Ze had het inzicht en de durf om het te doen, ver voordat het in de mode was. Ze veranderde haar werk om het beter aan te laten sluiten bij haar interesses en drijfveren. Nu noemen we dat job crafting, toen bestond die term nog niet.
Vernieuwing in je loopbaan
Actief in je loopbaan staan, telkens nieuwe stappen zetten, weten wat je wilt en bereid zijn je hiervoor in te zetten. En: als ‘iets oudere medewerker’ een opleiding volgen naast je werk. Dat is Catharina de Ruiter ten voeten uit. Ik spreek haar kort na haar 60ste verjaardag.
Van droom naar resultaat
‘Ik wist al heel jong dat ik hoofd van een bibliotheek wilde worden.’ Als 30+’er gaat haar jeugddroom in vervulling. Ze heeft er hard voor gestudeerd en is trots op wat ze heeft bereikt. Het inrichten van een compleet nieuwe bibliotheek, omgaan met teamleden die ouder zijn dan zijzelf, internationale contacten – het gaat haar allemaal goed af. Als ik ernaar vraag, noemt ze dit haar grootste loopbaansucces.
Toch een loopbaanswitch
Als dertiger heb je nog een lange loopbaan voor je en ze is geen vrouw die op haar lauweren gaat rusten. Ze vertelt dat ze op een dag beseft dat het bibliotheekwerk een kant opgaat die haar niet zo aanspreekt. De toenemende digitalisering verandert de aard van het werk. Ze besluit iets te gaan doen waar haar hart naar uitgaat, ook al is het een heel ander werkterrein: HRM. Maar hoe kom je daar als je geen passende opleiding hebt?
Voorsorteren
Een vacature voor vertrouwenspersoon zet de deur open – een kans die ze met beide handen aangrijpt. Van het een komt het ander. Ze volgt een aantal mensgerichte trainingen en slaagt erin steeds meer personeelstaken toegeschoven te krijgen. Ze zegt hierover: ‘Wat je eigenlijk wilt, is voorsorteren op de baan waar je naar toe wilt’.
Mensgericht
In de loop van de tijd ontwikkelt ze zich tot een mensenmanager, eerst in de bibliotheeksfeer, later in de werving en selectie. Teams aansturen, met mensen bezig zijn. ‘Vooral anderen helpen om dingen voor elkaar te krijgen, dat is echt een feestje!’ Ze is duidelijk een voorbeeld van iemand die anderen én zichzelf serieus neemt.
Inzetbaarheid
In beweging blijven in je loopbaan – daar is ze volop mee bezig. In haar rol als leidinggevende let ze erg op de inzetbaarheid van medewerkers en hanteert een stoplichtmodel. Bij oranje is het tijd om iemand in beweging te laten komen. Code rood is het noodsignaal dat er snel actie nodig is.
Beweging
Ze is een goede ambassadeur voor ‘loopbaanbeweging’. Als bijna zestiger koos ze voor een tijdelijke functie, met alle risico’s die daaraan verbonden zijn. Het was weer tijd voor iets anders. Hoewel ze het nieuwe werk pas een paar maanden doet, denkt ze haar draai gevonden te hebben. Ze weet waar haar kracht ligt en welke activiteiten energie en voldoening geven. Een beloftevol uitgangspunt om de laatste loopbaanjaren met plezier in te vullen!
Gouden loopbaantip
Ken jezelf goed, kijk in de spiegel. ‘Als ik dat niet had gedaan, had ik de bibliotheek niet los durven laten. Zonder zelfkennis kom je niet op de plek waar je zou willen zijn.’
Dank je wel voor het gesprek, Catharina – ik wens je heel veel werkgeluk!
Reacties