070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wie is jouw saboteur?

Ontmoeting met een mogelijke, nieuwe samenwerkingspartner. Het klikt snel. We blijken dezelfde drijfveren te hebben om met mensen aan de slag te zijn. Dan krijg ik een vraag die onschuldig begint, maar waarbij al snel mijn verleden om de hoek kijkt.

Juristen
‘Vertel eens wat over je coachklanten.’ Enthousiast antwoord ik dat het 40+ ambtenaren zijn, die ‘iets’ met hun werk of loopbaan willen. Coaching vinden ze erg spannend. Soms leidt dat ertoe dat ze niet bereid zijn zich open te stellen voor nieuwe dingen. ‘Dat zijn zeker juristen’, is de reactie van mijn gesprekspartner.

Glimlach
Ik kijk hem aan en val heel even stil. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. ‘Nou, dat valt wel mee, hoor’, zeg ik met een nog grotere glimlach. We praten verder over mindset, moed en veranderingsbereidheid. Met mooie afspraken voor de nabije toekomst nemen we afscheid.

Touché
Op weg naar huis besef ik dat die ene opmerking me meer doet dan ik dacht. Mijn ‘vorige leven’ als jurist is nog steeds in mij aanwezig. Ik denk terug aan een oefening tijdens de coachopleiding die me dwong om dat onder ogen te zien. Ik leerde dat ik ge-, maar ook misvormd ben door mijn juridische opleiding en twintig jaar ervaring.

Schaduwkant
We blijken allemaal een schaduwkant te hebben, een saboteur die belemmerende gedachten in ons hoofd stopt. Gedachten als: ‘Dat kun jij niet!’, of: ‘Denk eraan dat je geen fouten maakt!’. In mijn geval bleek er een rechter in me te schuilen die houdt van discussiëren op basis van redelijke argumenten. Iemand die oordeelt over anderen en de wereld alleen maar ziet door zijn eigen bril. Die bang is voor emoties en gevoelens en er daarom geen aandacht aan geeft. Niet bij zichzelf, niet bij anderen.

Stilstaan
Confronterend vond ik het, om zo stil te staan bij hoe ik denk, voel en doe. Gelukkig bracht het me ook heel veel inzicht. Wat zit er onder die rechter? Waar ligt de bron van zijn gedachten? Hoe kan ik ermee omgaan? Het stilstaan zorgde voor een nieuwe blik op mezelf, waarmee ik nog steeds mijn doen en laten bekijk.

Overwinning
Handig om mezelf aan te herinneren als ik fel reageer op een ongenuanceerde, juridisch niet onderbouwde mening. Bijvoorbeeld van mijn man. Het duurt even voordat ik doorheb wat er met me gebeurt. Zodra ik mijn gedrag herken, kan ik om mezelf lachen en dat voelt telkens weer als een overwinning!

Heb jij ook wel eens last van gedachten die je tegenhouden?
Coaching ondersteunt je om te veranderen

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.