070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Het is tijd voor een andere baan, maar je durft niet

Je voelt dat je niet meer zo tevreden bent met je huidige baan. Een stemmetje in je roept dat je iets anders wilt. Toch heb je het er met niemand over, want stel je voor dat ze je opeens niet meer zien staan. Dan gaan alle mooie kansen aan je voorbij en ben je nog verder van huis. Dus laat je het er maar bij zitten.

Ach, zo erg is het nou ook weer niet
Je kunt het aardig vinden met je manager. De meeste collega’s zijn vriendelijk en jullie helpen elkaar waar het kan. Met je salaris zit het wel goed. Je hebt verantwoordelijk werk met veel contacten en afwisseling. Alles lijkt prima te gaan. En toch kriebelt het steeds vaker.

Leeg
Je werkt gewoon door. Een buitenstaander ziet aan je dat je steeds minder gelukkig wordt van je werk. Je partner maakt er een opmerking over als je kribbig reageert op een tegenslag. Je hebt geen energie meer om naast je werk leuke dingen te doen. Sporten? Geen fut voor. Afspraken met vrienden? Geen zin in. Een hele avond Netflixen? Aan het eind van die avond voel je je nog steeds leeg en  moe. Je vraagt je af wat er met je aan de hand is.

Het antwoord
Je staat stil. Wij mensen willen uitdagingen, kansen om te groeien. In onze westerse maatschappij zoeken we ontwikkeling vooral in ons werk. Het lijkt wel alsof werk steeds meer definieert wie we zijn. Je werk geeft status en roept beelden op. Ook ik kan me nog goed herinneren hoe mensen reageerden als ik vroeger, in mijn vorige leven, vertelde dat ik jurist was bij de overheid.

Angst
Wat je zeker niet moet doen: als een angstig vogeltje blijven zitten in je kooi. Wees niet bang om eer-lijk te zijn tegen jezelf. Luister naar die stem in je. Ter geruststelling: je hoeft niet altijd ingrijpende stappen te zetten om gelukkiger te zijn in je werk. Soms is zelfs een andere werkgever niet nodig. Doe bijvoorbeeld aan job crafting (ken je deze term niet? Lees mijn blog erover). Breng kleine verschuivin-gen aan in je takenpakket, in de soort of het aantal taken. Voorbeeld: spreek met een collega af dat je belastende taken deelt. Voeg versnipperde taken samen of kies voor meer uitdagende.

Praat erover
Bespreek je twijfel met je leidinggevende. Misschien heeft hij gemerkt dat je niet lekker in je vel zit. En was hij al een tijdje van plan om het er met je over te hebben, maar durfde hij dat niet. En zo houd je de ander en jezelf gevangen.

Soms is afstand nodig
Als verschuivingen in je takenpakket niet helpen, neem dan eens afstand en rust. Wat wil je echt? Wat heb je daarvoor nodig? Heb je ideeën over ander werk, ga dan netwerken met iemand die dit werk doet. Nodig hem uit voor de koffie of ga samen lunchen. De meeste mensen vinden het leuk om over hun werk te vertellen. Denk je dat dit werk je volgende loopbaanstap zou kunnen zijn, vraag dan of je een dag mee mag lopen.

Ontdekkingstocht
Als je nu niets doet met je onrust, wordt dat gevoel alleen maar groter. Werk is bedoeld om je energie en plezier te geven. Leuk werk is misschien niet altijd leuk, maar geeft je wel overwegend een tevreden gevoel. Kom in actie en zie je loopbaan als een ontdekkingstocht!

Wil jij ontdekken welk werk bij je past?
Laten we dat samen onderzoeken in een persoonlijk gesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.