070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Zon, zee … en zingeving? Hoe je echte voldoening vindt buiten je strandstoel

Annemarie (53) dacht als jonge ambtenaar: “Ik ga de wereld veranderen!”. Nu, na al die eindeloze vergaderingen begint ze zich steeds vaker af te vragen: “Wat ben ik nou eigenlijk echt aan het doen hier?”.

Zingeving gezocht
Ze is een kei in haar vak als beleidsmedewerker en wordt enorm gewaardeerd. Al jarenlang slooft ze zich uit voor haar werk en is geen klus teveel gevraagd. Maar ze voelt steeds vaker onrust in haar lijf, een onbestemd gevoel van ontevredenheid. Het gepieker vraagt hoe langer hoe meer haar aandacht. Als ze op een vrijdagavond met haar beste vriendin Elise uit eten is, vertelt ze wat voor idee ze heeft.

Van vergaderzaal naar zingevende zonnestraal
“Oké, luister. Zoals je weet had ik nog geen lang verlof deze zomer. Je gaat me vast voor gek verklaren, maar wat als ik een ‘zingevingsvakantie’ neem? Ja, lach maar, ik meen het echt! Vier weken lang zonder werkmails, geen zoemende telefoon en zonder Flip van Financiën die me telkens lastigvalt met zijn spreadsheets. Ik dacht, als ik gewoon een pauze neem, dan … dan komt die passie vanzelf weer terug, toch? Stel je voor: ik, met een cocktail in de hand, op het strand, wachtend tot de zingeving als een kokosnoot uit de boom valt? Wanneer ik dan terugkom, ben ik weer helemaal opgeladen en weet ik precies waarom ik doe wat ik doe. Simpel toch? Hoe moeilijk kan het zijn om even te ontsnappen en alles op een rijtje te zetten?“.

Rustgevende cocktails
Met opgewonden stem legt ze het idee van een ‘zingevingsvakantie’ uit. Dit is echt een ongewone aanpak en het vooruitzicht van een pauze van de dagelijkse sleur geeft haar een forse adrenalinekick. Als ze zich het strand voorstelt, met die rust en die cocktails, is er ook een vleugje van nostalgie. Het verlangen naar meer eenvoudige tijden van vroeger, naar momenten waarop dingen duidelijker en minder ingewikkeld waren.

Vliegen naar de zon
Elise kent haar door en door en Annemarie durft haar gevoelens en ideeën te delen. Als haar vriendin laaiend enthousiast reageert en het een topplan vindt, boekt ze nog die avond de verre vliegreis, het hotel en een huurauto om over het eiland te crossen. Alle onzekerheid die ze van binnen voelde over haar plan, is weg en ze kan niet wachten om volgende week te vertrekken.

Zingeving door een zeebriesje
Een ‘zingevingsvakantie’ klinkt als het perfecte recept: zon, zee en een plotselinge openbaring over je loopbaan. Maar laten we realistisch blijven. Natuurlijk kan het hartstikke therapeutisch zijn om de dagelijkse beslommeringen even achter je te laten. Maar ja, een blijvend gevoel van zingeving komt niet zomaar met een zeebriesje aanwaaien. Zingeving is niet een puzzelstukje dat je kwijtraakt tussen de bankkussens en toevallig weer vindt.

Van bruinen naar verhelderen
Het vraagt om een actief, continu gesprek met jezelf. Vaak ligt de sleutel in het verbinden met anderen, het krijgen van feedback en het echt begrijpen van de impact van je werk. Het is net als de verzorging van een plant: je kunt niet verwachten dat hij groeit als je hem maar af en toe water geeft.
Zingeving vraagt om regelmatige verzorging, reflectie en aanpassing. Een strandvakantie kan je zeker een bruin tintje geven – maar zelden de diepgaande voldoening die je ervaart bij echt begrip en betrokkenheid bij je werk.

Zinvolle zingeving zonder zand – vijf geteste strategieën
Echte zingeving in je loopbaan vind je niet tussen het zand en de zeesterren. Maar vrees niet: er zijn betrouwbare methoden om jouw vonk weer te voelen. Ik noem er een paar.
Een goede aanpak is jobcraften: je baan boetseren. Je kunt je functie op verschillende punten beïnvloeden, zodat je meer doet wat je leuk vindt en bezig kunt zijn met waar je goed in bent.
Ga netwerken. Mensen ontmoeten buiten je normale kring kan frisse inzichten geven en je herinneren aan de impact van je werk.
Denk eens aan opleiding en ontwikkeling. Als je een cursus of workshop volgt, doe je niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden op, maar je krijgt ook een hernieuwd gevoel van doel en richting.
Overweeg om mentor te worden of er een te zoeken. Het delen van kennis kan vaak een gevoel van voldoening geven – het herinnert je eraan waarom je ooit voor dit werk of deze soort functie koos.
Schakel een coach in voor reflectiesessies. Deze gesprekken helpen om je waarden en doelen scherp te zetten.

Dus: voordat je je koffers pakt voor dat zingevingsstrand, overweeg eerst deze strategieën voor een blijvende oplossing.
En hoe verging het Annemarie? Tja, die zwom in de eerste week tegen een kwal aan en was daar behoorlijk ziek van.

Fotocredit
Bovenrand: Tafelritter via Pixabay
In blog: romaneau via Pixabay

 

Gun jezelf weer zingeving!
Ontdek hoe je dat voor elkaar krijgt in twee zingevende coachgesprekken

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.