070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Volg je hart! Hm … wat een onzin!

Geloof niet alles wat je leest, zeker niet moderne hypes als ‘Volg je hart, want dat klopt’. Brr! Als nuchtere jurist met Friese roots word ik daar licht misselijk van.

Moet ik mijn hart volgen of mijn hoofd?
Bij coachklanten merk ik dat de tegenstelling tussen hoofd en hart ze in verwarring brengt. Vaak voelen ze iets en zijn de hele tijd aan het malen en piekeren. Ideeën en dromen worden van alle kanten doorberedeneerd; voor- en nadelen op een rijtje gezet. En dan? Ze troosten zich met de gedachte dat ze er goed over hebben nagedacht, maar de nadelen wegen zoveel zwaarder. Weg plan en over tot de orde van de dag.

Angst voor het onbekende
Daar zit precies de kneep: je gaat door met wat je al kent. Kiezen voor zekerheid. We hebben de neiging overal over na te denken. Bij onbekende dingen zelfs nog meer. Rationeel iets beslissen lijkt vaak o zo verstandig. Weet je dat dit denken voortkomt uit angst? Daar wil het hoofd ons graag tegen beschermen.

Zwart-wit is makkelijk
Mensen houden van twee opties: goed of fout. Dat maakt onze ingewikkelde wereld overzichtelijk. Luisteren we naar ons hart en volgen we ons gevoel? Of denken we er goed over na en nemen we een verstandige beslissing die we kunnen beargumenteren?

Alles willen weten
Waar komt toch dat idee vandaan dat we pas een goede keuze kunnen maken als we alles hebben uitgekristalliseerd? De lastigste keuzes laten zich niet indelen in goed of fout. Pas na verloop van tijd weet je wat het gevolg is van een keuze. Feitelijk zijn er geen goede of foute keuzes, in elk geval niet op dat moment. Je weet niet wat de effecten zijn van die ene beslissing. Laat staan voor een paar jaar verder.

Het alternatief
Hoe zou het zijn om zowel hoofd als hart te laten ‘spreken’? Vaak dient het gevoel zich als eerste aan, zachtjes fluisterend. Laat het lekker komen en zie het als een waardevol signaal. Geef het ruimte om te groeien.
Dan komt de tweede ronde. Ga ervan uit dat het gevoel er niet zomaar is. Beredeneer het niet van alle kanten kapot, maar zie het als startpunt en denk verder.

Een persoonlijk voorbeeld
‘Okay Josien, je wilt geen jurist meer zijn. Een heel slecht idee. Maar blijkbaar moet dat gebeuren. Zet dat hoofd van je in om erover na te denken. Wat is je volgende stap?’
Ik ben een jaar bezig geweest met gesprekken, coaching en onderzoek. Uiteindelijk zei ik de juridische wereld met volle overtuiging vaarwel. En richtte ik me energiek op het tegelijkertijd volgen van twee opleidingen.

Het is én én
Luisteren naar je hart is onzin als het daarbij blijft. Goede beslissingen neem je met je hart én je hoofd. Niet omdat ze tegenovergesteld zijn, maar omdat ze elkaar versterken en aanvullen. Gebruik je verstand om je hart te volgen!

Wil jij de balans vinden tussen hoofd en hart?
Doe het met individuele coaching

Reacties

Josien Sneek

Dag Ariette, Wat een mooie samenvatting! Ik wens je een prachtig evenwicht tussen hoofd en hart en veel balanceerkunst! Hartelijke groet van Josien


Ariette

Denken met je hart, voelen met je hoofd. Zo waar Josien!


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.