Een meisje met een felgeel hesje op een kinderfiets. Ik schat haar een jaar of tien. Voorzichtig kijkt ze om zich heen. Ze heeft gehoord dat er overal spionnen zitten. Verstopt achter een bosje of zogenaamd de ramen aan het wassen. Zenuwachtig steekt ze haar rechterarm uit als ze de hoek om gaat. Keurig netjes volgens het boekje, want je weet maar nooit.
Eigen regels
Een straat verder kom ik een iets oudere jonge dame tegen, ook op de fiets. Ze rijdt steeds langzamer. Als ik inhaal, blijkt ze druk bezig te zijn met berichten op haar smartphone. Geen enkele aandacht voor de wereld om zich heen. Ik glimlach als ik eraan denk dat ze een paar jaar eerder haar verkeersexamen haalde en trots het papiertje koesterde. Nu maakt ze haar eigen regels.
Momentopname
Papieren zeggen niet zo veel. Ze zijn een momentopname, een extern ‘bewijs’. We voldoen aan de eisen als we laten zien dat we iets kunnen of kennen. Daarna begint het echte leven en wordt alles anders. Als ervaren fietser weet ik dat scooterrijders een rijbewijs hebben. Toch zie ik ze op de weg van alles uitspoken dat haaks staat op de verkeersregels.
Is leeftijd alleen maar een getal?
Leeftijd zegt ook niet zo veel. In je paspoort staat je geboortedatum en die bepaalt je leeftijd. En dan? De leeftijdsdisclaimer die je vaak hoort, is: ‘Leeftijd is alleen maar een getal’. Die gaat me veel te kort door de bocht en doet in niets recht aan de levenswaardigheden die zijn verbonden aan een ‘iets’ oudere leeftijd. Nee, een betere disclaimer is dat het nooit goed is om te generaliseren: elk mens is anders. En: hoe ouder we worden, hoe meer we van elkaar gaan verschillen.
Hoe zit dat?
In ons leven doen we uiteenlopende ervaringen op. Bij sommigen kabbelt het leven door. Bij anderen zijn er juist grote pieken en dalen. Na het 40ste jaar verandert dat nog meer. Waar het leven tot die tijd grotendeels een vast patroon volgt, met een huisje-boompje-beestje-ideaal, lopen na je 40ste de wegen meer uit elkaar. Blijf je getrouwd of ga je scheiden? Komt er een enge ziekte om de hoek kijken of heb je nergens last van? Overlijden je ouders vrij snel of ben je aan het mantelzorgen? Juist die ingrijpende ervaringen bepalen je kijk op het leven.
Andere drijfveren
‘Nou Josien, dan kun je wel stoppen met je 40+ specialisatie! Als al die mensen van minstens 40 zo verschillend zijn, wat heb je dan nog te bieden?’ Heel veel, want natuurlijk is het wél zo dat er een paar algemene trends zijn. Zo zijn er andere drijfveren als je ouder wordt. Vanaf hun 45ste willen mensen graag bijdragen aan een groter goed: ze willen ‘een verschil maken’. Ook gaan mensen met het ouder worden minder waarde hechten aan dingen als promotie of salarisverhoging. In plaats van dit soort externe factoren worden innerlijke drijfveren steeds belangrijker. Denk aan zinvolle werkzaamheden ondernemen of zelfstandig handelen.
Jouw mindset
Wat er in je leven gebeurt, daar kun je weinig aan doen. Maar je kunt wel zelf kiezen hoe je omgaat met wat er gebeurt. Word je door een vervelende tegenslag diep geraakt en denk je vervolgens bij elk obstakel: waarom ik weer? Of zet je je schouders eronder, leer je leven met hindernissen en maak je er het beste van?
Je eigen mindset bepaalt alles. Zo kunnen mensen naar hetzelfde kijken en toch iets heel anders zien. Het is aan jou, ook als ervaren werker, om te kiezen hoe je wilt kijken. Kies bewust!
► Fotocredit
Bovenrand: foto van Pete Linforth via Pixabay
In blog: foto van Jeevan Singla via Pixabay
Reacties