070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst?

Acht jaar geleden: ik schrijf me in bij de Kamer van Koophandel. Binnen tien minuten ben ik ondernemer. Een jaar later realiseer ik me: ondernemer worden is iets heel anders dan ondernemer zijn. Tijd voor commerciële input: ik schrijf me in voor een businessprogramma. Daarna volgen meer bedrijfstrainingen. Ik denk redelijk goed bezig te zijn. Tot aan dat ene webinar. Ik blijk iets te laten liggen: ik ben bang om over mijn bedrijf te praten!

Bang?
Wie mij een beetje kent, zal verbaasd zijn. Jij bang? Nou kijk, gloedvol een workshop geven of een lezing is geen enkel probleem. Dan gaat het over de inhoud, over het werkplezier van 40+’ers en hoe je dat voor elkaar krijgt. Het wordt een ander verhaal als ik het moet hebben over mijn bedrijf. Al dat marketing gedoe! Alsof ik mezelf moet verkopen. Er is altijd zo’n stemmetje: ‘Als je gewoon jezelf bent, overtuig je het publiek en gaat verkopen vanzelf’. Heel lang luisterde ik daarnaar. Totdat ik in dat webinar de trainer dit hoor benoemen: ‘Het is het grootste presentatiemisverstand!’ Ik heb opeens geen excuus meer …

Zwoegen
Dan schrijf ik me in voor een training commercieel spreken. In de aanloop ontvang ik modules. Redelijk onschuldig, totdat we de start van een presentatie moeten voorbereiden. Ik zwoeg op mijn tekst. Het voelt nog steeds ongemakkelijk. Als ik de tekst tijdens de training heb voorgelezen, krijg ik tot mijn verbazing een groot applaus. Hé, ik heb iets nieuws geleerd en ben op de goede weg!

Je hersenen
Dat nieuwe leren is niet alleen handig voor mijn bedrijf. Ik lees een artikel van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bekend uit De Wereld Draait Door. Hij vertelt dat als je nieuwe dingen leert, er nieuwe verbindingen ontstaan in je hersenen. Daardoor blijf je langer helder en word je gezonder ouder.

30+? Mentale fitness!
Hij vraagt extra aandacht voor mensen ouder dan dertig. Vanaf die leeftijd heeft het automatische brein jammer genoeg de overhand: het aanmaken van verbindingen in de hersenen gaat niet meer vanzelf. Je moet er iets extra’s voor doen. Zijn advies: werk aan je mentale fitheid. Span je in om te veranderen. Treed uit je comfortzone.

 

Doe jij nog wel eens iets nieuws in je werk of loopbaan?
Zet de eerste stap

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.