer ik me dat ik weliswaar ondernemer ben, maar dat dit niet automatisch betekent dat ik me ook zo gedraag.

Stemmen in mijn hoofd
Een jaar na de start kijk ik naar de stand van zaken. Het grootste deel van mijn klanten is geen 40+ overheidsjurist, terwijl dat wel de mensen zijn op wie ik me richt. Wat ga ik doen? Intensiveer ik mijn activiteiten voor juristen en zeg ik ‘nee’ tegen wie daarbuiten valt? Of pas ik de buitenkant van mijn bedrijf aan bij de werkelijkheid? Allerlei stemmen in mijn hoofd roepen door elkaar. ‘Je koos toch bewust voor deze doelgroep? Dan ga je toch niet zomaar veranderen? Je bent net een jaar bezig, dus geef jezelf nog wat tijd!’

Gedoe
De practicus in mij schreeuwt: ‘Denk je eraan dat je dan van alles moet omzetten? Andere bedrijfsnaam, andere website, nieuw e-mailadres, nieuwe visitekaartjes – wat een gedoe! En weet je wel wat dat kost?’
Een kleiner stemmetje, stukken zachter, zegt: ‘Je bent bang hè? Bang dat je door de mand valt, dat je niet goed genoeg bent. Je hebt verstand van juristerij, maar hoe zit het met al die andere mensen? Kun je dat wel: ‘gewone’ mensen trainen en coachen?’

Onontkoombaar
Het kost me een flink aantal dagen voor ik dit koor aan tegenstrijdige stemmen tot stilte heb gebracht. Ik laat me leiden door de gedachte dat mijn klantengroep mogelijk breder wordt dan ik dacht. Een signaal uit het universum? Gezond verstand? Ik kan het niet benoemen, maar de verandering lijkt onontkoombaar.

Meervoud
Weer terug naar de Kamer van Koophandel. ‘Nee mevrouw, dat kan niet. U bent in uw eentje en daarom kunt u geen bedrijfsnaam in het meervoud hebben. Het wordt dus Ervaren Ambtenaar.’ Boos en gefrustreerd loop ik de deur uit. Mijn man vangt me thuis op en luistert naar mijn ervaringen. Dan zegt hij: ‘Waarom ga je over een paar dagen niet terug om een wijziging van de naam aan te vragen?’
Fel zeg ik tegen hem dat dat natuurlijk geen enkele zin heeft. Het mag toch niet? Na wat discussie besluit ik om te doen wat hij voorstelt. Om van zijn ‘gezeur’ af te zijn. Maar ik heb er totaal geen vertrouwen in.

Verbijstering
Bij de Kamer van Koophandel tref ik een andere medewerker. Ik vraag om een wijziging van de bedrijfsnaam. Tot mijn verbijstering is dat geen enkel probleem! Bijna verpruts ik het. Mijn vroegere beroepsidentiteit popelt om zich te laten horen. ‘Hoe zit het met uw beleidsregels? Hoe kan het dat u heel anders handelt dan uw collega?’ Gelukkig weet ik dat deel van mezelf nog net in bedwang te houden. Lang leve Ervaren Ambtenaren!

Spannend
Het wordt de hoogste tijd om mijn ondernemersvaardigheden te laten groeien. Een intensief businessprogramma laat me kennismaken met begrippen die ik niet ken, benaderingen die ik heel spannend vind en praktijkoefeningen waarvoor ik mezelf flink moet oppeppen. Maar het helpt. Ik krijg zicht op wat ik echt wil, wie mijn klanten zijn en hoe ik hen het beste kan ondersteunen.

Groeien
In de afgelopen jaren merkte ik telkens dat ik moest groeien. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het starten van een bedrijfspagina op Facebook, terwijl dit, gezien mijn ervaring in het privacyrecht, heel lang ‘verboden gebied’ was. Daarna een jaarcursus Facebookmarketing, ook al was marketing voor mij vroeger een vies woord. Binnenkort aan het werk voor een betere verbinding tussen mijn website en de online leeromgeving. Technisch gedoe – niet leuk, wel nodig.

Eigen verantwoordelijkheid
Ik merk, na 32 jaar loondienst, dat mijn nieuwe leven als ondernemer constant een appél op mij doet. Groeien, over mijn overtuigingen heenstappen, andere vaardigheden leren, nieuwe kennis verwerven. Het houdt me levendig, alert en in beweging. Ik besef dat ik zelf de regie moet nemen. Niemand anders is verantwoordelijk.

En jij?
Hoe doe jij dat? Dobber je voort? Blijft het bij meevaren met de stroom? Of voer je de regie over je eigen loopbaan?
Blijf jezelf ontwikkelen. De tweede helft van je loopbaan vraagt om actie. Spring! Groei!
 

Hoe groei jij in de tweede helft van je loopbaan?
Pak de regie: kies voor een coachtraject

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.