070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Zet je loopbaan AAN en die waan van de dag UIT!

Janneke (47)* is bij me voor het eerste coachgesprek. Aan de telefoon maakten we al kort kennis en daardoor weet ik iets over haar situatie. Toch schrik ik als ik haar zie. Ze oogt uitgeblust, onrustig. Ze zit nauwelijks of ze barst al los. Binnen vijf minuten staan de tranen in haar ogen.

‘Ik weet het echt niet meer!
Steeds vaker heb ik het gevoel dat ik alleen nog maar een duizenddingendoekje ben. Al die onrust: dan moet er weer dit en dan weer dat. Ze zeuren jaren over een nieuw computerprogramma en als het er dan eindelijk is, werkt het voor geen meter. En dan doen ze er voorlopig niks an, want ‘we zitten in de testfase’. En voor je ’t weet, zijn er alweer nieuwe plannen. Ik word er gek van!’

Ondersteuning
Ze werkt in een ondersteunende functie. Jong begonnen met werken en ondertussen een zeer ervaren werker. Uit haar verhaal blijkt dat ze al de nodige reorganisaties, veranderingen en managers achter de rug heeft. Met de ene leidinggevende kan ze het beter vinden dan met de andere, maar met de huidige is het contact slecht. Voor het eerst is het iemand die een flink stuk jonger is dan zij.

Scoren
‘Marc wil de hele tijd scoren! Alles moet snel, zonder fouten. Targets, targets, targets! Hij is er als de eerste bij om te doen wat het hogere management wil en is constant aan het netwerken. Nou ja, zo noemt hij dat. Ik noem het ‘rondfladderen’, ook al is dat niet het eerste waar je aan denkt als je zijn postuur ziet. Hoe dan ook, er moet de hele tijd iets nieuws gebeuren.’ Ze valt stil.

Geen idee!
Ik vraag wat ze zou willen, als er geen belemmeringen zouden zijn. ‘Wat zou je dan doen?’ Ze kijkt me met wanhopige ogen aan. ‘Geen idee! Ik kan niet eens meer denken!’ Het blijkt dat ze zo door het werk in beslag wordt genomen, dat ze hartkloppingen heeft en slecht slaapt. Over mijn vraag hoe het zit met haar werkgeluk op een schaal van één tot tien, hoeft ze niet lang na te denken. ‘Een twee, hooguit een drie’, zegt ze zacht. Ze heeft het gevoel dat ze geleefd wordt en is haar persoonlijk kompas kwijt.

Waan van de dag
‘Hoe zou het zijn om de waan van de dag uit te zetten?’ vraag ik haar. ‘Uitzetten? Hoe dan?’ We verkennen wat de ruimte is om op het werk haar eigen gang te gaan. Er blijkt veel meer te kunnen dan ze dacht. ‘En ik heb nog een doktersrecept voor je’, zeg ik. ‘Maak elke dag een lunchwandeling. Even weg van die waan van de dag.’ Blij kijkt ze me aan. ‘Wat een goed idee! Dat ik daar niet zelf op gekomen ben. Ik ben dol op wandelen!’

Ontspanning
Ik geef haar de tip om ook thuis voor ontspanning te zorgen. Niet door op de bank te hangen, maar door in beweging te komen. Fietsen, sporten, leuke dingen doen. We spreken af dat ze een lijstje maakt van dingen die ze niet meer wil en welke juist wél. Dat is de input voor ons volgende gesprek. ‘Ik heb je helemaal door’, zegt ze lachend. ‘Waan van de dag uit, loopbaan aan!’ Ik hoef alleen maar te knikken.

* Dit is niet haar echte naam. Vanwege privacy is de naam gewijzigd en zijn de omstandigheden aangepast.

Wil jij ook je loopbaan aanzetten?
Individuele coaching is daarvoor een prachtige manier

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.