070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Interview 50+ departementaal netwerk Young@Heart

 

Ondernemen: met je hart in de wolken en met beide benen op de grond
 

Josien Sneek (56) heeft haar middelbareschooltijd in het buitenland doorgebracht. Ze begon haar loopbaan in het bedrijfsleven, daar maakte ze een faillissement mee en werd vervolgens ambtenaar. In dienst bij het ministerie van OCW besloot ze in de avonduren weer te starten met een eerder afgebroken studie Rechten. Ze studeerde af met als specialisatie Milieurecht. Binnen OCW kon ze ervaring opdoen als juriste, maar na enige tijd wilde ze meer doen met haar specialisatie en ook ervaring opdoen binnen een andere overheidslaag. Ze solliciteerde op een vacature bij de provincie Zuid-Holland en werd aangenomen. Hier kon ze haar pleitervaring en haar specialisatie toepassen. Bij de provincie heeft ze vervolgens 15 jaar gewerkt. Josien veranderde wel elke 3 à 4 jaar van werksoort; begonnen als adviseur bij milieuvergunningen, eindigde ze bij de provincie Zuid-Holland als juridisch controller.

Na vijftien jaar bij de provincie wilde ze iets anders. Op vijftigjarige leeftijd begon Josien als juridisch adviseur bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar ze zich bezighield met het privacyrecht. In de praktijk bleek deze functie toch te beperkt en de organisatie te klein. Op 52-jarige leeftijd solliciteerde Josien daarom op een vacature bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bij deze grote organisatie kon ze haar ervaring met het milieurecht binnen een andere context toepassen.

“Toen ik een overstap wilde maken naar een andere functie binnen Verkeer en Waterstaat, merkte ik tot mijn schrik dat ik, door mijn tijdelijke functie, niet in aanmerking kwam voor een functie in vaste dienst. Ik kwam tot het besef dat de arbeidsmarkt voor mijn generatie niet zo rooskleurig is en ging mij verdiepen in de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt. Ik vroeg me af wat ik verder wilde in mijn loopbaan en schakelde een loopbaancoach in. Zo kwam ik er achter dat ik niets liever wilde dan mensen begeleiden om ze, net als ik, te laten ervaren wat het met je doet om op ‘iets oudere leeftijd’ je eigen kracht te zoeken en te vinden.”

Eerder volgde Josien al een docentenopleiding omdat ze lesgeven leuk vond. Het contact met mensen, daar ligt haar hart. Ze besloot zich hier verder in te scholen en volgde twee opleidingen, voor trainer en coach, tijdens haar werk bij Verkeer en Waterstaat. Deze opleidingen heeft ze in 2012 afgerond. Mede ingegeven door haar eigen ervaring en haar onderzoek naar de positie van veertigers op de arbeidsmarkt, wilde ze 40-plus ambtenaren gaan trainen en coachen. Nog in dienst bij Verkeer en Waterstaat, begon Josien met haar bedrijf, in eerste instantie voor 40-plus juristen. Ze kon daarbij goed gebruikmaken van haar netwerk binnen de overheid.

Na haar vertrek uit loondienst, ging ze zich vanaf 1 januari 2013 volledig wijden aan haar eigen bedrijf. Via haar netwerk kreeg Josien opdrachten voor trainingen en coachtrajecten en kreeg ze ook steeds meer niet-juristen als klant. Daarom werd de doelgroep eind 2013 verbreed van 40-plus juristen naar ‘ervaren ambtenaren’.

“Een eigen bedrijf start je niet zomaar, naast acquisitie moet je bijvoorbeeld ook zorgen voor een website, een blog, visitekaartjes en gebruikmaken van sociale media. Er komt heel wat op je af. Daarom heb ik kortgeleden een ondernemersprogramma afgerond, daar heb ik veel geleerd en kennisgemaakt met de marketing- en acquisitiekant. Ik geef nu iedere twee weken een nieuwsbrief uit en ben nog bezig met verdere productontwikkeling.”

Op dit moment geeft Josien onder andere een training voor het minsterie van EZK dat loopbaandagen organiseert in het land. De training gaat over de vijf generaties op de werkvloer en de kracht van iedere generatie. Josien kan als trainer en coach haar levenservaring inzetten, spreekt de taal van de overheid en kan praktische tips geven.

Ze raadt de ervaren ambtenaar aan een ambassadeur te zijn voor de eigen generatie: “Zorg dat je actief bent, verfrissend bent, ga uit de ‘opa vertelt-sfeer’. Kijk wat niet heeft gewerkt en draai dat om, werk met jonge mensen. Vraag jezelf af: Wat wil ik nog? Maak de balans op met je hart in de wolken maar met beide benen op de grond.”

Op dit moment is Josien een boek aan het schrijven over loopbaanzelfsturing voor 40+ ambtenaren en wordt hierin begeleid door het bedrijf BoekenBusiness. In september hoopt ze haar boek De V-factor uit te geven.

Auteur: Ludia van Remmen, april 2014