070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wat doe ik vóór een coachgesprek?

Als coach doe ik veel meer dan het ‘alleen maar’ voeren van een coachgesprek. Natuurlijk bereid ik elk gesprek goed voor. Hoe ik dat doe? Ik verklap het je graag, zodat je een idee hebt wat er aan het gesprek voorafgaat.

Input van de coachklant
Veel mensen die bij mij voor coaching komen, kiezen voor een traject van meerdere gesprekken. Ik kijk daarom altijd naar wat er in de vorige sessie(s) aan de orde is geweest. Een mooie bron is de reflectie die zij/hij me stuurt. Hierin beschrijft zij/hij welke onderwerpen we bespraken en wat haar/hem (ik schrijf hierna alles in de vrouwelijke vorm; anders leest het zo lastig) is opgevallen. Verder wat haar aansprak en wat ze van het gesprek leerde. Het is de bedoeling dat ze dit binnen twee dagen na het gesprek beschrijft. Dan zijn de ervaringen nog vers.

Nog meer input
Ook stuurt de coachklant me een paar dagen vóór het gesprek haar input. Ze beschrijft bijvoorbeeld hoe het uitvoeren van de oefeningen ging, wat ze leuk of lastig vond en welke vragen ze wil inbrengen. Ook ontvang ik de uitwerking van de oefeningen.
Verder zijn er vaak contacten tussen de gesprekken door, via telefoon of e-mail. Hiervan maak ik korte aantekeningen. Tot zover de input van de coachklant.

Mijn input
Ik kijk ook altijd naar de coachvraag die de basis van het traject is. Is deze nog steeds actueel? Welke thema’s vragen om aandacht? Wat is er nodig om te zorgen dat de coachee aan het eind van het traject tevreden is?
Ik lees mijn aantekeningen van de vorige gesprekken. Welke oefeningen deden we en welke zijn een passende herhaling of aanvulling? Ik vulde de afgelopen jaren mijn coachgereedschapskist met hele verschillende hulpmiddelen en heb gemerkt dat het handig is om stil te staan bij wat in het komende gesprek het meest effectief is.


Dansen
Weet je wat bijzonder is? Ondanks al deze voorbereiding komt het vaak voor dat het gesprek een hele andere wending krijgt. Er speelt iets dat de aandacht moet krijgen en die geef ik dan ook altijd. ‘Dansen in het moment’ noemden ze dat tijdens mijn opleiding. Een mooie omschrijving voor dit bijzondere contact.

Heb je een vraag?
Over coaching of hoe ik dingen aanpak? Laat het hieronder weten. Ik beantwoord je vraag graag in een volgend blog.

Fotocredit
Bovenrand: Lubos Houska via Pixabay
In blog: Brigitte Werner via Pixabay

Wil je ervaren wat jij kunt bereiken met coaching?
Zet de eerste stap!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.