070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Waarvoor kan ik jou ’s nachts wakker maken?

Drijfveren – voor veel mensen zijn het de onzichtbare wegwijzers in hun leven. Sommige weten niet eens dat ze bestaan. Als ik Rob in het kennismakingsgesprek vraag waarvoor ik hem ’s nachts wakker kan maken, kijkt hij me hopeloos aan. ‘Geen idee!’

Werkgeluk
Misschien ben je iemand die geen waarde hecht aan dit soort dingen. Toch hebben ze groot effect op hoe je je werk ervaart. Als dat werk verbonden is met een diepere, persoonlijke laag, geeft het meer voldoening, veel meer werkgeluk.

Film
Ik denk eraan na het bekijken van de film Het wonder van Le petit prince. Misschien ken je het verhaal: een in de woestijn gestrande piloot ontmoet een wonderlijk jongetje, afkomstig van een kleine pla-neet, hier ver vandaan. De taal is eenvoudig, de illustraties van de auteur ook. Simplistisch is het ver-haal echter niet. Als je ervoor openstaat, durf je je na het (her)lezen, net als de prins, te verbazen over de ogenschijnlijke logica van de volwassen wereld.

Van boek naar taal
Wat ik niet wist, is dat het boek van Antoine de Saint-Exupéry het op twee na meest vertaalde boek ter wereld is: in meer dan 375 talen. Uit de film blijkt dat mensen wereldwijd dit boek kiezen om hun met uitsterven bedreigde talen en culturen in leven te houden. Van Sami, de taal in de hooglanden van Lapland, tot Tamazight, gesproken op de woestijnvlaktes van de Sahara. Van Tibetaanse lessen aan ballingen in Parijs tot Nawat, nog slechts gesproken door een laatste generatie in El Salvador.

Vleugels aan je werk
Aangrijpend is het om te zien dat de vertalers allemaal hun eigen redenen hebben om het boek om te zetten naar een bedreigde, soms onderdrukte taal. Wat ze verenigt, is de boodschap van hoop en troost die ze met de kleine prins willen uitdragen. Die geeft vleugels aan hun werk, dat vaak moeilijk is, maar waarover ze met hartstocht spreken.

Bezieling
Ik gun het alle mensen die aan het werk zijn om dit met bezieling en passie elke dag te doen. Natuur-lijk, soms is werk vervelend. Maar als je je kunt verbinden met een hoger doel, jouw persoonlijke waarden, gaat werken (bijna) vanzelf!

Bonus
Ben je nieuwsgierig naar de film? Ik zocht de trailer voor je op.

Wil jij weten hoe je gemakkelijker en met meer bevlogenheid werkt?
Ontdek het in het Loopbaanvitaliteitsgesprek

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.