070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wanneer was jij voor het laatst jezelf?

Het is zo druk dat mensen moeten staan. De blaaskapel speelt geen carnavalskrakers, maar koralen van Bach. Mensen vertellen verhalen over de man die vandaag centraal staat. Iemand die ik alleen door anderen ken. Door alles wat ik hoor, gaat deze persoon voor mij leven. Wonderlijk om dat te ervaren bij een uitvaartdienst. Er ontstaat bij mij een beeld van iemand die intens verbonden was met de wereld om hem heen.

Succesvol
Hij wist wie hij was en leefde hiernaar. De sprekers in de kerk beschrijven zijn humor, speelsheid en vastberadenheid. Klanten stonden altijd centraal in zijn bedrijf en het is niet verwonderlijk dat hij als ondernemer succesvol was. Je zou zeggen: een man in de bloei van zijn leven. Maar toen hij overleed, was hij 75.

Leven zoals je bent
Hoeveel mensen durven zich echt te laten zien, zoals hij dat deed? Zich verzetten tegen plannen van de overheid om de oude dorpskern ‘om te toveren’ met hoogbouw? Actief met de gemeentelijke politiek, in het algemeen belang? Bezig met gezin en familie, naast het drukke eigen bedrijf? Oké, hij maakte niet altijd vrienden als hij zich ergens over uitsprak. Maar met zijn eerlijkheid en hulpvaardigheid trok hij bijna nooit aan het kortste eind.

Identiteit
Het doet mij mijmeren over hoe mensen leven. Velen lopen bij het ouder worden tegen de vraag aan: wie ben ik eigenlijk? En weten hier geen antwoord op. Dat kan een ingrijpende confrontatie met jezelf zijn. Identiteit ‘programmeert’ je doen en laten. Stuurt je gedrag, maar ook de betekenis die je geeft aan de wereld om je heen. Zonder een eigen identiteit ‘besta’ je feitelijk niet.

Geen jurist meer zijn
Dat merkte ik jaren geleden. Het begon toen ik – na enige tijd – durfde toe te geven dat ik, heel misschien, geen jurist wilde blijven. Meteen kwam de vraag tevoorschijn: wie ben ik als ik geen jurist meer ben? Ik had me sterk geïdentificeerd met het werk dat ik deed. Wie was ik naast mijn werk?

Ben jij wat je doet?
Wil je zo doorgaan? Past dit bij je? Wat is voor jou het allerbelangrijkste? Wat wil je met de rest van je leven? Ik weet het: het zijn geen vragen die je snel beantwoordt. Maar het zijn belangrijke vragen. Geef jezelf daarom de tijd om ze serieus te nemen. Er is een wereld te ontdekken: jezelf. Als ervaringsdeskundige kan ik je verzekeren dat die ontdekkingsreis nuttig en mooi is!

Fotocredit
Bovenrand: vreichel via Pixabay
In blog: FilipeCardoso via Pixabay

 

Hoe wil jij je tweede loopbaanhelft invullen?
Reserveer een Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.