070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Weg met dat softe gedoe, leve de scrub!

Ik wist het niet. Het is iets dat ik al tientallen jaren gewoon doe, zonder erbij stil te staan. Pas als een expert me ernaar vraagt, blijkt dat ik het verkeerd aanpak. Ik zie de gevolgen niet, hij wel.

Aarzeling
Hans kent me al jaren. We zien elkaar elke zes weken en ons contact gaat altijd op dezelfde manier. Als ik zit, gaat hij aan de slag. Hij onderzoekt me, maar dit keer zie ik hem aarzelen. Hij vraagt: ‘Hoe vaak was jij je haar?’ Ik antwoord: ‘Om de twee tot drie dagen.’ Dat vindt hij prima. Zijn volgende vraag verbaast me: ‘En hoe was jij je haar?’

Stevige aanpak
Na een korte uitleg blijkt dat hij wat losse frutsels in mijn haar heeft gezien die er niet in horen. Daarna krijg ik van hem college over haarwassen. Wat ik me niet realiseerde, is dat mijn hoofdhuid zich constant vernieuwt, net als de andere delen van mijn vel. Waar ik mijn lijf en zeker mijn gezicht goed verzorg, met scrubs, maskers en dat soort dingen, blijk ik mijn hoofdhuid te verwaarlozen. Ik ben er veel te aardig voor, terwijl het de bedoeling is dat ik het daar stevig aanpak. Hij laat het me zien en voelen. Ai!

De expert
Ik ben compleet verbluft. Waarom wist ik dit niet? Waarom kom ik daar nu pas achter? Hij begint over leeftijd. Hoe onze huid, ook op het hoofd, droger en dunner wordt, net als ons haar – al noemt hij dat in vaktermen ‘fijn haar’. De combinatie van droogte en minder dikte heeft effecten, zoals die losse frutsels. Als leeftijdsexpert voor gevorderden schaam ik me dat ik dit niet wist. Ik blijk niet de enige te zijn. Hij vertelt dat hij deze onwetendheid regelmatig hoort, maar dat vrouwen er door hormoonwisseling meer last van hebben. Het kwartje begint bij mij te vallen. Bijzonder hoe zo’n expert dingen ziet en weet waar ik geen flauw benul van heb.

Onthutsing
Als trainer en coach van veertigers en vijftigers ontmoet ik regelmatig dezelfde onthutsing. Mensen zijn aan het werk, maar opeens weten ze niet meer hoe ze verder willen. Ze komen bij me en hebben geen antwoord op de standaardloopbaanvragen: ‘Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?’ Als ze deze vragen tijdens de coaching onderzoeken, komt er altijd het moment dat ze zich laten ontvallen: ‘Had ik dit maar veel eerder gedaan!’

Zacht of hard
Mijn expertblik ziet jou met andere ogen dan je jezelf ziet. Elk mens is anders, zeker, maar toch zitten er in de tweede loopbaanhelft vaak patronen. Ik loop een tijdje mee op jouw weg en doe wat er nodig is om jou meer werkgeluk te laten ervaren. Ik laat je in de spiegel kijken en laat je stilstaan, ook als dat onaangenaam is. Soms geeft stilte een moment van vernieuwing, soms juist actie. De een heeft baat bij een zachte bekrachtiging, de ander bij een harde scrub met een confronterende vraag. Het doel is altijd dat jij met frisse inzichten en nieuwe kennis over jezelf weer verder kunt.

Wanneer gun jij jezelf de blik van mijn expertise?

Fotocredit
Foto van Uwe Baumann via Pixabay

Een loopbaanscrub hoeft niet lang te duren
Met de Werkenergienanalyse heb je genoeg aan één analyse en één coachgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.