070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Als je niet meer wilt fietsen, ga je nadenken

Meestal heb ik niet zo veel met dit soort mannen, maar deze ken ik zelfs van naam. Daarom stop ik even als hij plotseling in het nieuws is. Een topsporter die een pauze wil – en de wereld begrijpt er niks van.

Tijd
Hij neemt tijd. Tijd om na te denken over zijn toekomst. ‘Ik weet heel moeilijk hoe ik mijn weg moet vinden als Tom Dumoulin de wielrenner.’ Dat klinkt dramatisch voor iemand die dertig is en nog een aantal succesvolle jaren te gaan heeft. Toch ziet hij eruit alsof een zware rugzak van hem is afgevallen.

Lef
‘Wat maakt me gelukkig als mens? Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?’ De vragen die hij zichzelf stelt, raken me als loopbaancoach. Tom is iemand die heel goed was in wat hij deed. Maar het maakte hem niet gelukkig. Er is lef voor nodig om dat toe te geven.
Het doet me denken aan Klaas Dijkhoff. Ook iemand die zijn eigen keuzes maakte en een andere weg gaat. Hij bevrijdde zichzelf van zijn toekomst als premier.

Omstandigheden
In mijn coachpraktijk merk ik dat er soms een reorganisatie voor nodig is of een nieuwe leidinggevende. Die omstandigheden zorgen ervoor dat mensen klachten krijgen of veel meer stress hebben. Mopperend zijn ze aan het werk, ze slepen zich voort totdat het niet meer gaat. Pas dan komen ze bij mij.

Werkplezier
Al in het eerste gesprek blijkt dat ze weten dat het zo niet verder kan. Eindelijk durven ze in de spiegel te kijken en te vertellen wat hen dwarszit: het plezier is er niet meer. Als het hoge woord eruit is, worden ze bang. Ze weten wat ze niet meer willen, maar wat dan wel?

Dapper
Ze gaan aan de slag met de vragen van Tom. Na een tijdje voelen en denken, zijn ze eruit. Vaak worden ze dan dappere mensen. Ze gooien hun loopbaan om, starten met een studie, soms zelfs twee achter elkaar. Ze geven vorm en inhoud aan hun nieuwe toekomst. En blaken van energie.

Kracht
Ik ben blij dat er bekende mensen zijn die de moed hebben om even stil te staan. Die de vragen benoemen die iedereen zich af en toe moet stellen. Dat is geen teken van zwakte, maar juist van kracht!
 

Fotocredit
Bovenrand: Pixabay | Quang Nguyen vinh 3490071
In blog: Pixabay | Mabel Amber 2839812

 

Geef jezelf ook die loopbaankracht
Dat hoef je niet in je eentje te doen: schakel mij in voor coaching

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel, Catharina! Jouw verhaal kennende weet ik dat jij inderdaad in je loopbaan dappere keuzes hebt gemaakt. Je dochter volgt jouw goede voorbeeld - prachtig! Ik wens jullie allebei veel werkgeluk. PS Ontdek het inspirerende loopbaanverhaal van Catharina.


Catharina de Ruiter

Hi Josien. Wat heb je dit weer goed geschreven. Ook bij mezelf heb ik gemerkt, dat een carriereswitch heel goed kan zijn. Ook bij mijn dochter, die nu toch psychologie oppakt, na zowel in Engeland als Amerika haar rechtenstudie te hebben voltooid. Je kan altijd tot iets anders besluiten. Wat een opluchting :)


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.