Die vrijdagochtend in november 2022 sloeg bij mij de bliksem in. Figuurlijk dan. Ik vond het doodeng en toch liet het me niet los. Nu, ongeveer anderhalf jaar later, realiseer ik me dat ik al die tijd onderweg ben geweest en weer een nieuwe fase inga. Wat eens begon als project Z, is groter gegroeid tot een onzichtbare bril die ik altijd draag en die anderen soms ook bij me zien.
Een reis zonder eindbestemming: mijn weg naar zingeving
Pas bij het terugkijken kan ik de optelsom maken van grote en kleine ervaringen, keuzes, voelen, denken en doen. Het resultaat lijkt zo logisch, maar dat is het niet. Het was meer een lange reis, die ik stap voor stap maakte. Zonder te weten waar ik uit zou komen, zonder zelfs te weten of die reis ooit ergens toe zou leiden. Teleurstelling was niet uitgesloten.
De onbekende weg: twijfels als reisgenoten
Er is echter één ding dat ik constant voelde, met grote intensiteit, hoewel ik tegelijkertijd geen idee had waar ik die zekerheid vandaan haalde. Ik voelde: als ik die reis niet aanga, heb ik daar aan het eind van mijn leven spijt van. Dat gevoel was veel sterker dan de ongewisheid van mijn plan. Hoewel, had ik eigenlijk wel een plan? Zelfs daar twijfelde ik over. Twijfels, vragen, onzekerheid, angst – om de beurt streden ze om de eerste prijs in de wedstrijd tussen mijn hoofd en mijn hart.
Het onverwachte begin van project Z
Maar ik kon er niet omheen, al vanaf die blikseminslag. Het was slechts een korte vraag van een van de andere deelnemers aan de jaaropleiding Verdieping Positieve Psychologie. ‘Met jouw klanten doe je toch al veel aan zingeving?’ Die woorden stormden bij mij naar binnen – blijkbaar had ik de deur al eerder opengezet, ook al wist ik dat niet. Het was het aarzelende begin van project Z: een nieuwe map in mijn archief van documenten.
De nuchtere aanpak van een zweverig thema
Z? Ja, van zingeving. Al overheerste tijdens mijn zoektocht soms ook de zweverigheid. Die combineert niet zo lekker met mijn nuchtere Friese wortels, dus dat gaf af en toe een behoorlijke strijd. Totdat ik bedacht dat zweverigheid een aspect is dat ik onder ogen moest zien. Zo kon ik me immers verplaatsen in de omgang van sommige anderen met het thema zingeving. Bijvoorbeeld die marketingmeneer in mij: ‘Hoe krijg je dit verkocht? Wie wil er nou stilstaan bij zingeving? Ze hebben het al druk genoeg’.
Zingeving in een onzekere wereld: wat ik leerde
Toch ging ik door. Ik las, vroeg, zweeg, dacht na, voelde, onderzocht, schreef, stond stil, kwam in actie en ging van diep dal naar bergtop en weer omlaag. Ik ontdekte dat zingeving lang niet altijd zo wordt genoemd, maar dat mensen erom schreeuwen. Als je tenminste bereid bent om goed naar ze te luisteren: thuis, op het werk, in organisaties, in de maatschappij. Door het wegvallen van zekerheden als de verzuiling, de machtige positie van ‘de overheid’, een vanzelfsprekende vrede en onze onuitputtelijk lijkende aarde, zijn wij mensen ons kompas kwijtgeraakt.
De ontwikkeling van mijn zingevingsaanbod
Maar ja, wat kan ik als zelfstandige professional bieden aan mijn klanten en opdrachtgevers? Ik deelde eerst heel voorzichtig mijn ervaringen en kennis in blogs: ik liet een nieuwe blogcategorie geboren worden. Na een paar nascholingstrainingen voelde ik me stevig genoeg om mijn website uit te breiden met de context van zingeving: voor mij is dat de wetenschappelijke en sociale stroming van de positieve psychologie.
Daarna begon het ‘echte‘ werk: wat voor diensten of producten ga ik aanbieden? Dat leek lange tijd een grote zoektocht, totdat ik besloot om het mezelf wat gemakkelijker te maken: beginnen met het individuele aanbod via coaching.
Dat rondde ik vorige week af! Met zingevingscoaching voegde ik, naast loopbaancoaching en personal coaching, een derde soort coaching toe. In de praktijk heb ik overigens gemerkt dat het onderscheid tussen de soorten niet altijd even strikt is. Soms komen mensen binnen met een loopbaanvraag en blijkt in het eerste gesprek dat er iets anders aan de hand is. Net zoals in het verleden combineer ik dan wat effectief is.
Nieuwe ideeën voor zingeving in organisaties
En nu? De volgende stap is de vertaling van zingeving naar groepen, teams en organisaties. Daar heb ik al ideeën over en ‘onderweg’ zullen er vast nog een paar bij komen. Ook ga ik minstens één nieuw klantencadeau bedenken dat mensen kunnen gebruiken om zelfstandig aan de slag te gaan met hun vragen.
Trots op de reis: de vervulling van zingeving
Maar voordat ik verder ga, wil ik eerst aandacht geven aan wat er is en genieten van het mooie uitzicht. Ik ben blij met waar ik nu sta met mijn bedrijf, trots op de reis die ik heb gemaakt en voel me gelukkig dat de uitbreiding naar zingeving er toch is gekomen!
Ik besef dat veel mensen me tijdens mijn reis hebben geholpen. Zonder de jaaropleiding Verdiepende Positieve Psychologie, onder de bezielende leiding van Matthijs Steeneveld, was ik hier niet beland. Ook niet zonder de inspiratie en steun van de andere deelnemers. Speciaal noem ik hier de ‘veroorzaker’ van de blikseminslag, Annuska Mulders. Jouw vraag haalde alles bij me overhoop en daar ben ik je intens dankbaar voor!
Het gedicht hieronder beschrijft prachtig de vele emoties die ik tijdens mijn reis tegenkwam. Ik wens je toe dat ook jij telkens weer nieuwe gasten in jouw herberg kunt verwelkomen!
De Herberg
Dit mens-zijn is als een herberg
Elke ochtend een nieuw bezoek.
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid
Een flits van inzicht komt
Als een onverwachte gast.
Verwelkom ze: ontvang ze allemaal gastvrij
Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
Die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.
Behandel elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
Om plaats te maken voor een nieuw genoegen.
De donkere gedachte, schaamte, het venijn
Ontmoet ze lachend bij de deur
En vraag ze om erbij te komen zitten.
Wees dankbaar voor iedereen die komt
De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
Om jou als raadgever te dienen.
Naar een gedicht van Mohamed Jalal ad-Din Rumi, dertiende-eeuwse filosoof en dichter van Perzische afkomst en soefi-mysticus.
Vertaling Romeck van Zeijl.
Wil je meer lezen over mijn ontdekkingsreis?
Tijdens mijn lange reis deelde ik af en toe mijn ervaringen via blogs. Door het aanklikken van de titels kun je ze lezen.
Dit is mijn verhaal, maar misschien ook dat van jou
Wat wil ik nou eigenlijk? Een omgekeerd testament!
Al dat gedoe voor maar vijf minuten?
De kracht van ervaring: 300 blogs voor ambtenaren van minstens 40!
Ik ben meer dan een botanische variant
Van twijfel naar daadkracht: mijn én jouw pad naar zingeving en werkgeluk
► Fotocredit
Bovenrand Arek Socha via Pixabay
Eerste foto in blog: uit eigen archief
Tweede foto in blog: pasja1000 via Pixabay
Reacties