070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Bruiden met bochten

Ze weet precies wat ze wil: gewoon van top tot teen bedekken. De video duikt op in mijn Facebook-profiel en opeens kijk ik naar berichten over trouwjurken. Mensen die mij kennen weten dat ik trouwen zo leuk vond dat ik het twee keer deed. Maar dat is niet de reden dat ik gefascineerd filmpjes van een bruidsboutique bekijk.

Verlanglijstjes
De twee vrouwelijke eigenaren hebben een speciale winkel: voor dames ‘met bochten’. De klanten zijn volumineuze vrouwen die hetzelfde doel hebben: een trouwjurk. Hun verlanglijstjes zijn verder heel verschillend. Het moet een zwarte jurk worden of juist een rode. Nummer drie heeft als belangrijkste eis een exemplaar met mouwen. De volgende klant wil dat de jurk bij haar bolhoed past. De meest uiteenlopende wensen komen langs.

Verborgen
Wat de klanten niet doorhebben, is dat de winkeleigenaren scherp analyseren wat er achter die wensen schuilgaat. Met liefde en humor pellen ze psychologische laagjes af. Zo ontdekken ze een obsessie voor het niet tonen van onuitstaanbare dikke bovenarmen. Ze ontrafelen dat die bolhoed het symbool is voor jezelf niet serieus durven nemen. Benoemen dat de jurk niet wit mag zijn omdat de dame in kwestie vindt dat ze daar niet mooi genoeg voor is.

Mislukking
De woorden zijn waar. Er stromen tranen. De klanten zijn gewend om met de kritische ogen van anderen naar zichzelf te kijken en zien altijd een mislukking. Nu gunnen ze zich voor het eerst sinds jaren een zachte blik in een levensgrote spiegel en bekijken een stralende vrouw.

Andere bochten
Oudere werkers hebben ook bochten. Soms zitten ze al tien jaar in dezelfde functie. Vinden LinkedIn overbodig. Staan er niet bij stil dat ze op de arbeidsmarkt een steeds groter wordende achterstand opbouwen. Weten niet meer waar de woorden cv voor staan. Hebben geen flauw idee wat ze willen met de rest van hun loopbaan.

Spiegel
Als ik ze bij de start van een coachtraject de spiegel voorhoud, duurt het even voordat ze daarin willen kijken. Daarna ontdekken ze laag voor laag wie ze zijn geworden, wat ze kunnen en willen. Met een frisse blik zien ze een uitnodigende nieuwe toekomst verschijnen. Gun jij die ook aan jezelf?


Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van Klaus Friederici via Pixabay
In blog: afbeelding van Free-Photos via Pixabay
 

Persoonlijke coaching maakt een einde aan jouw bochten
Houd jezelf niet langer tegen: breng leven in je loopbaan!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.