070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wanneer is jouw Prinsjesdag?

De rituelen zijn er, ook al is er weinig spectaculaire inhoud te verwachten. Wat brengt het komende jaar? Waar doen we geld bij en welke sector moet het met minder doen? Wie krijgt het iets beter en wie levert er in?
Het is goed om als landelijke politiek periodiek te kijken waar je mee bezig bent. De wereld verandert steeds sneller. Dat geldt niet alleen op macro-economisch niveau – het geldt ook voor jou als individu.

Periodiek onderhoud
Het is nodig om je af en toe de vraag te stellen: kan ik nog 100% ‘ja’ zeggen tegen mijn huidige baan? En als dat niet zo is: weet ik dan hoe mijn volgende stap eruit gaat zien? Regelmatig, bewust bezig zijn met je loopbaan, weten welke loopbaanstappen mogelijk en wenselijk zijn, is belangrijk voor nu en voor je toekomst. Zo’n ‘loopbaan APK’ helpt je om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven.

Twee factoren
Twee factoren hebben hierop grote invloed. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die niet bang zijn om uitdagingen aan te gaan, het vaak ver brengen. Het maakt niet zoveel uit wat voor uitdagende dingen je doet, als je ze maar doet. Door je ergens op te storten, ben je beter zichtbaar. Daardoor krijg je meer kansen aangereikt.

Gedrevenheid
Een andere factor is weten wat je kracht is, wat je echt leuk vindt. Vaak gaat dit samen en leidt deze combi tot gedrevenheid om bepaalde dingen te doen. Intrinsieke motivatie noemen wetenschappers dat. Als je van hieruit werkt, is het effect onvoorstelbaar. Naar mezelf kijkend: het is dat ik ’s nachts moet slapen – en jammer genoeg ook nog eens flink wat slaapuren nodig heb –, anders zou ik ‘gewoon’ doorwerken. Voor mij voelt het namelijk niet als ‘werken’.

Zeilen
Het valt tegenwoordig niet mee om binnen de publieke sector positief en optimistisch te zijn over mobiliteit. Bezuinigingen en reorganisaties brengen veel onzekerheid en spanning. En toch: als je weet welke koers je vaart, kun je gemakkelijker de zeilen verzetten als je tegenwind krijgt. Gun jezelf daarom de tijd om stil te staan en naar de horizon te kijken. Je zult zien wat voor vooruitgang je dan boekt.

Loopbaanplanning?
Uiteindelijk zal je loopbaan er misschien anders uitzien dan je van tevoren denkt. Een mensenleven laat zich nu eenmaal niet zo gemakkelijk plannen op een A4-tje. Maar het helpt je zeker verder om erover na te denken.


Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van ID 3282700 via Pixabay
In blog: afbeelding van Edward Lich via Pixabay

 

Wil jij je loopbaan extra aandacht geven?
Verlies geen kostbare tijd, schakel een professional in

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.